Patrik Laineen ja Columbus Blue Jacketsin NHL-kausi alkaa ensi yönä Suomen aikaa. Suomalainen maaliruisku on saanut vierelleen yhden sarjan parhaimmista pelintekijöistä ja kaikki merkit viittaavat siihen, että Laine voi yltää elämänsä kauteen. Näin uskoo myös Viasatille NHL-otteluita tulkitseva Antti Mäkinen.

Supertähti vierelle

Kesällä nelivuotisen jatkosopimuksen Columbus Blue Jacketsin kanssa solminut Patrik Laine saapui alkavan kauden harjoitusleirille huippukunnossa. 24-vuotias tesomalainen tienaa uuden sopimuksensa myötä 8,7 miljoonaa dollaria kautta kohden.

Suomalaishyökkääjä iski harjoituskaudella neljään otteluun kolme maalia. Tämänkaltainen maalivire saattaa alkaneella kaudella olla arkisempaa, sillä Blue Jackets hankki Laineen rinnalle kesällä supertähti Johnny Gaudreaun.

– Hänen kykynsä luoda peliä ja muuttaa rytmiä sen mukaan mitä peli vaatii. Hän pystyy taidokkaasti sen tekemään. Hän pystyy löytämään syöttölinjoja, mitä harva tuossa sarjassa löytää, Antti Mäkinen luettelee Gaudreaun ominaisuuksista NHLSuomen haastattelussa.

Rakettimaisen polkukoneen saapuminen sinitakkeihin tiesi myös Oliver Björkstrandin lähtöä, mutta Mäkinen ei usko sen vaikuttavan joukkueen peliesityksiin sen kummemmin.

– Voi olla, että Björkstrandin poissaolo näkyy hetkellisesti, mutta ei hän niin merkittävä pelaaja ole kuitenkaan, että se heikentäisi tuota joukkuetta. Uskon, että Columbus Blue Jackets on huomattavan paljon parempi joukkue tällä hetkellä kuin mitä se oli viime kauden päättyessä.

Jarmo Kekäläinen näytti hauista ja osoitti Columbuksen olevan haluttu kaupunki pelata hankkiessaan kesällä supertähti Johnny Gaudreaun. Kuva: Getty Images

Tanskalaispelaaja kaupattiin heinäkuussa Seattle Krakeniin vuoden 2023 varaustilaisuuden kolmannen ja neljännen kierroksen varausoikeutta vastaan.

– Björkstrand on ”collateral damage” -osastoa eli sinun täytyy jotain antaa saadaksesi jotain. Varmasti Björkstrand itse olisi halunnut Columbuksessa jatkaa, Mäkinen aloittaa.

– Hän on erittäin hyvä pelimies, mutta sitten kun laitetaan puntariin painoarvo siitä, että jos sinulla on vaihtoehtona saada kokoonpanoon Björkstrand tai Johnny Gaudreau niin me kaikki tiedämme, miten päin se vaaka silloin kääntyy, Mäkinen avaa Gaudreau-kaupan taustoja.

Puhuttaessa 29-vuotiaan yhdysvaltalaishyökkääjän saapumisesta Ohioon, Mäkinen näkee suurimman vahvuuden löytyvän Gaudreaun ympärilleen jakamasta energiasta.

– Hän tuo luottoa ympärillään pelaaviin pelaajiin, koska ne pelaajat tietävät pelaavansa hyvän pelaajan kanssa. Tällöin niiden muiden pelaajien potentiaalinen onnistuminen paranee, koska niiden itseluottamus nousee automaattisesti, Mäkinen avaa.

Kuka keskelle?

Merkitys Laineen ja Gaudreaun keskellä pelaavan hyökkääjän merkityksestä on mielenkiintoinen. Kaksikko tulee varmasti kierrättämään kiekkoa toisillansa, joten onko ykkössentterin merkitys lopulta kuinka suuri?

– Se on hyvä kysymys, Mäkinen aloittaa.

– Mitä itse tässä vertailen niin kun Mark Stone on onnistunut Vegasin paidassa viemään joukkueen konferenssifinaaliin kapteenin merkki rinnassaan niin onko ollut hirveästi puheita siitä, kenen kanssa hän pelaa? Ei ole, Mäkinen laukoo.

Stonen vierellä pelannut Chandler Stephenson on hyvin saman tyyppinen pelaaja kuin Blue Jacketsin Boone Jenner, joka tekee töitä kahteen suuntaan ja luo kentälleen tukea ja turvaa. Mäkinen näkisi kuitenkin mielellään nuoren 19-vuotiaan Kent Johnsonin ykkösketjun keskellä vaikka Johnsonia onkin kaavailtu vasempaan laitaan.

Blue Jackets ilmoitti keskiviikkoiltapäivänä lähettäneensä Johnsonin farmiseura Cleveland Monstersin miehistöön, mutta nuorukaiselle löytyy varmasti tilaa vielä NHL-joukkueessakin tällä kaudella.

– Kyllä minä näen tosi paljon potentiaalia hänessä sekä nuoressa Cole Sillingerissä tulevaisuuden senttereiksi tuossa organisaatiossa, Mäkinen sanoo.

– Jenner on puolestaan tässä keskustelussa ”no-brainer”, ja kaiken järjen mukaan hän siinä tulee pelaamaan ja pärjäämään ihan varmasti. Mutta ei hän mikään Pavel Datsjuk tai Sidney Crosby ole. Eikä tarvitsekaan olla, Mäkinen analysoi.

Patrik Laineen tuttu lyöntilaukaus viuhunee alkavalla kaudella entistäkin useammin ja tehokkaammin. Kuva: Getty Images

Laine tykittää Blue Jacketsin uuteen aikakauteen

Blue Jacketsin suomalais-GM Jarmo Kekäläinen on satsannut tulevaisuuteen. Joukkueen keski-ikä on sarjan toiseksi nuorin muutaman muunkin seuran tavoin 26 ikävuodella. 1980-luvulla syntyneitä kokoonpanosta löytyy vain yksi, 33-vuotias Jakub Voracek.

– Lainatakseni joukkueen GM Kekäläistä niin Columbus tietää tasan tarkkaan, että heillä on tällä hetkellä hyvä nippu käsissään. Tavoitteena on kuitenkin, että tulevaisuudessa heillä on vieläkin parempi joukkue, joka tunnustetaan Stanley Cupin haastajaksi, Mäkinen lausuu.

– Ja toisin kuin Kimmo Timonen, olen valmis antamaan vähän aikaa näille jätkille, että he kasvavat.

Mäkinen muistuttaa Blue Jacketsin tilanteesta puhuttaessa, että Laine on juuri tehnyt joukkueeseen jatkosopimuksen ja Gaudreau on tullut sisään. Myös puolustaja Zach Werenskillä on pitkä sopimus ohiolaisjoukkueen kanssa.

– Siellä on aika kova hinku tällä hetkellä pelaajien keskuudessa, Mäkinen sanoo joukkueen arvostukseen viitatessaan esimerkiksi Gaudreaun saapumisesta seuraan.

Lisäksi kun huomioidaan Voracekin kalliin, yli kahdeksan miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen päättyvän ensi kauden päätteeksi, vapautuu joukkueen palkkakattoon merkittävästi tilaa.

Mitä sitten tulee suomalaiseen maalintekijään, uskoo Mäkinen vankasti hänen tekevän maaliennätyksensä ja rikkovan uuden rajapyykin urallaan.

– Olen positiivisella mielellä kaikkeen mikä liittyy Patrikiin tällä hetkellä. Jos kaikki napsuu kohdilleen niin 50 maalia ei ole utopiaa, Mäkinen päättää.