Ottawa Senatorsin kausi on ollut kaksijakoinen. Siltä ei odotettu mitään ennen kauden alkua, mutta joukkue on tällä hetkellä Atlantin divisioonan toisena, joten seura ikään kuin ylisuorittaa pelaajiensa tasoon nähden.

Kääntöpuolena taas on se, että joukkueesta ei löydy syvyyttä liiaksi ja esimerkiksi puolustaja Marc Methotin loukkaantuminen ei auta tilannetta.

Tässä kohtaa astuu esiin mentori nimeltä Dion Phaneuf. Lähes 900 runkosarjaottelun veteraani tietää, että hänellä on valtava vaikutus joukkueen nuoriin puolustajiin sekä kaukalossa oman pään puolustamiseen.

– Tuntuu, että olemme saaneet pelin juonesta kiinni kauden edetessä, hän sanoo TSN:lle.

– Emme ole Cody Cecin (pakkiparinsa) kanssa hirveän innoissamme tehotilaston miinuslukemista, mutta tuntuu siltä, että olemme kehittäneet peliämme kauden aikana.

Mentorin rooli

Phaneuf on toiminut nuorelle Cecille mentorin roolissa, sillä 22-vuotias puolustajalupaus on yksi Senatorsin tärkeimmistä paloista tulevaisuutta ajatellen. Hän on tarjonnut ohjeistusta myös joukkueen kapteenille Erik Karlssonille.

– Codylla on hirveä potentiaali etenkin luistelunsa kanssa. Lisäksi hän laukoo kovaa, vaikka ei saakkaan tunnustusta siitä. Hän on jo nyt erittäin hyvä ja aikaa kehitykselle on vaikka kuinka paljon.

Phaneuf itse tuli liigaan kaudella 2005-06 ja teki 20-vuotiaana 20 maalia tulokaskaudellaan. Tuolloin mm. Roman Hamrlik ja Bryan Marchment pitivät huolen siitä, että nuorella, kaiken tieltään jyräävällä puolustajalla pysyy jalat maassa ylä- ja alamäkien aikaan.

– Ne kaverit olivat silloin pelanneet 900 ottelua per mies ja heistä oli valtava apu siihen, miten totuin NHL-kiekkoon. Yritin silloin oppia joka päivä jotain ja teen niin edelleen. Toivottavasti saan annettua nuoremmille nyt jotain takaisin.