Kohta Seattle Kraken rakentaa seurahistoriansa ensimmäisen NHL-joukkueen. Se saa varata Vegas Golden Knightsia lukuunottamatta jokaisesta joukkueesta yhden pelaajan. Suojaamatta jätettyjen vapaiden agenttien kanssa sillä on muutama päivä aikaa neuvotella selvittääkseen, onko osapuolilla mahdollisuus päästä sopuun sopimuksesta ensi kaudelle.

Hyppään hetkeksi Kraken-GM Ron Francisin saappaisiin, ja teen omat valintani vapaaksi jätetyistä pelaajista. Joidenkin pelaajien kohdalla todellinen vapaana oleminen on syystä tai toisesta pieni kysymysmerkki, joten teen varmuuden vuoksi vaihtoehtoiset varaukset heidän tilalleen.

Laajennusdraftiin liittyviä pelaajakauppojakin toki tulee, mutta niitä en lähde ennakoimaan. Tyydyn siis yksittäisten pelaajien suojaamiseen tähtääviin treideihin varautumiseen. Laajennusdraft pidetään keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa.

Anaheim Ducks: Derek Grant

Senttereitä ei liikaa ole Krakenille tarjolla, mutta Anaheim Ducksilta jäi vapaaksi pätevä alempien ketjujen sentteri Derek Grant. Adam Henrique olisi ollut vielä parempi vaihtoehto, mutta häntä ei olisi saanut mahdutettua palkkakattoon, joita muilta joukkueilta tehdyt varaukset merkittävästi verottavat.

Arizona Coyotes: Josef Korenar

Michael Bunting olisi ollut se mielenkiintoisin valinta, mutta yhtä kuluneen kauden komeetoista ei ole vielä kiinnitetty ensi kaudeksi, joten häneen en halua rajoitettuja sopimuksettomien pelaajien paikkoja käyttää. Josef Korenar on hyvä ykkösmaalivahti AHL:ään.

Boston Bruins: Taylor Hall

Taylor Hall on hämmentävä tapaus. Buffalo Sabresissä maalihanat eivät auenneet, mutta Boston Bruinsissa hän oli runkosarjassa loistava. Pudotuspeleissä kanadalaislaituri jäi vähän varjojen maille, mutta on kyllä edelleen viihdyttävä pelaaja, joka pystyy pistetehtailuun.

Kraken olisi Hallille loistava tilaisuus päästä loistamaan. Kaikesta mölystä huolimatta muutama kausi sitten koko liigan MVP:ksi valittu hyökkääjä teki kuluneen kauden 53 ottelussa tehot 10+23=33, mikä on lähes sama pistetahti kuin kaudella 2016-17 läpeensä mädässä New Jersey Devilsissä.

Sopimusneuvottelut Hallin kanssa ovat kuitenkin aina jättimäinen kysymysmerkki, joten varasuunnitelma täytyy olla. Kakkosvaihtoehto olisi Jakub Zboril, joka pelasi ihan mukiinmenevän kauden, todella halpaa sopimusta on jäljellä vielä vuosi ja potentiaalia on vielä parempaankin. David Krejci olisi myös vapaana, mutta hänen halukkuudestaan pelata toisessa NHL-organisaatiossa ei kannata mediatietojen perusteella haaveilla.

Buffalo Sabres: Dustin Tokarski

Sabresistä ei tekisi mieli varata oikein ketään. Ainoa tapa, miten buffalolaisjoukkueesta saa nyhdettyä jotain hyötyä, on valita kokenut maalivahti Korenarin kehitystä tukemaan AHL:ään. Dustin Tokarski täyttää tämän tarpeen, ja hänellä on myös sopimus ensi kaudesta, joten hän ei täytä arvokkaita sopimuksettomien pelaajien paikkoja.

Calgary Flames: Mark Giordano

Calgary Flamesistä on saatavilla aimo annos johtajuutta valmiiksi sorvatulla sopimuksella. 38 vuotta alkukaudesta täyttävällä pitkäaikaisella Flames-kapteenilla on edelleen paljon annettavaa NHL-kiekolle. Mark Giordanon 6.75 miljoonan dollarin sopimusta on Krakenin kannalta sopivasti yksi vuosi jäljellä.

Carolina Hurricanes: Dougie Hamilton

Carolina Hurricanesiltä Krakenilla on mahdollisuus hankkia riveihinsä aivan tähtiluokan pakki. Dougie Hamilton on aivan eturivin puolustaja, josta osoituksena ovat muun muassa kahden viime kauden 102 ottelun pistelukemat 24+58=82. Sopimusneuvotteluiden onnistuminen ei ole selviö, joten toissijainen varattava pelaaja on Nino Niederreiter, jonka 5.25 miljoonan sopimusta on vielä vuosi jäljellä.

