Jo pidempään jääkiekkomaailma on kohissut siitä, että pääsevätkö NHL-pelaajat mukaan vuoden 2018 olympialaisiin.

Mikäli asiaa kysytään Washington Capitalsin kapteenina toimivalta Alexander Ovechkinilta, joka tunnetaan erittäin isänmaallisena, vastaus on varsin selvä: pääsevät, ja vaikka eivät pääsisikään, hän itse on menossa.

Ovechkin on kuitenkin jäänyt sanomansa kanssa valitettavan yksin, mutta enää hän ei ole yksin. Nimittäin se kaikkein tärkein henkilö, joka voi ottaa asiaan kantaan, on nyt tehnyt niin. Ja hän on, kukas muukaan kuin, Wayne Gretzky.

– World Cup ei ole sama asia kuin olympialaiset. He eivät voi koskaan korvata olympialaisilla World Cupilla, Gretzky naulaa The Canadian Pressin videohaastattelussa.

10 Feb 1998: Wayne Gretzky #99 of Team Canada skates during the 1998 Winter Olympic Games against Team Belarus at the Big Hat Arena in Nagano, Japan. Mandatory Credit: Mike Hewitt /Allsport
Wayne Gretzky, legendaarinen numero 99, pääsi osallistumaan pelaajaurallaan kertaalleen olympialaisiin. Tämä tapahtui vuonna 1998, Naganossa. Kuva: Getty Images

– On olemassa vain yhdet olympialaiset aivan kuten on olemassa vain yksi Stanley Cup.

”Hekin haluavat pelata Kanadalle olympialaisissa”

Gretzky muistelee enemmän kuin lämmöllä ensimmäistä olympiakokemustaan Naganossa, vuonna 1998. Hän sanoo olleensa olympiakylässä kuin pikkupoika karkkikaupassa.

Samalla tavoin hän näkee asiaan suhtautuvan myös nykyisen sukupolven, joka hallitsee NHL:ää.

– Sukupolvemme osallistui ensimmäistä kertaa vuonna 1998. Ja sitten, kun vuonna 2002 Steve Yzerman, Mario Lemieux, Joe Sakic, Jarome Iginla ja kumppanit voittivat, niin tämä uusi nykysukupolvi Connor McDavidin ja muiden johdolla varttui katsoen heitä.

– Ja sitten he ajattelivat, että minäkin haluan pelata Kanadalle olympialaisissa.

”Loistava asia NHL:lle”

Ainakin julkisesti NHL-pelaajien osallistuminen olympialaisiin on tukossa syystä, että vakuutus- ja matkustuskuluille ei löydy maksajaa.

Totuus saattaa kuitenkin olla toinen, sillä yleisessä tiedossa on, että NHL-seurat eivät todellakaan pidä olympialaisten järjestämisestä kesken NHL-kauden.

Gretzky kuitenkin näkee, että olympialaiset ovat vain ja ainoastaan hyväksi sekä jääkiekolle itselleen lajina että etenkin NHL:lle.

– Tämä on se tapa, jolla kehitämme peliämme ja se tekee siitä mielenkiintoista. Ja tämä uusi sukupolvi haluaa olla mukana.

– Onko se mahdollista? En tiedä, koska en ole päättämässä asiasta, mutta mielestäni olympialaiset ovat loistava asia NHL:lle.

World Cupia #99 ei suinkaan tyrmää, mutta kuten sanoma jo tuli selväksi, ei se voi elävän legendan mukaan koskaan korvata olympialaisia.

– Onko World Cupille olemassa paikkansa? Luultavasti. Ehdottomasti. Toivon, että siitä saadaan loistava.