NHL on nähnyt vuosien saatossa useita varaamattomia pelaajia, ja yleensä siihen on syynsä, miksi kyseistä pelaajaa ei ole koskaan varattu minkään seuran toimesta.

Joskus taasen kyseiset pelaajat ovat kypsyneet toisia kauemmin ja ansainneet paikkansa NHL:ään pelkästään myöhempien näyttöjensä perusteella.

Seuraavien päivien aikana voitkin seurata sivuiltamme, ketkä ovat NHL:n kaikkien aikojen parhaat varaamattomat pelaajat. Ensimmäisen vuorossa on sijalta kymmenen löytyvä Geoff Courtnall.

184-senttinen ja Eliteprospectsin mukaan 89-kiloinen Courtnall pelasi juniorivuotensa WHL-seura Victoria Cougarsin riveissä, ja jo toisella kaudellaan hän iski 72 runkosarjaotteluun 35 maalia ja yhteensä 92 tehopistettä.

Kolmannella ja viimeisellä kaudellaan vasen laitahyökkääjä pelasi Cougarsin riveissä 71 runkosarjaottelua, joissa hän viimeisteli 41 maalia ja yhteensä 114 tehopistettä, mutta tästäkään huolimatta laituria ei koskaan varattu NHL:ään.

Toki on otettava huomioon, että jääkiekko oli tuolloin täysin eri laji. Kovista pisteistään huolimatta Courtnall sijoittui WHL:n pistepörssissä vasta sijalle 20.

Juniorivuosiensa jälkeen Courtnall siirtyi AHL-seura Hershey Bearsin riveihin, missä hän pelasi ensimmäisellä kaudellaan (1983-84) 74 runkosarjakamppailua tehoin 14+12. Hän pääsi maistamaan myös NHL-kaukaloita viiden ottelun ajan Boston Bruinsin paidassa.

Seuraavalla kaudella hän pelasi Bruinsin riveissä jo 64 runkosarjaottelua, joissa mies iski tehot 12+16. Hän edusti Bruinsia lopulta kauteen 1987-88 saakka, jolloin hän teki 62 otteluun 58 tehopistettä. Hänet kuitenkin kaupattiin kesken kauden Edmonton Oilersiin.

Kyseinen kausi jäi Courtnallin osalta historiankirjoihin, sillä hän voitti tuolloin uransa ainoa Stanley Cupin mestaruuden.

Mies vaihtoi kuitenkin tämän jälkeen maisemaa Washington Capitalsiin, missä hän pelasi seuraavat kaksi kautta noin piste per peli -keskiarvolla. Tämän jälkeen Courtnall suuntasi St. Louis Bluesiin, mutta heti ensimmäisellä kaudellaan hänet kaupattiin Vancouver Canucksiin. Kanadalaisseurassa hän pelasi vuoteen 1995 saakka.

Courtnall pelasi uransa viimeiset viisi kautta St. Louis Bluesissa, kunnes miehen ura tuli päätökseensä vuonna 2000. Tähän mennessä Courtnall oli pelannut komeat 1 048 NHL:n runkosarjaottelua, tehden niissä 367 maalia ja yhteensä 799 tehopistettä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.