Suomalaislegenda Saku Koivu joutui käymään läpi pelaajauransa aikana elämänsä pelottavimmat hetket, kun hänellä todettiin imusolmukesyöpä.

Koivu kuitenkin taisteli leijonan lailla elämänsä puolesta ja lopulta pitkän sekä uuvuttavan taistelun päätteeksi, hän sai kuulla parantuneensa syövästä.

Nykyisin 41-vuotiaan jääkiekkoeläkeläisen tarina on täysin ansaitusti kerrottu monen monta kertaa, esimerkiksi hänestä tehdyn dokumentin muodossa.

Monta upeaa tarinaa jäänyt kertomatta

Kertomatta on jäänyt kuitenkin paljon muita Koivuun liittyviä upeita tarinoita, kuten se, kun hän auttoi nykyisin Vancouver Canucksin paidassa pelaavan Erik Gudbransonin perhettä taistelussa syöpää vastaan.

Erikin pikkuveljellä Dennisillä todettiin pienenä poikana syöpä ja Koivu otti perheeseen yhteyttä.

– En tiedä, että miten paljon hän (Dennis) tuolloin ymmärsi, mutta positiivisuus kantaa yllättävän pitkälle. Yksi asia, jonka Saku hänelle sanoi, että älä luovu toivosta ja venytä itsesi äärirajoille. Se pelasti tuolloin pienen pojan päivän, Erik muistelee Sportsnetin haastattelussa.

Erikin ja Dennisin äiti Donna muistelee puolestaan liikuttuneena sitä vaikutusta, joka Sakulla oli hänen pieneen poikaansa.

– Herranjumala, hän oli uskomaton. Hän oli niin avoin, kiltti ja antelias rajallisen aikansa suhteen. Sen toivon, jota hän Dennisille välitti, pystyi aistia.

– Sen pystyi aistimaan, että heillä kahdella oli yhteys, jota yksikään muu huoneessa ollut henkilö ei pystynyt ymmärtämään, koska kukaan meistä ei ollut joutunut käymään läpi samaa kuin he.

Mahdollisuus kiittää NHL-kaukalossa

Kun Saku otti Dennisin suuntaan sen ikuisesti Gudbransonin mieliin jääneen puhelun, oli Erik vasta 12-vuotias. Hänelle tarjoutui kuitenkin myöhemmin mahdollisuus kiittää suomalaista ehkä kaikkein hienoimmassa mahdollisessa paikassa, NHL-kaukalossa.

– Sain mahdollisuuden tavata Sakun ensimmäisen kohtaamisemme jälkeen, mikä taisi tapahtua ensimmäisellä kaudellani, jonka pelasin noin kuusi vuotta sen puhelun jälkeen.

– Sanoin hänelle, että ”Hei Saku, kiitos, että soitit pikkuveljelleni muutama vuosi sitten.” Kerroin hänelle, että veljeni oli silloin sairas ja olit hänen lempipelaajansa ja nyt aion savustaa sinut kulmassa, Erik muistelee naureskellen.

Tarina ei kerro, että ”savustettiinko” Saku kulmassa, mutta ottelun jälkeen suomalaispeluri antoi hänelle mukaan lahjan.

– Hän on hyvä mies ja hän antoi minulle pelin jälkeen mailansa, joka minun piti toimittaa Dennisille. Hänellä on vieläkin se maila kotona tallessa. Se oli uskomattoman hieno teko, uskomattoman hienolta kaverilta.

Nykyisin Gudbransonin perhe jakaa hyvää eteenpäin ja auttaa lapsia taistelussa syöpää vastaan. Erikillä on jääkiekkoammattilaisena tässä se kaikkein suurin rooli.

– Se on jotenkin hassua, koska näen tilanteen nyt päinvastaisesta näkökulmasta, kun pikkulapsi tulee minun luo ja on täysin hämillään siitä, että kuka minä olen, koska olen hyvin normaali kaveri, joka pelaa jääkiekkoa työkseen.

– Jopa 20 sekuntia merkitsee heille uskomattoman paljon ja olen todella erityislaatuisessa tilanteessa, koska saan edesauttaa heidän onnellisuuttaan. Se on asia, jota ei sovi väheksyä.

Loppuun voitaneen kertoa, että Dennis voitti Sakun tavoin taistelun syöpää vastaan ja on ollut terve jo noin kolmen vuoden ajan.