– Pidä se v*tun pääsi ylhäällä. Täällä ei saa mitään ilmaiseksi. Nämä ovat v*ttu pleijarit.

Sitaatti on vapaa suomennos entisen NHL-kovanaaman Sean Averyn mouhoamisesta omassa Instagram-tarinassaan.

Video Averyn avautumisesta kiertää sosiaalisessa mediassa niiden keskuudessa, jotka joko haluavat puolustella Mark Scheifelen rumaa taklausta, joka nukutti Jake Evansin, tai haluavat tuoda esiin jääkiekon alkukantaisen machokulttuurin ongelmakohdat.

Toivottavasti kukaan ei enää kuuntele Averya asiantuntijana, kun mietitään, oliko joku teko jääkiekko-ottelussa oikein vai väärin.

Jääkiekon on mentävä eteenpäin. Jos Scheifelen taklauksen kaltaisiin tekoihin ei puututa toden teolla, on vain ajan kysymys, että tapahtuu jotain peruuttamatonta.

Scheifelen taklaus ei ole puolusteltavissa

Scheifele taklasi Evansia aivan Winnipeg Jetsin ja Montreal Canadiensin välisen ottelun loppuhetkillä. Pelikellossa oli aikaa hieman vajaa minuutti, kun Evans uitti kiekon tyhjyyttään ammottavaan Jets-maaliin.

Voit katsoa tilanteen itse alla olevalta videolta.

Scheifelella oli vaihtoehto puolustaa Evansin maalintekoyritystä mailalla. Hän olisi voinut estää mahdollisesti maalin ja antaa joukkueelleen mahdollisuuden vielä taistella loppuhetkillä maalin takaa-ajoasemassa ottelun viemisestä jatkoajalle.

Hän päätti toisin. Iso taklaus osui haavoittuvassa asemassa olevaan pelaajaan. On turha arvuutella, mitä Scheifele tilanteessa ajatteli. Sen hän tietää vain itse.

Vaikka tunne, kovat kamppailut ja taklaukset kuuluvat lajiin, tätä tekoa on mahdoton puolustella.

Mitä tarkoittaa kaverin puolustaminen?

Jääkiekkoon on lajin syntymästä saakka kuulunut joukkuekaverin puolustaminen. Myös Evansin loukkaannuttua Canadiensin pelaajat olivat valmiina puolustamaan omiaan.

Scheifele sai osansa Canadiens-pelaajien vihasta.

Jokin jääkiekon omien puolustamisen perinteessä on kuitenkin pielessä. Canadiensin pelaajat tulivat asettaneeksi jäässä maanneen Evansin yhä suurempaan vaaraan, kun he kiihkoissaan hyökkäsivät Scheifelen kimppuun.

Jets-hyökkääjä Nikolaj Ehlersin toiminta sen sijaan oli esimerkillistä. Hän piti huolen, etteivät riitapukarit kaadu puolustuskyvyttömän Evansin päälle. Ehlersin toiminta antoi toivoa lajin tulevaisuudesta.