Carolina Hurricanesin yhdysvaltalaispuolustaja Brett Pesce on nyt pelannut ammattilaisena kahden kauden ajan.

NHL-piireissä ei ole kovinkaan yleistä nähdä pelaajan tekevän pitkää jatkosopimusta seuransa kanssa, kun alla on vain kaksi pelattua kautta, ellei sitten kyse ole poikkeuksellisella tavalla NHL:n ehdottomaan eliittiin nousseesta pelaajasta.

Hurricanes-organisaatiossa päätettiin kuitenkin toimia toisin, kun vasta 22-vuotias Pesce sai kuusivuotisen jatkosopimuksen, joka on yhteisarvoltaan 24,15 miljoonaa dollaria. Hänen vuosipalkkansa tulee siis olemaan aavistuksen verran yli 4 miljoonaa dollaria.

– Brett otti jälleen yhden ison askeleen eteenpäin viime kaudella. Hän pelaa fiksusti puolustuspäässä sekä omaa avut liikuttaa kiekkoa ja sitä kautta vaikuttaa myös hyökkäyspäässä. Meidän tavoitteenamme on se, että hän on osa Hurricanesin alakertaa todella pitkän aikaa, seuran GM Ron Francis kommentoi jatkosopimusta tiedotteessa.

Pesce on raleighilaisseuran kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2013. Hän pelasi päättyneellä kaudella 82 runkosarjaottelua, teki niissä pisteet 2+18 ja merkkautti tehotilastont +23.

Kokonaisuudessaan nuori yhdysvaltalainen on kiekkoillut NHL:ssä 151 ottelussa, hänen pistetilastonsa on 6+30=36 ja tehotilasto +16.

Pescen nykyinen sopimus kattaa vielä tulevan kauden ajan, joten hän joutuu odottamaan yli 3 miljoonan dollarin palkankorotustaan vielä vuoden verran.

Toimittajan sana:

Pescen sopimus on monellakin tapaa kaksiteräinen miekka: se saattaa olla joko osoitus äärimmäisestä fiksuudesta tai luvattoman typerästä riskistä.

Toisin sanoen, kyseessä on nuori puolustaja ja kuten me kaikki varsin hyvin tiedämme, puolustajan tontti on NHL:ssä ehkä se kaikkein herkin. Historia tunteekin monia pelaajia, ja nimenomaan puolustajia, jotka ovat onnistuneet yhdellä kaudella, mutta eivät ole kyenneet jatkamaan likimainkaan samalla tasolla.

Yhtenä esimerkkinä mieleen tulee Michael Del Zotto. Yhdessä hetkessä hän oli koko New York Rangersin puolustuksen tulevaisuus ja toisessa NHL-hylkiö, jonka oli vaikeuksia löytää töitä. Toki hän kykeni elvyttämään NHL-uransa, mutta se kertoo niistä valtaisista riskeistä, jotka Hurricanes Pescen kohdalla otti.

Toki kortilla on myös se kääntöpuolensa, kuten jo edellä todettiin. Mikäli Pesce nimittäin jatkaa kehityskulkuaan, hänestä saattaa tulla hintalaatusuhteeltaan jopa koko NHL:n paras kahden suunnan puolustaja. Tätä näkemystä puoltaa hänen ikänsä sekä viime kauden äärimmäisen kypsät otteet ja niitä seurannut tilastollinen menestys.

Joka tapauksessa kyseessä on varsin mielenkiintoinen veto Hurricanesin GM:nä toimivalta Ron Francisilta, joka selvästikin pyrkii tällä vähentämään tulevaisuudessa käytäviä elintärkeitä jatkosopimusneuvotteluita ja siten säästämään potentiaalisessa paikassa rahaa.

Mutta kaatuuko Francis tämän diilin kohdalla siihen miekkaan vai nouseeko se juhlan merkiksi kohti taivaita? Jo ensi kausi antaa isosti vastauksia tähän.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.