Kanada, Yhdysvallat, Ruotsi, Venäjä, Suomi ja Tshekki ovat perinteisesti maat, joista NHL-draftissa varattavat lupaukset valitaan. Viime vuosi ei ollut poikkeus.

Vuoden 2021 varaustilaisuudessa 224:stä NHL:ään varatusta pelaajasta vain 13 valittiin muista kuin top 6 -maista. Tämä vuosi on kuitenkin ainakin Slovakialle totuttua antoisampi.

Slovakia

Juraj Slafkovsky on käytännössä jokaisessa varteenotettavassa arviossa sijoitettu viiden parhaan joukkoon. The Athleticin Corey Pronman oli jo sitä mieltä, että Pekingin olympiasankari on tämän kesän ykkösnimi.

Tähän eivät Slovakian huippunimet lopu. Simon Nemec on Slafkovskyn tapaan pelannut jo olympialaiset ja kahdet MM-kisat. HK Nitran hyökkäysorientoitunut puolustaja on ennakkoarvioiden mukaan takuuvarma top 10 – ja todennäköinen top 5 -lupaus.

Filip Mesar on kolmas todennäköinen slovakialainen ykköskierroksen varaus tänä vuonna. Maansa pääsarjassa lähes puolen pisteen ottelukohtaiseen tahtiin tehoileva hyökkääjä on vain TSN:n Craig Buttonin listoilla avauskierroksen ulkopuolella.

Näidenkin nimien lisäksi olympiapronssia tänä vuonna voittaneesta slaavilaismaasta on todennäköisesti NHL-varauksen saavia lupauksia tarjolla. Tämä on huikea kontrasti kolmeen viime vuoteen, joina varattiin yhteensä neljä slovakialaista NHL:ään, joista ketään ei valittu kahden kärkikierroksen sisällä. Koskaan Slovakian jääkiekkohistoriassa ei ole nähty kolmea ykköskierroksen varausta samana vuonna.

Muut lupaukset ja arviot varauskierroksesta

Adam Sykora: 2.-4. kierros
Servac Petrovsky: 3.-4. kierros
Maros Jedlicka: 4. kierros – ei varausta
Viliam Kmec: 6. kierros – ei varausta

Norja

Martin Johnsen on tänä vuonna Norjan ainoa varteenotettava draft-lupaus. Norjan ikoninen ex-maajoukkuevalmentaja Pål Johnsenin pojan varattavien pelaajien joukkoon on asettanut vain McKeen’s Hockey, mutta sekin on parempi kuin Tanskan tilanne, sillä rakkaasta naapurimaasta ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä varata ketään.

Latvia

Latvialainen NHL-varaus on tänä vuonna selkeästi norjalaista todennäköisempi. Sandis Vilmanis on kenties baltialaismaan tämän vuoden varausikäisten ryhmästä se lupaavin. Luleå HF:n lupaus on parhaimmillaan arvioissa top 100:n tienoilla.

Niks Fenenko kuuluu aika lailla samaan sarjaan Vilmanisin kanssa, mutta QMJHL-puolustajan varattavaksi on arvioinut vain McKeen’s Hockey, joka tosin on laittanut hänet sijalle 99.

Muut lupaukset ja arviot varauskierroksesta

Dans Locmelis: 6. kierros – ei varausta

Saksa

Julian Lutz on 14 ottelun rikkonaisesta kaudesta huolimatta Saksan kuumin nimi tämän vuoden draftissa. EHC München -hyökkääjästä on verrattain selkeä yksimielisyys, että hänet varataan toisella kierroksella. Muita selkeitä draft-lupauksia ei Saksalla tänä vuonna ole.

Sveitsi

Sveitsin tilanne on samanlainen kuin Saksalla. Lian Bichselin suhteen mielipiteet vaihtelevat merkittävästi, mistä merkkinä on myös se, että jokainen NHL-joukkue on haastatellut häntä. Tämän vuoden ainoan sveitsiläisen NHL-lupauksen arviot liikkuvat ensimmäisen ja toisen kierroksen lopun välillä.

Itävalta

Itävallan jääkiekko saa Marco Rossin seuraksi toisen huippuluokan NHL-lupauksen, kun Marco Kasper varataan mitä suurimmalla todennäköisyydellä ykköskierroksella. Korkein arvio MM-kisoissakin esiintyneestä hyökkääjästä on varausnumero 11, mutta pääosin Kasperia povataan avauskierroksen jälkimmäiselle puoliskolle.

Myös Vinzenz Rohrer osallistui top 96 -lupausten Scouting Combineen. Dobber Prospects sijoittaa OHL:ssä vaikuttavan hyökkääjän varausnumeroksi 60, ja Smaht Scouting on yltiövarovainen sijoituksellaan 127, mutta kaikki muut sivustot asettavat Rohrerin kolmannelle kierrokselle.

Valko-Venäjä

Valko-Venäjällä on tarjolla draftissa lupaava maalivahti nimeltä Ivan Zhigalov. 190-senttinen QMJHL-veskari oli tarjolla jo viime vuonna, mutta tänä vuonna minskiläistä kaavaillaan kolmos-neloskierrokselle.

Jegor Sidorov on toinen draft-arvioissa mainittu valkovenäläislupaus. McKeen’s Hockey sijoittaa WHL-hyökkääjän seitsemännelle kierrokselle.