Chicago Blackhawks: Calvin de Haan

Calvin de Haan olisi pelaaja, joka on kieltämättä ylihintainen, mutta voi taistella pelipaikasta Kraken-kokoonpanossa. Tarvittaessa hänet voi ostaa noin 4.5 miljoonan dollarin sopimuksestaan ulos, minkä seurauksena kanadalaispuolustajan sopimus veisi palkkakatosta ensimmäisellä kaudella alle miljoonan, ja toisella kaudella 1.8 miljoonan dollarin edestä tilaa.

Colorado Avalanche: Gabriel Landeskog

Gabriel Landeskogista tulee Krakenin varakapteeni Giordanon rinnalle, kunnes perii tittelin kanadalaispuolustajan lopettaessa uransa. Ruotsalaislaituri on äärimmäisen kokonaisvaltainen hyökkääjä, jonka voisi kuvitella olevan kiinnostunut pitkästä sopimuksesta Krakenin kanssa Colorado Avalanchen ollessa kaukana hänen hamuamistaan ehdoista.

Mikäli Landeskog ei näe Krakenissa menestymismahdollisuutta, on seuraavaksi paras vaihtoehto Joonas Donskoi.

Columbus Blue Jackets: Max Domi

Silläkin uhalla, että tässä tehdään palvelus Jarmo Kekäläiselle, on Max Domin hankinta sopivan kokoinen riski. Kuten aiemmin mainitsin, laatusenttereitä ei liikaa ole tarjolla. Siksi parhaimmillaan 72 pisteen kauden mättänyt keskushyökkääjä yhden vuoden sopimuksella, ja vielä parhaassa peli-iässä, on tarpeen. Tämä on hyvä mahdollisuus kokeilla, pystyykö Domi pelaamaan joukkueelleen ja ottamaan tulosvastuuta NHL-joukkueessa.

Dallas Stars: Ben Gleason

Farmiinkin täytyy hankkia hyviä lupauksia, ja Ben Gleason on sellainen. 23-vuotias puolustaja on pelannut vaihtelevasti AHL:ssä, mutta on potentiaalinen tapaus. Hänen sopimuksensa on umpeutumassa, mutta yli 700 NHL-ottelun ex-pakki Tim Gleasonin serkku varmasti suostuu kahden suunnan sopimukseen ja aloittamaan AHL:stä.

Detroit Red Wings: Jonathan Bernier/Dennis Cholowski

Valinta Detroit Red Wingsistä on monisyinen. Jos Minnesota Wild tekee Krakenin kanssa treidin suojatakseen Kaapo Kähkösen, on Jonathan Bernierin hankkiminen paras päätös. Jos Kähkönen ei ole tarjolla, on seuraava vaihtoehto Dennis Cholowski. Cholowski on 23-vuotias puolustaja, joka on näyttänyt omaavansa potentiaalia hyväksi NHL-tason pakiksi.

Edmonton Oilers: Adam Larsson

Vaikka Adam Larsson ei koskaan treidinsä vastakappaleen tasoinen pelaaja ole ollut, on hän tärkeä runkopelaaja joukkueelleen. Sopimukseton ruotsalaispuolustaja tuo joukkueeseen tasaisen varmaa suorittamista, ja voisi olla potentiaalinen toinen varakapteeni Krakenille.

Florida Panthers: Chris Driedger

Chris Driedgerillä on ensimmäistä kertaa urallaan mahdollisuus päästä aloittamaan kausi ykkösvahdin roolissa. Aina on mahdollista, että sopimukseton Driedger on uusi Scott Darlingin kaltainen tähdenlento, mutta 27-vuotias kanadalainen oli sen verran vakuuttava runkosarjassa, että hänen varaamisensa on järkevä peliliike.

Los Angeles Kings: Brendan Lemieux

Brendan Lemieux on hyvä rikkovan roolin pelaaja, jolla on taito päästä vastustajan ihon alle. Hänellä on myös taskussaan halvahko sopimus ensi kaudesta. Jos sopimuksettomille pelaajille on tilaa treidien ansiosta, voisi Kale Clague olla sopiva puolustajalupaus aloittamaan farmista.

