Miro Heiskasesta tuli perjantaina historian korkeimmalla numerolla NHL:ään valittu suomalaispuolustaja, kun hän kolmosvarauksena nousi Aki Bergin rinnalle.

Heiskanen päätyi lopulta Dallas Starsiin, vaikka se oli vielä itse varauspäivänäkin kaikkea muuta kuin selvää. Jo siitä lähtien, kun teksasilaisseura voitti NHL:n Draft Lotteryssa kolmosvuoron, sen uskottiin kauppaavan sen eteenpäin ja seuran GM:nä toimiva Jim Nill totesi itsekin olevansa valmis luopumaan vuorostaan.

Mitä lähemmäksi NHL:n varaustilaisuus kuitenkin tuli, sitä vaikeammalta vuoron kauppaaminen alkoi vaikuttaa, eikä siis kyse ollut siitä, etteikö kiinnostuneita seuroja olisi ollut.

– Meillä oli kolme todella hyvää tarjousta, mutta loppujen lopuksi mahdollisuus saada Miro oli yksinkertaisesti liian houkutteleva. Kärkipään puolustajia ei ole joka oksalla tarjolla ja nähdäksemme hänen arvo oli liian korkea liikkuaksemme varaustilaisuudessa alaspäin.

– Hän oli kaveri, jonka me halusimme.

Nill hehkuttikin Heiskasen varaamisen jälkeen antaumuksetta uutta suomalaissuojattiaan, joka on nyt siis Esa Lindellin ja Julius Hongan kanssa Stars-organisaation kolmas suomalaispuolustaja.

– Hän oli kova puolustaja tässä Draftissa. Me seurasimme häntä läpi vuoden ja hän vain paransi ja paransi, mitä pidemmälle kausi eteni.

– Hän on tämän päivän moderni NHL-puolustaja. Hän luistelee hyvin, hän käsittelee kiekkoa hyvin ja hän pääsee pois paineen alta. Hänen pelikäsityksensä on loistava, hän pystyy pelaamaan sekä ylivoimaa että alivoimaa ja pelaamaan isoja minuutteja.

”Palaa todennäköisesti Suomeen”

Helsingin IFK:ta kannattavat suomalaisfanit saavat huokaista helpotuksesta Heiskasen kohdalla, sillä helsinkiläisseura ei mitä todennäköisimmin ole menettämässä häntä vielä minnekään.

– Puhuttuamme hänen kanssaan NHL Draft Combinessa, hän palaa todennäköisesti vuodeksi Suomeen. Me emme halua kiirehtiä hänen kanssaan.

Toki kaikki on mahdollista, ja mikäli vasta 17-vuotias suomalaispuolustaja loistaa Dallasin järjestämillä harjoitusleireillä, tilanne saattaa muuttua nopeastikin.

– Me tuomme hänet tulokasleirillemme, ja toivon mukaan myös (syksyn) harjoitusleirillemme, että näemme missä hän menee. Mutta kuten sanoin, niin emme aio kiirehtiä hänen kanssaan, ja jos hän tarvitsee vuoden Suomessa, menemme varmastikin sillä kaavalla.

Heiskanen pelasi viime kaudella HIFK:n paidassa 37 runkosarjaottelua ja teki niissä tehot 5+5, kun taas kahdeksan pudotuspeliottelua tuottivat pisteet 0+3.

Nyt, kun ne kaikkein suurimmat paineet Heiskasen hartioilta ovat poissa, mitkä näkyivät hänen pelaamisessaan etenkin viime kauden ensimmäisellä puoliskolla, on helsinkiläisryhmällä mitä todennäköisimmin käsissään yksi Liigan parhaista puolustajista.

Mitä tapahtui NHL Draftissa? KAIKKI TÄÄLTÄ.