NHL:ssä on yleistynyt viime aikoina huolestuttava trendi vastustajan kunnioittamiseen liittyen.

Kun Sidney Crosby tekee kaukalossa jotain, juniorit ympäri maailman lähtevät yrittämään samoja temppuja seuraavana päivänä jäälle päästessään, oli sitten kyse hyvästä tai huonosta jutusta.

Ja siinä, missä juniorit katsovat Crosbyn tekemisiä silmät pyöreänä ja leuka lattiassa, sitä tekevät myös muut NHL-pelaajat.

Nyt ei puhuta kuitenkaan niistä hyvistä jutuista. Nyt puhutaan vastustajan kunnioittamisesta.

Kun Crosby kiskaisi runkosarjan loppupuolella Buffalo Sabresin Ryan O’Reillya nivusille, käynnisti se huolestuttavan trendin. Ja en ole tässä parjaamassa enää sen enempää Penguins-kapteenia – olen oman osani siitä jo tehnyt – vaan jatkan NHL:n kurinpitoelimen kritisoimista.

Mikäli Crosbylle, NHL:n suurimmalle supertähdelle ja monien jääkiekkoilijoiden esikuvalle, olisi uskallettu lätkäistä tempusta tuomio, me emme nyt olisi keskustelemassa tästä samasta asiasta jo kolmatta kertaa putkeen.

Mutta, kun ei lätkäisty.

Kanadalaissentteri päästettiin tempustaan kuin koira veräjästä ja sitä seurasi Brad Marchandin vastaava temppu. Koska Boston Bruinsin hyökkääjä tunnetaan NHL:n toimistolla jo aiemmista rikkeistään, iskettiin hänelle kahden ottelun pelikielto.

Too little too late, sanottaisiin uudella mantereella.

Vahinko nimittäin oli ehtinyt jo tapahtua ja itse asiassa myös Marchand olisi mitä todennäköisimmin, ilman kurinpidollista historiaansa, selvinnyt raukkamaisesta teostaan vailla sanktioita.

Kolmas kerta toden sanoo?

Nyt olemme jälleen saman asian äärellä. Viime yön pudotuspeliottelussa San Jose Sharksin ja Edmonton Oilersin välillä nähtiin vastaava tilanne, kun 0-5-tappioasemassa Oilersin nuori saksalaishyökkääjä Leon Draisaitl menetti hermonsa ja iski Sharksin Chris Tierneytä mailallaan sinne arkaan paikkaan. Hänelle tuomittiin tilanteesta suihkukomennus, kuten kuuluukin.

En nyt suinkaan väitä, etteikö vastaavanlaisia temppuja olisi nähty NHL:ssä koskaan aiemmin, mutta ei ole missään nimessä sattumaa, että pelaajien kulkusten kohtalo pyörii otsikoissa paljon aiempaa useammin. Ja, kun kaikelta tältä oltaisiin voitu välttyä, tekemällä Crosbysta esimerkki.

Mutta kun ei ole pokkaa, niin ei ole pokkaa.

Onkin erittäin mielenkiintoista nähdä, miten NHL tulee toimimaan Draisaitlin kanssa. Kyseessä on nimittäin Crosbyn tavoin pelaaja, jolla ei ole kurinpidollista historiaa.

Itse asiassa NHL:n toimistoväki, tarkalleen ottaen siellä kurinpitoelimen puolella, onkin ajanut itsensä melkoiseen pattitilanteeseen. Mikäli se nimittäin antaa Draisaitlille ylimääräistä kakkua, osoittaa se kohtelevansa pelaajia eriarvoisesti. Jos se taas päättää jättää rankaisematta saksalaisnuorukaista, se antaa vielä aiempaa isommin luvan näiden raukkamaisten tekojen jatkamiselle.

Mikä on siis siirtonne, NHL?

Sanoisin, että tällä kertaa kannattaa miettiä hyvin tarkkaan, minkälaisen signaalin te tulette pelaajille jatkon suhteen antamaan.

Mitkään pelaajalta toiselle esitetyt anteeksipyytelyt eivät riitä, vaikka se kohteliasta olisikin.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.