Tappelut ovat olleet iso osa jääkiekkoa läpi lajin historian, mutta viime vuosina kahakat ovat yhä vain harvinaisempi näky. NHL:ssä tapeltiin viime kaudella Hockey Fightsin mukaan vain 344 kertaa, eli 0,28 kertaa per ottelu.

Tämän lisäksi vain kolme pelaajaa, Cody McLeod (12), Derek Dorsett (11) ja Matt Martin (11), ylittivät 10 tappelun rajapyykin.

– Ollaan rehellisiä, peli on ajautunut pois niistä (tappeluista), Philadelphia Flyersin presidenttinä toimiva Paul Holmgren kertoi ESPN:n mukaan.

– Jääkiekko on nykyään enemmän neljän ketjun peliä. Jos nelosvitjan kaverisi ei ole hyvä tappamaan jäähyjä, sinun joukkueesi ei ole luultavasti kovinkaan hyvä. Aika on ajanut ohi niistä kavereista, jotka ovat istuneet penkillä ja päässeet jäälle ainoastaan tappelemaan.

”10 tappelun -sääntö” tiukentuu entisestään

Tappelujen vähentämiseksi on tehty paljon töitä esimerkiksi juniorisarja OHL:ssä, missä oli käytössä vielä viime kaudella ”10 tappelun -sääntö”. Jos pelaaja siis tappeli kaudella enemmän kuin 10 kertaa, sai hän tästä pelikiellon.

OHL on kuitenkin päättänyt tehdä säännöstä vieläkin rajumman, sillä alkavaksi kaudeksi sarjassa otetaan käyttöön sääntö, joka kieltää pelaajia tappelemasta enemmän kuin kolme kertaa. Jos pelaaja tappelee koko kaudella enemmän kuin kolme kertaa, saa hän tästä kahden ottelun mittaisen pelikiellon.

Viime kaudella OHL:ssä 56 pelaajaa tappeli enemmän kuin kolme kertaa, mutta yksikään heistä ei ylittänyt 10 kahnauksen rajaa.

Nyt myös NHL:n farmisarja AHL ottaa käyttöön oman tappelusäännöstönsä. Uudistuksen myötä pelaaja saa kahden ottelun pelikiellon, jos hän tappelee yli 10 kertaa. Pelikiellon saa myös siitä, jos kaukalossa sattunut tappelu on niin sanotusti ”lavastettu”.

Suuntana tappelamattomuus?

Jos AHL:n tappelumääriä tosin vertaa NHL:n vastaaviin, on niissä melkoinen ero: farmisarjassa tapeltiin nimittäin viime kaudella 696 kertaa, ja jopa 16 pelaajaa kahnasi 11 (tai yli) kertaa.

Asia on herättänyt keskustelua puolesta ja vastaan. Osan mielestä on hieno asia, että tappelut pyritään kitkemään lajista pois. Osa taasen kokee, että tappelut ovat se asia, joka pitää pelin siistinä.

Flyersin presidentti Holmgren, joka tappeli omalla NHL-urallaan 89 kertaa, ei olisi kuitenkaan yllättänyt siitä, että NHL:ssä ei tapeltaisi tulevaisuudessa enää lainkaan.

– Saatan toki olla puolueellinen, mutta kun katson nykyään NHL:n pudotuspeliottelua, mielessäni on vain, että ”Vau.” Nopeus ja taklaukset ovat uskomattomia. Me selviämme kyllä tappeluiden kanssa, tai ilman niitä.

– Jääkiekko on mahtava laji ja jos suuntana on tämä (tappelemattomuus) – mikä on tosin vasta tulevaisuuden asia – olen itse asiassa sinut koko asian kanssa.