Patrik Laine keräsi lopulta otsikot viime yön NHL-debyyttinsä jälkeen, kun hän oli tehoin 1+1 osa Winnipeg Jetsin huimaa kiriä. Suomalaista on pelin jälkeen hehkutettu, mutta onko se ollut ansaittua?

Suomalaishyökkääjä aloitti viime yön joukkueensa kolmannessa kentällisessä, yhdessä Mathieu Perreaultin ja Kyle Connorin kanssa. Ykkösylivoimaan Laine ei kuulunut ja ylivoimavastuuta tarjoutui vasta ottelun loppupuolella.

Mutta minkälainen Laine kaukalossa oikein nähtiin?

Ensimmäinen silmiinpistävä merkki oli taklauspelaaminen. Esimerkiksi World Cupissa Laine tuntui jäävän jatkuvasti kakkoseksi taklaustilanteissa ja ajoittain – hieman kärjistäen tokikin – karttavan niitä.

Eilen hän ei karttanut. Sen sijaan 18-vuotias nuorukainen haki taklauksia alusta alkaen ja sillä tavalla toi itsensä peliin mukaan. Hän pelasi NHL-kiekkoa.

Eteenpäin, eteenpäin ja eteenpäin

Laineen pelaaminen kehittyi ottelun edetessä koko ajan. Ensimmäisessä erässä hänelle siunaantui vain yksi puolittainen tilanne, mutta toisessa erässä alkoi tapahtua enemmän. Suomalaispelurin vitja sai järjestään paineen aikaiseksi vastustajan alueelle.

Ja se taklaustahti, joka Laineella oli päällä, jatkui myös toisessa erässä. En tiedä mitä aineita tilastoja kirjaavat henkilöt ottelun aikana vetivät, mutta henkilökohtaisesti ottelun katsoneena niitä oli paljon enemmän kuin tilastojen osoittamat kaksi.

Taklauspelaamisellaan Laine avasi tilaa myös ketjukavereilleen ja onkin helppo todeta, että Jetsin kolmosvitja oli joukkueensa vaarallisin, etenkin niillä kaikkein surkeimmilla hetkillä, joita Jetsillä eilen riitti.

Puolustuspelaaminen liian passiivista – ”väärä laita” syynä?

Yksi ”huolestuttava” seikka Patrik Laineen pelaamisessa oli kuitenkin havaittavissa. Nimittäin, kun Jetsin omassa päässä oli meneillään Hurricanesin pitkä painostustilanne, suomalainen oli täysin pelin ulkopuolella.

Ensinnäkin Laine roikkui aivan liiaksi omalla paikallaan oikeassa laidassa, siis liian kaukana painottomassa laidassa. Se taas oli omiaan luomaan valtaisen väylän kanadalaisjoukkueen keskialueelle omassa päässä. Suomalaisen onneksi sitä ei juurikaan päästy hyödyntämään.

”Iskekää kaveri sinne vasempaan laitaan. Siellä Laine nimittäin vietti valtaosan harjoitusleiristä ja siellä hän on vaarallisimmillaan.”

18-vuotias Tappara-kasvatti oli myös passiivisuutensa vuoksi usein myöhässä tilanteista. Kun kiekko pelattiin Laineen miehelle, ei nuorukainen ehtinyt peittämään laukaus- tai syöttösuuntia, koska hän oli liian kaukana vastustajasta.

Ongelma saattaisi olla kuitenkin korjattavissa yhdellä simppelillä jutulla: iskekää kaveri sinne vasempaan laitaan. Siellä Laine nimittäin vietti valtaosan harjoitusleiristä ja siellä hän on vaarallisimmillaan. Nyt oikeassa laidassa pelaaminen aiheutti sen, että Laine oli omassa päässä ikään kuin peura ajovaloissa, ainakin ajoittain.

Ylläripylläri – ylivoimalla tärähti

Viisikkopelaamisessa Laineella on vielä – luonnollisesti, koska alla on vasta yksi tosipeli taalakaukaloissa – reippaasti petrattavaa. Ennen kaikkea suomalaislaiturin täytyy kyetä olemaan vaarallisempi jatkuvalla syötöllä.

Tämä edellä mainittu tulee kuitenkin itsestään. Pelirohkeus nimittäin kasvoi jo ensimmäisen ottelun sisällä A-kirjaimesta M-kirjaimeen, joten se Ö-kirjain löytyy sieltä satavarmasti. Ja se saattaa löytyä hyvinkin pian.

Ja mitä sitten tapahtuu, kun Laine pystyy maksimoimaan kaiken potentiaalinsa NHL-kaukaloissa? Sitten tulee jälkeä. Rumaa jälkeä. Ja nimenomaan vastustajan näkökulmasta.

”Tässä kohtaa voidaan lopettaa välittömästi pohdinnat siitä, että tuleeko Laine NHL:ssä menestymään.”

Mahtavinta tässä on se, että ylivoimalla Laine tulee välittömästi olemaan joukkueensa täsmäase. On vaikea nähdä, että suomalainen sivuutettaisiin jatkossa näin suorasti esimerkiksi 5-3-ylivoimatilanteista, koska yksinkertaisesti samanlaista kaveria ei sinne vasemmalle p-pisteen kaarelle löydy.

Tämä oli siis oppitunti myös päävalmentaja Paul Mauricelle. Ennen kaikkea siitä, että miten hänen tulee kultakimpalettaan käyttää.

Summa summarum: tässä kohtaa voidaan lopettaa välittömästi puheet siitä, että tuleeko Laine NHL:ssä menestymään, sillä jo yhden pelin otanta tarjosi meille todella paljon.

Vastaus on siis: tulee menestymään ja tulee lunastamaan ne häneen kohdistetut huimat odotusarvot.