Suomalaisluotsi päässyt seuraamaan NHL:n supertähti Anze Kopitarin loistamista läheltä – ”Ei ole noussut menestys millään tavalla päähän”

© Kuva: Getty Images

Piskuisen Slovenian jääkiekkomaajoukkueen valmennustiimiin kuuluva Kari Savolainen pääsi taannoin nauttimaan maan suurimman timantin, Anze Kopitarin palveluksista Pekingin ensi talven olympiakisojen karsintaturnauksessa Oslossa.

Slovenian ylivoimaisesti suurin ykköstähti on voittanut urallaan kaksi Stanley Cupia Los Angeles Kingissä, ja lisäksi hän on pokannut henkilökohtaisia palkintoja NHL:ssä – parhaan puolustavan hyökkääjän sekä herrasmiespelaajan tittelin. Pelaaja on nostanut maansa olympiakisoihin ja World Cupissa Kopitar johdatti Team Europen sensaatiomaisesti finaaliin asti.

Vaikka meriittejä löytyy, eikä Sloveniasta kukaan ole haastamassa häntä lähimainkaan, pysyvät jalat suomalaisluotsi Savolaisen mukaan visusti maassa.

– Ei ole noussut hänellä menestys millään tavalla päähän, eikä se (menestys) näy. Hän on ollut maailmalla niin kauan, että elämänkokemusta on tullut. Hänellä on ikää sen verran, että osaa suhtautua asioihin.

– Hänellä on varmaan aika yksinäinen olo tässä Slovenian joukkueessa. Ei hän välttämättä saa aina saman tason tukea muilta pelaajilta (kuin NHL:ssä).

Kopitarin isä Matjaz on maan kiekkojoukkueen päävalmentaja.

– Anzen olen tuntenut pikkupojasta asti, ollaan ikään kuin perhetuttuja.

– Voin vakuuttaa, että he ovat hyvin jalat maassa -perhe.

Pelaaja Kopitar näytti suuruutensa Sotshin kisoissa seitsemän vuotta sitten. Pelaajan tehotilastoon ei merkitty koko turnauksessa yhtäkään miinusta, vaikka vastassa olivat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat ja Ruotsi.

– On se aika kova juttu, kun oikein ajattelee, että mikä on vastustajien taso. Oslon olympikarsintaturnauksessa hänen aloitusprosentti liikkui 80-90:n välillä kahdessa ensimmäisessä pelissä. Ja täällä on muitakin NHL-ukkoja. On aika uskomatonta, luotsi kummastelee.