Minnesota Wild: Kaapo Kähkönen/Nick Bjugstad

Kähkösen tilanne käytiinkin läpi aiemmin, vaikea uskoa että Wild luopuisi lupaavasta maalivahdistaan, jolle paikkaajaa ei näy horisontissa. Cam Talbot on hyvä maalivahti, mutta ei takuuvarma voittava maalivahti vuosiksi eteenpäin. Nick Bjugstad on hyvä kahden suunnan sentteri, jos diili Wildin ja Krakenin välillä tehdään Kähkösen koskemattomuudesta. Molemmilla on vielä sopimusta jäljellä.

Montreal Canadiens: Phillip Danault

Tämä joukkue huutaa senttereitä, ja tähän pulaan Phillip Danault on ratkaisu. Hän taistelee Domin kanssa ykkössentterin paikasta ja Jonathan Drouin olisi myös mielenkiintoinen tapaus, mutta ei ilman tietoa siitä, mikä hänen pois kaukaloista loppukauden pitänyt henkilökohtainen meno on.

Nashville Predators: Nick Cousins

Nashville Predators on jättänyt paljon kovankin luokan pelaajia tarjolle, mutta heillä on kerta kaikkiaan ylihintaiset sopimukset tai ei sopimusta lainkaan. Päädyin kohtuupalkkaisen Nick Cousinsin varaamiseen, hän pääsee kamppailemaan peliajasta alemmissa ketjuissa, mutta joutunee tyytymään myös katsomokomennuksiin.

New Jersey Devils: Will Butcher

Will Butcher on puolustaja parhaassa peli-iässä ja on hyvän tason NHL-pakki. Paikat hieman hajoilivat kuluneella kaudella, mutta Butcher toisi tähän joukkueeseen kaivattua kiekollisen pakin osaamista.

New York Islanders: Josh Bailey

Josh Bailey oli pitkään ykköskierroksen ensimmäisen puoliskon varauksena pettymys New York Islanders -faneille, mutta ennen pitkää hän pelasi itsensä kannattajien sydämiin. Bailey ei ole edelleenkään se pelaaja, joka omalla henkilökohtaisella taidollaan loisi valtavan määrän maalipaikkoja, vaan on tasapainottava laituri, jolla on tarvittava määrä taitoa pisteiden tekoon oikeiden pelaajien rinnalla.

New York Rangers: Julien Gauthier

Stanley Cupin voittaneita pelaajia ei voi olla liikaa, mutta Barclay Goodrow’n kanssa sopimusneuvottelut menisivät puihin. Työteliäs hyökkääjä on kuulemma neuvotellut etukäteen New York Rangersin kanssa noin 3.5 miljoonan taalan sopimuksen, johon Kraken ei voi vastata. Julien Gauthier olisi kahden suunnan sopimuksellaan sopiva pelaaja taistelemaan paikoista NHL:ssä ja vapauttamaan yhden sopimuksettoman pelaajan paikan.

Ottawa Senators: Chris Tierney

Chris Tierney on kahden suunnan sentteri, joka on osoittanut pystyvänsä myös kohtuulliseen pistetehtailuun. 3.5 miljoonan dollarin sopimusta on vielä vuosi jäljellä.

Philadelphia Flyers: Robert Hägg

Jakub Voracekin ja Shayne Gostisbeheren sopimukset eivät mahtuneet hahmotelmissa palkkakaton alle, joten valinta osui Robert Häggiin. 1.6 miljoonan dollarin sopimuksella luutiva ruotsalaispuolustaja voisi sopia seitsemänneksi puolustajaksi, joka taistelisi myös paikasta kärkikuusikossa.

Pittsburgh Penguins: Brandon Tanev

Tätä joukkuetta vastaan ei ole helppo pelata, sillä Pittsburgh Penguinsistä varataan yksi työteliäs hyökkääjä lisää. Brandon Tanev taklaa, raataa ja kykenee myös jonkinlaiseen pistetuotantoon. Neljä vuotta kestävä 3.5 miljoonan dollarin sopimus on ylihintainen, mutta näitä osumia täytyy valitettavasti ottaa näissä kekkereissä.

San Jose Sharks: Dylan Gambrell

Harvaa nuorta NHL-tason pelaajaa on Krakenille tarjolla, mutta Dylan Gambrell on sellainen. Hän voi joutua tyytymään popcorn-osastoon satunnaisesti, mutta 24-vuotiaasta hyökkääjästä voisi kehittyä vielä pätevä keskikuusikon hyökkääjä seattlelaisjoukkueen kokoonpanoon.

