NHL-seuroilla oli mahdollisuus pyytää, NHL:n laajennusdraftia silmällä pitäen, pelaajiaan luopumaan siirron estävistä pykälistään, mikäli siis tällainen sopimuksesta löytyi.

Ottawa Senators oli yksi näistä seuroista, jotka päättivät tarttua mahdollisuuteen: he pyysivät kallispalkkaista ja kokenutta Dion Phaneufia luopumaan pelaajasiirron estävästä pykälästään, suojatakseen muita puolustajiaan tulevassa Vegasin laajennusdraftissa.

Pyynnössä ei ollut kyse siitä, että Senators haluaisi eroon Phaneufista, vaan enemmänkin todennäköisyyksistä. Vegas Golden Knightsin GM:nä toimiva George McPhee on nimittäin varsin avoimesti ilmaissut, että hän on kiinnostunut ennen kaikkea nuorista pelaajista.

Täten olisi ollut varsin epätodennäköistä, että McPhee olisi päätynyt valitsemaan Ottawasta 32-vuotiaan Phaneufin, jonka cap hit on huimat 7 miljoonaa dollaria, aina kesään 2021 saakka.

Menettävät huippulupaavan ruotsalaispelurin?

Nyt Senatorsin täytyy kuitenkin suojata kokenut kanadalaispuolustaja ja se aiheuttaa roppakaupalla hankaluuksia huippukauden pelanneelle kanadalaisseuralle. Nimittäin ilman Phaneufin kauppaamista Senators joutuu jättää suojaamatta kaksi sellaista puolustajaa, jotka ovat eittämättä tyrkyllä Vegasiin.

Nämä nimet ovat mitä todennäköisimmin kokenut Marc Methot sekä huippulupaava Fredrik Claesson. Ikävintä Phaneufin päätöksessä onkin se, että mikäli hän olisi suostunut luopumaan siirron estävästä pykälästään, olisi toinen näistä kahdesta nimestä saatu suojattua.

Ellei siis Senatorsin GM:nä toimiva Pierre Dorion taio hatustaan kania ja saa kaupattua kallispalkkaista Phaneufia ennen laajennusdraftia, tulee seura mitä todennäköisimmin menettämään huikean sisääntulon pudotuspeleissä joukkueeseen tehneen 24-vuotiaan Claessonin Vegasiin.

Toki yksi vaihtoehto on se, että Dorion yrittää tämän jälkeen kaupata Claessonin johonkin toiseen seuraan ja siten Senators saisi edes jotain vastineeksi tämän ruotalaispelurin menettämisestä.

Claesson pelasi Senators-paidassa päättyneen kauden aikana 33 runkosarjaottelua ja teki niissä tehot 3+8. Pudotuspeleissä hänet nähtiin kokoonpanossa puolestaan 14 ottelussa ja niissä irtosivat pisteet 0+3, sekä tehotilasto +3.

Phaneufin lisäksi Senators tulee suojaamaan puolustajistaan Erik Karlssonin sekä Cody Cecin, ellei jotain totaalisen radikaalia tapahdu.