NHL:ään kesällä 2019 varattujen eurooppalaispelaajien takaraja tulokassopimuksen tekoon oli torstaina. Viiden suomalaispelaajan NHL-oikeudet raukesivat, kun sopimusta ei lopulta kuulunut.

Näistä viidestä suomalaispelaajasta tunnetuin oli Carolina Hurricanesiin 3. kierroksella varattu Patrik Puistola, jonka oikeudet siirtyivät viime keväänä Edmonton Oilersiin vaihdossa Jesse Puljujärveen.

22-vuotias Puistola oli päättyneellä kaudella Jukureiden tehokkain pelaaja, kun runkosarjan 60 ottelussa syntyi komeat pisteet 16+24=40. Puistolan upea kausi palkittiin valinnalla Leijonien ensimmäiseen MM-leiritykseen.

Myös Ilveksen hyökkääjän Matias Mäntykiven NHL-oikeuden raukeamista voi pitää pienoisena yllätyksenä. Mäntykivi teki tällä kaudella runkosarjassa 60 ottelussa pisteet 12+21=33. Pudotuspeleissä 21-vuotiaan lappeenrantalaisen tahti kiihtyi entisestään, kun 12 ottelussa syntyi tehopisteet 3+9=12.

Ilman NHL:n tulokassopimus jäivät suomalaisista myös Leevi Aaltonen (NYR), Kalle Loponen (TOR) ja Santeri Airola (PIT).