Kun katsotaan Euroopassa pelaavia kokeneempia suomalaiskiekkoilijoita, on siellä muutamia, jotka saatetaan hyvinkin nähdä ainakin ensi syksyn harjoitusleireillä.

Seuraavassa teemmekin katsauksen muutamaan potentiaaliseen nimeen, joille saattaa tulla kesän ja syksyn aikana yhteydenottoja Pohjois-Amerikan suunnalta.

Teemu Hartikainen

Teemu ”Härski” Hartikainen on pelannut ilmiömäisen kauden KHL:ssä, sillä 46 runkosarjaottelua ovat tuottaneet tehot 19+17. Ainoa miinuspuoli on se, että hän on parhaillaan loukkaantuneena, joskin alkuperäisen ennusteen mukaan 4-6 viikon mittaisen pakkohuilin pitäisi tulla päätökseen parin viikon sisällä.

On pelannut KHL:ssä nyt kohta kolme kautta ja vakuuttanut osaamisellaan kaikki. Etenkin nousujohteinen käyrä, joka ilman loukkaantumista olisi konkretisoitunut toden teolla kuluvalla kaudella, on varmasti kiinnittänyt seurojen huomion myös rapakon toisella puolen.

27 vuotta tänä vuonna täyttävän Hartikaisen, joka on pelannut aiemmin Edmonton Oilersissa 52 ottelua tehoin 6+7, sopimus Salavat Yulaev Ufan kanssa päättyy tähän kauteen ja mitä todennäköisimmin KalPa-kasvatille löytyy käyttöä taalakaukaloista. Nyt myös aika on kypsä paluulle ja voi saada suoran NHL-sopimuksen.

Myöntänyt avoimesti haluavansa takaisin NHL:ään.

Sami Lepistö

Kokenutta Sami Lepistöä oltiin viemässä jo kuluvaksi kaudeksi NHL:ään, mutta hänen sopimustilanteensa ei mahdollistanut sitä vielä.

Lokakuussa 33 vuotta täyttävä Lepistö on kuitenkin kyennyt vähintäänkin säilyttämään tasonsa, joten yksi lisävuosi mittarissa ei vielä tässä kohtaa tee mitään. Jokerit-kasvatti, joka pelaa Salavat Yulaev Ufassa, on tällä hetkellä KHL:n puolustajien pistepörssin seitsemäs. Kasassa on 51 ottelusta tehot 5+24.

Lepistö on ilmaissut myös itse olevansa kiinnostunut paluusta rapakon toiselle puolen – otteluita NHL:stä on kasassa aiemmalta visiitiltä 176 runkosarjaottelun verran – ja suurella todennäköisyydellä saa kutsun useammallekin harjoitusleirille ensi syksynä. Saattaa hyvinkin nousta sitä kautta vielä NHL-tasolla kakkos- tai kolmospakkipariin, sillä osoitti jo syksyn World Cupissa, ollessaan Suomen paras puolustaja, että taso riittää.

Veli-Matti Savinainen

Tapparassa toista kauttaan pelaava Veli-Matti Savinainen (kuvassa) on tiedetty aina vahvaksi kahden suunnan pelaajaksi, mutta kuluvalla kaudella hän on päässyt käsittämättömään lentoon hyökkäyspäässä. Se on konkretisoitunut 28 runkosarjamaalin ja lähes satavarman MM-kisapaikan muodossa.

Suurin muutos on tapahtunut 31-vuotiaan pelurin itseluottamuksessa. Hän laittaa nimittäin kiekkoja sisään läheltä ja kaukaa sekä myöskin luo toisille pelaajille tekopaikkoja: kasassa onkin 46 pelatusta Liiga-ottelusta 48 tehopistettä.

Koska Savinainen ei ole enää aivan sieltä nuorimmasta päästä pelaajana, alkaa nyt olla viimeiset hetket lähteä kokeilemaan menoa myös Atlantin toiselle puolen. Tietenkin koko homma on täysin kiinni siitä, että riittääkö halua lähteä, mutta tällaisen dominoivan kauden jälkeen olisi mahdollisuus lähteä joko tryoutille tai vaihtoehtoisesti kaksisuuntaisella sopimuksella taistelemaan NHL-paikasta.

Miro Aaltonen

Kaksi edellistä kautta Liigassa loistanut Miro Aaltonen lähti kohti tuntematonta kuluvan kauden osalta, kun hän allekirjoitti pelaajasopimuksen KHL-seura Vityaz Podolskin kanssa. Suomalaisen otteet vakuuttivat heti valmennusjohdon ja vastuuta on tullut reippaasti.

Suomalaishyökkääjä, joka on Anaheim Ducksin kuudennen kierroksen varaus vuodelta 2013, on pelannut toistaiseksi KHL:ssä 53 ottelua ja nakuttanut niissä vakuuttavasti tehot 18+25. Ei olisi siis mikään ihme, mikäli jokin NHL-seura kääntäisi katseensa 23-vuotiaaseen suomalaiseen.

Kun KHL-tilastojen rinnalle nostetaan se tosiasia, että Aaltonen on nakuttanut kuudessa A-maajoukkueen, siis Leijonien, ottelussa kuuteen otteluun tehopisteet 6+1, on hän entistä houkuttelevamman näköinen pelaaja NHL-joukkueiden näkökulmasta. Kaiken kukkuraksi hän kykenee pelaamaan sekä keskellä että laidassa.

Oikeastaan ainoa jarruttava tekijä Aaltosen kohdalla on hänen kokonsa, sillä pituutta miehellä on ”vain” 178 senttiä ja painoa 80 kiloa. Nykypäivän NHL:ssä ei kuitenkaan onneksi enää karsasteta liiaksi pienikokoisia pelaajia, vaan heidän usein korkeatasoista luisteluvauhtiaan arvostetaan ylitse kaiken. Näin ollen tämäkään tuskin nousee Aaltosen esteeksi tiellä kohti NHL:ää.

Villi kortti: Olli Palola

Esimerkiksi Ville Nieminen on todennut, että Olli Palolalla on olemassa kaikki eväät NHL:ään ja moni onkin pitänyt vain ajan kysymyksenä sitä, milloin hän rapakon taakse suuntaa.

Palola olikin jo kovaa vauhtia menossa kohti NHL-kaukaloita, kun hän takoi sekä Liigassa että maajoukkueessa maaleja kuin liukuhihnalta, ollen muun muassa Liigan historian ensimmäinen kahdesti putkeen maalipörssin voittanut pelaaja. Pettymyksellinen viime kausi KHL:ssä laski kuitenkin osakkeita.

Huhtikuussa 29 vuotta täyttävä Palola on kuitenkin toipunut KHL-pettymyksestään ja ollut kuluvalla kaudella SHL:ää hallinneen Växjö Lakersin ykkösnimiä. 42 ottelua ovatkin tuottaneet mukavat tehot 15+20 ja NHL-ympyröissä Ruotsin pääsarja arvostetaan todella korkealle jo pelkästään siellä viljeltävän pelityylin vuoksi. Sitä kautta ”Keuruun Kovalchuk” omaa myös mahdollisuudet NHL-unelmansa toteuttamiseen, joskin pian pitäisi alkaa tapahtua.

Mikäli Palola mahtuu MM-kisakoneeseen, Pariisissa onnistuminen parantaisi tilannetta eittämättä merkittävästi.