Suomalaislaituri Patrik Laine oli viime kauden aikana ilmiömäinen pelaaja. Hänen alkukautensa Tapparan riveissä oli vakuuttava, mutta loukkaantuminen vesitti loistavasti alkaneen tahdin. Kuitenkin kun vuodenvaihteessa pelatut nuorten MM-kisat lähestyivät, oli Laine jälleen uskomaton.

Sama päti myös Liiga-kaukaloissa. Hän oli toki erinomainen käytännössä koko kauden ajan, mutta kun ratkaisupelit lähenivät ja olivat ovella, oli Laine joukkueensa tärkein pelaaja.

Sitten tuli siirto NHL:ään ja Winnipeg Jetsiin. Siis kaupunkiin, joka on täysin hulluna kiekkojoukkueeseensa ja sen pelaajiin – paineet olivat jo heti varauksen jälkeen takuuvarmasti valtaisat. Nämä kyseiset paineet myös kasvavat, mitä enemmän Laine saa tililleen onnistumisia. Lisää on tultava, sillä taso taalakaukaloissa on nyt todistettu.

Toki onnistumiset luovat samalla myös tietynlaisen turvan, sillä mielummin sitä painelee kiekkoa reppuun, kuin tuskailee maalittomassa putkessa.

Homma haltuun heti alusta lähtien

Laineen selkein vahvuus, laukaus, laitettiin käytäntöön jo heti ensimmäisessä NHL:n runkosarjaottelussa. Hän nimittäin keräsi debyytissään tehot 1+1, kun Jets nousi takamatkalta Carolina Hurricanesin ohi ja voitti vielä ottelun.

Sen jälkeen tuli muutama tehollisesti heikompi ottelu, mutta tästäkin huolimatta Laine pelasi näissä kahdessa kamppailussa lähes 20 minuuttia per ottelu. Toisessa näistä peleistä Laine pelasi enemmän kuin Jets-kapteeni, Blake Wheeler, joka on samalla seuran suurin supertähti.

Uran neljännessä ottelussa sitten pamahti. Laine nimittäin iski Toronto Maple Leafsia vastaan viime yönä hattutempun. Siis sellaisessa kamppailussa, jota seurasi – ainakin Pohjois-Amerikassa – jokainen kiekkofani. Syynä tähän oli se, että vastakkain olivat kaksi viime kesän kärkivarausta, Auston Matthews ja juuri Laine.

Maple Leafs -ottelu oli siis Laineen NHL-uran tähän mennessä ylivoimaisesti suurin ottelu. Vaikka jaossa olikin normaaliin tapaan vain kaksi pistettä. Ja juuri tässä kyseisessä kamppailussa Laine räjäytti pankin.

Lienee siis turvallista sanoa, että Laine on parhaimmillaan silloin kun panokset ovat kovimmillaan. Tai näin ainakin teot ovat antaneet ymmärtää.

Henkinen kasvu valtaisa

Kun Patrik Laine pelaa jääkiekkoa, tuntuu kuin että hänellä ei olisi lainkaan aivoja, ja tämä on siis hyvä asia. Se tarkoittaa silloin sitä, että hän ei ajattele ulkopuolisia tekijöitä, ei arjen murheita eikä lainkaan paineita. Hän vain pelaa ja nauttii siitä.

Laine onkin eittämättä yksi henkisesti vahvimpia, tai vähintään kypsimpiä, 18-vuotiaita pelaajia, mitä kiekkomaailma on hetkeen nähnyt. Ja tämä on valtaisa saavutus, jos ajatellaan asiaa siltä kantilta, että ei ole kauaakaan kun Laineella oli ongelmia eri valmentajien kanssa.

Lainehan nimittäin kohautti muutama vuosi sitten, kun hän vilautti maajoukkueen riveissä pelatessaan valmentajalle keskisormea. Asiasta nousi luonnollisesti kohu ja tuolloin oli enemmän kuin helppoa ajatella, että ”tuosta kaverista ei tule mitään, sillä pää ei kestä paineita”.

Todellisuudessa Laine haluaa kentälle juuri tiukkoina hetkinä. Hän haluaa olla se pelaaja, joka ratkoo ottelut. Hän haluaa ottaa seuratoverinsa harteilleen ja kantaa heidät voittoon. Hän sen on myös tehnyt ja viime yönä nuorukainen näytti, että vastaava onnistuu myös NHL-kaukaloissa.

Joten kiekkofanit: nyt on aika nauttia Laineen esityksistä. Hän saattaa nimittäin olla kaikkien aikojen lahjakkain suomalainen pelaaja, joten kyse on jostakin ainutlaatuisesta.