Pittsburgh Penguinsin maalivahtiosaston tulevaisuus vaikutti vielä viime kaudella olevan selvä useammaksi vuodeksi eteenpäin. Tristan Jarry ja Casey DeSmith eivät kumpikaan pelanneet menestyvän NHL-joukkueen aloittavan maalivahdin tasolla, mutta molemmat suorittivat kohtuullisesti. Vuodessa kerkeää tapahtua paljon, ja vuoden 2022 alussa Pensin maalin suulla kaivataan jo muutosta.

Mennään positiivisen kautta todeten, että enää ei tarvitse pohtia, kumpi tästä kaksikosta on aloittava maalivahti. Jarry on kuulunut aivan eturivin kassareihin tällä kaudella päästäen maaleja vain karvan verran yli kaksi kappaletta per peli torjuntaprosentin lähennellessä 93:a.

DeSmithin tarina on tyystin toisenlainen. Torjuntavarmuus on laskenut 2,6 prosenttiyksiköllä lukemiin 88,6 ja yhdysvaltalainen on joutunut lapioimaan kiekon selkänsä takaa noin kerran useammin per ottelu verrattuna viime kauteen. 183-senttinen veräjänvartija on uskallettu valita aloittavaksi maalivahdiksi vain yhdeksässä ottelussa, joista kahdessa Jarry on vaihdettu maalin suulle pelastamaan tappion voitoksi.

Tulevaisuuden näkymät

30-vuotiaan DeSmithin heivaaminen olisi tähän kauteen umpeutuvan sopimuksen myötä se helppo ratkaisu, mutta varmaa kakkosvahtia organisaatiosta ei löydy. Tämän tandemin ulkopuolelta ainoana NHL-kokemusta omaava Louis Domingue pelasi hyvin ainoassa NHL-ottelussaan tällä kaudella, mutta oikeassa kädessään räpyläänsä pitävä veräjänvartija on epäonnistunut lukuisissa viime kausina saamissaan tilaisuuksissa.

Todennäköistä on, että Penguinsiin hankitaan ensi kaudeksi uusi kirittäjä Jarrylle, mutta yksi jokerikortti löytyy organisaationkin sisältä. Hänen nimensä on Filip Lindberg.

Lindbergin ammattilaisura on kestänyt toistaiseksi vain seitsemän ammattilaisottelun verran Dominguen saadessa syksyllä lievästi enemmän torjuntavastuuta. Kanadalaiskollega on kirjoitushetkellä NHL:n puolella, mutta 22-vuotias suomalainen itse on ollut jo marraskuun puolivälistä asti sairastuvalla.

Minnesota Wildin varaus kieltäytyi kesällä sopimuksesta viherpaitojen kanssa, ja tulevaisuus näyttää kieltämättä huomattavasti paremmalta Penguins-organisaatiossa. Lindberg on torjunut AHL:ssä 91,5 prosentin varmuudella, mutta NHL-läpimurtoa hän joutunee odottamaan vähintään ensi kaudella umpeutuvan sopimuksensa loppupuolelle.

Joel Blomqvist on Pensin kakkoskierroksen varauksena esiintynyt edukseen Kärpissä, mutta sopimusta on vielä vuosi jäljellä. Oululaisjoukkueessa vastuuta ei tule kummoisesti Stanislav Galimoviin verrattuna täysin ylivertaisilla tilastoilla, joten MuIK-kasvatin kehityksen kannalta parhaalta vaihtoehdolta vaikuttaa hänen kutsumisensa pennsylvanialaisorganisaatioon. Sopimusta Kärppien kanssa on toki yhä vuosi jäljellä.

Hypoteesi

Muutos Penguinsin maalivahtiosastolla ei liene vielä ensi kaudeksi erityisen merkittävä. DeSmithin parempaan huomiseen joko uskotaan tai ei uskota, mutta joko hän tai organisaation ulkopuolinen maalivahti täyttää tämän paikan väliaikaisesti.

Väliaikaisuus onkin avain. Jos Jarryn kohdalla ei nähdä romahtamista Matt Murrayn tyyliin, voinee 26-vuotiaaseen kanadalaiseen luottaa vielä pitkään. Kakkosvahdin paikka on kuitenkin hyvä jättää avoimeksi kaudelle 2023-24, sillä Lindberg voi hyvinkin todistaa olevansa kyseisen pestin arvoinen jo ensi kauden aikana.

Dilemma tuleekin muutaman vuoden päästä. Kehityksen tapahtuessa edes likimain edelliskausien tahtiin Lindberg ja Blomqvist ovat molemmat silloin NHL-tason maalivahteja, kuten on lähes varmasti myös tuolloin noin 30-vuotias Jarry. Todennäköistä on, että jompi kumpi suomalaiskaksikosta joutuu hakemaan NHL-paikkaa muualta.