Suomalaislegenda Jari Kurri otettiin kuluvan viikonlopun aikana upealla tavalla vastaan Los Angeles Kingsin kotiyleisön toimesta.

Kurri esiteltiin osana Kingsin ”Legendojen ilta” -sarjaa, jossa siis seuran legendaarisimmat pelaajat saavat oman esittelyhetkensä kalifornialaisjoukkueen kotiotteluissa. Nyt oli siis Kurrin vuoro.

56-vuotias suomalainen ei ollut vielä ennen tapahtumaa varma, että miten hänet otettaisiin Los Angelesissa vastaan, sillä hän pelasi viimeisen pelinsä Kings-paidassa vuonna 1996. Etenkin suurten kunnianosoitusten saaminen mietitytti.

– En ollut varma siitä, että tulenko saamaan kunnianosoituksia, koska siitä on mennyt jo 20 vuotta. Mutta päinvastoin, sain erittäin mukavan ja lämpöisen vastaanoton, Kurri hehkuttaa Los Angeles Timesille.

”Pelaaminen Waynen kanssa”

Kurri siirtyi Edmonton Oilersista Kaliforniaan kaudeksi 1991-92 ja hän vaihtoi maisemaa kesken kauden 1995-96, kun Kings kauppasi hänet New York Rangersiin. Kun suomalaiselta kysyttiin, että mikä oli hänelle ikimuistoisin hetki Kings-paidasta, vastaus tuli hyvin nopeasti.

– Pelaaminen jälleen Waynen (Gretzky) kanssa sen jälkeen, kun olin viettänyt vuoden Euroopassa. Tiesin sen yhden vuoden jälkeen, että halusin palata takaisin NHL:ään.

Niin, Kurri tosiaan pelasi koko kauden 1990-91 Italian pääsarjassa, Devils Milanon paidassa, sillä hän ei halunnut jatkaa enää Oilersissa, joka omisti edelleen hänen oikeudet.

Niinpä suomalainen päätyi siis pelaamaan vuodeksi vanhalle mantereelle ja Gretzky oli puolestaan kaupattu Kingsiin jo kesällä 1988. He eivät olleet siis pelanneet yhdessä lähes kolmeen vuoteen.

Kurri pelasi Kings-organisaatiossa yhteensä 321 runkosarjaottelua ja teki niissä komeat tehot 108+185. Pudotuspeleissä hän pääsi pelaamaan kuninkaallisten paidassa yhteensä 28 ottelua, tehden niissä pisteet 10+10.

Parhaimmillaan Kings eteni Kurrin ja Gretzkyn pelatessa yhdessä seurassa Stanley Cup -finaaleihin. Tämä tapahtui keväällä 1993, mutta tuolloin Kings joutui todeta Montreal Canadiensin paremmakseen voitoin 4-1.

Lopulta Kings-organisaatiossa jouduttiin odottamaan ensimmäistä Stanley Cupia aina kevääseen 2012 saakka.