Määrätietoisuus tekee Sebastian Ahosta poikkeuksellisen pelaajan – ”En ole vain maalintekijä tai syöttelijä”

© Kuva: Getty Images

Sebastian Aho on mennyt enemmän tai vähemmän koko kuluvan kauden tutkan ulkopuolella, koska hän ei ole iskenyt samanlaisia maali-, syöttö- tai pistelukemia kuin vaikkapa Patrik Laine ja Auston Matthews.

Sinällään se ei kuitenkaan edes kiinnosta 19-vuotiasta suomalaishyökkääjää. Hänelle jääkiekko on nimittäin paljon muutakin kuin vain maaleja ja tehopisteitä.

– En minä ole vain pelkkä maalintekijä tai syöttelijä. Haluan olla hyvä kaikessa, Carolina Hurricanesissa tulokaskauttaan pelaava Aho paaluttaa Fanrag Sportsin haastattelussa.

Aholla on nyt kuluvalta kaudelta kasassa 62 pelattua ottelua, joissa hän on iskenyt erittäin hyvät tehot 18+17. Hänen tehotilastonsa on puolestaan -1, mikä sekin on oikeasti Hurricanesin kaltaisessa joukkueessa hyvä saldo, ja tarkempien tilastomenetelmien (corsi) myötä Ahon tulokaskautta voidaan pitää todellisena nappisuorituksena.

– Hän on ollut loistava. Hänen pelikäsityksensä on uskomaton, hän on huipputaitava ja hän ymmärtää peliä. Mitä ihmiset eivät ole nähneet samoissa määrin kuin me olemme, on se, että hän on äärimmäisen kilpailuhenkinen pelaaja, jolle vain taivas on rajana, päävalmentaja Bill Peters ylistää suomalaissuojattiaan.

Ennen NHL:ään saapumistaan Aho haki neuvoja ja vinkkejä Pohjois-Amerikan pienempään kaukaloon niin ikään Oulussa kesäisin viihtyvältä Jussi Jokiselta, ja valitettavasti jo pelaajauransa lopettamaan joutuneelta Joni Pitkäseltä, siis pelaajilta, jotka niin ikään ovat pelanneet Carolinassa.

– Yritin valmistaa itseäni NHL:ää varten kotona, kysellen kaikkea Jussi Jokiselta ja Joni Pitkäseltä. He auttoivat minua paljon, mutta on olemassa joitain asioita, jotka sinun on opittava itse, etkä voi oppia niitä ennen kuin itse olet päässyt kokemaan ne.

– Peli täällä on erilaista. Jää on paljon pienempi, täällä pelataan enemmän päästä päähän jääkiekkoa kuin Suomessa ja keskialueen trap-pelaaminen tekee siitä hyvin erilaista. Peli on siis todella erilaista, mutta totuin siihen hyvinkin nopeasti, Aho päättää.

» Siirtouutiset, siirtohuhut ja kaikki toteutuneet siirrot löydät erikoissivultamme!