Pittsburgh Penguinsissa ykkösvahdin valtikka vaihtui vuosi sitten keväällä ja siitä hetkestä käynnistyi koko NHL-uransa ajan samaa seuraa edustaneen Marc-Andre Fleuryn lähtölaskenta.

Lopulta hiekka tiimalasissa valui loppuun tänä kesänä, kun Fleury suostui purkamaan siirron estävän pykälänsä. Tällä tavoin hän mahdollisti sen, että Penguins sai suojattua Vegasin laajennusdraftissa ykkösen tontin itselleen ryöstäneen Matt Murrayn.

21. kesäkuuta se oli sitten virallista. Vegas Golden Knights varasi Pittsburghista Fleuryn ja näin ollen 14 vuotta kestänyt aikakausi tuli pennsylvanialaisseurassa päätökseensä.

Siitä ei ole epäilystäkään, etteikö maalivahdin tontti olisi jäänyt Murrayn muodossa parhaisiin mahdollisiin käsiin, sillä hän on torjunut seuralleen kaksi perättäistä Stanley Cupia. Se ei kuitenkaan ole riittänyt viemään Murrayn tunnontuskia pois, sillä hän kokee olevansa vastuussa siitä, että Fleury joutui vaihtaa maisemaa.

– Marc on ollut uskomaton hahmo täällä Pittsburghissa. Tunnen olevani vastuussa siitä, että hän joutui jättää kaiken sen taakseen, Murray avautui Pittsburgh Post-Gazetten haastattelussa.

– Tiedän, että hän olisi mitä luultavimmin halunnut jäädä Pittsburghiin koko uransa ajaksi, siitä ei ole epäilystäkään. Tunnen siis oloni niiltä osin eittämättä pahaksi.

Kaksi Stanley Cupia – ”Olen vasta pääsemässä alkuun”

Fleury voitti Penguins-urallaan Stanley Cupin kolmesti ja niistä ensimmäinen (2009) tuli hänen toimiessaan ykkösvahtina. Murray tiedostaakin, että hänellä on ikään kuin isot saappaat täytettävänään ja juuri siksi hän ei lähde edes tavoittelemaan sitä.

– Kaikki asiat huomioiden, en aio täyttää Marc-Andre Fleuryn saappaita. Kukaan ei tule täyttämään niitä. Kyse on siitä, että minun tulee olla oma itseni ja tehdä kaikki asiat parhaalla mahdollisella tavalla päivästä toiseen.

– Haluan luoda samanlaisen uran kuin ”Flowerilla” – hän on ollut menestyksekäs niin pitkään.

Murray on sinällään todella erikoisessa tilanteessa, että hän voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa jo käytännössä ottaen ennen tulokasvuottaan ja toinen pytty tuli varsinaisena tulokaskautena. Kaikesta huolimatta 23-vuotiaasta kanadalaisesta tuntuu, ettei hän ole raapaissut vielä edes pintaa.

– Minusta tuntuu, etten ole vielä tehnyt oikeastaan mitään. Puolitoista vuotta ja vaikka voitimmekin kaksi kertaa? Mielestäni se ei kerro juurikaan mitään pitkällä aikavälillä.

– Minulla on pitkä matka kuljettavanani ja minusta tuntuu, että olen vasta pääsemässä alkuun.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.