St. Louis Blues: Vladimir Tarasenko

St. Louis Bluesista varataan Krakenin kirkkain tähti. Vladimir Tarasenko tykitti ennen Blues-lääkäreiden epäonnistuneita olkapääleikkauksia viisi perättäistä yli 30 maalin kautta. Erityisjärjestelyistä Tarasenkon kohdalla on ollut puhetta, mutta jätämme nämä puheet huomiotta tässä kaavailussa.

Tampa Bay Lightning: Ondrej Palat

On suorastaan hämmentävää, että Ondrej Palat päätettiin jättää vapaaksi Anthony Cirellin sijaan. Voi olla, että Goodrow’n menettämisen jälkeen katsottiin, että toista sentteriä ei ole varaa menettää. Palat on joka tapauksessa jättimäinen menetys Tampa Bay Lightningille ja yksi tärkeimmistä hyökkääjistä tässä kokoonpanossa.

Toronto Maple Leafs: Zach Hyman

Zach Hyman on samaa muottia kuin niin moni muukin tässä joukkueessa. Hän raataa kovaa joukkueensa eteen, mutta kykenee myös ottamaan tulosvastuuta. Hymanin voi laittaa mihin tahansa ketjuun luottavaisella mielellä, mutta ainakaan nelosketjussa häntä tuskin nähdään. Sopimus 29-vuotiaalla kanadalaishyökkääjällä on vielä tekemättä.

Vancouver Canucks: Kole Lind

Kole Lind on 22-vuotias hyökkääjä, joka on kehittynyt vuosi vuodelta päämäärätietoisesti aina vain uudelle tasolle. Vuonna 2017 toisen kierroksen alkupäässä varattu kanadalainen, joka ei tiettävästi ole sukua Juha Lindille, voi aloittaa kautensa AHL:stä jos hän suinkin suostuu yksivuotiseen kahden suunnan sopimukseen.

Washington Capitals: Justin Schultz

Washington Capitalsissa olisi muitakin mielenkiintoisia nimiä, mutta Justin Schultzia ei voi oikein sivuuttaa. Aikanaan suuren hehkutuksen saattelemana NHL-kaukaloihin astelleella 31-vuotiaalla puolustajalla on ollut hyviä ja heikkoja hetkiä, mutta kulunut kausi oli ehdottomasti hyvä. Jos hän kykenee pelaamaan likimain samalla tasolla myös tulevalla kaudella, hän haukkuu neljän miljoonan dollarin hintalappunsa.

Winnipeg Jets: Mason Appleton

Mason Appleton on aivan loistavaa vastinetta rahalle. 25-vuotias hyökkääjä iski keskimäärin pisteitä taululle lähes joka toisessa pelissä kuluneella kaudella ja hänellä on vielä vuosi alle miljoonan dollarin sopimusta jäljellä. Kaikkea potentiaaliakaan Appletonilta ei välttämättä ole vielä ulosmitattu.

Palkkakatto

Näillä varauksilla palkkakaton alle jää 23.5 miljoonaa taalaa. Summa ei vielä riitä Hymanin, Landeskogin, Hamiltonin, Larssonin, Hallin, Danault’n sekä Driedgerin sopimuksiin, vaan siitä ollaan vielä noin 13 miljoonan dollarin päässä.

Baileylle riittää varmasti ottajia, hän on korvattavissa ja hänen palkastaan saa oivan huojennuksen palkkakattotilanteeseen. De Haanin sopimuksen kun saa vielä ostettua ulos ja Tanevin kun saa treidattua vielä pois, niin varatut pelaajat on jossain määrin mahdollista mahduttaa palkkakaton alle.

Kentälliset

Edellä mainituilla muutoksilla kokoonpano näyttää seuraavalta:

HYÖKKÄYS

1. ketju: Gabriel Landeskog – Max Domi – Vladimir Tarasenko

2. ketju: Taylor Hall – Phillip Danault – Ondrej Palat

3. ketju: Zach Hyman – Chris Tierney – Mason Appleton

4. ketju: Brendan Lemieux – Derek Grant – Julien Gauthier

Reservissä: Nick Cousins, Dylan Gambrell

Farmissa: Kole Lind ja treideissä mahdollisesti hankitut lupaukset

PUOLUSTUS

1. pari: Mark Giordano – Dougie Hamilton

2. pari: Robert Hägg – Justin Schultz

3. pari: Will Butcher – Adam Larsson

Reservissä: Dennis Cholowski

Farmissa: Ben Gleason ja treideissä mahdollisesti hankitut lupaukset

MAALIVAHDIT

Chris Driedger – Kaapo Kähkönen

Farmissa: Josef Korenar, Dustin Tokarski