New York Islanders ja New Jersey Devils täräyttivät suurimman pelaajasiirron sitten Patrik Laineen sisältäneen tammikuisen treidin. Travis Zajac ja Kyle Palmieri pakkaavat laukkunsa ja muuttavat Long Islandille. New Jersey Devilsin organisaatioon siirtyvät Mason Jobst, A.J. Greer, vuoden 2021 1. kierroksen varausvuoro ja ehdollinen vuoden 2022 4. kierroksen varausvuoro.

Devils maksaa tähän kauteen päättyvistä Zajacin ja Palmierin sopimusten palkoista puolet. 4. kierroksen varausvuoro muuttuu 3. kierroksen varausvuoroksi, jos Islanders pääsee Stanley Cup -finaaleihin. Islandersin GM Lou Lamoriello saa tuolloin päättää, siirretäänkö 3. kierroksen varausvuoro vuodelle 2023 vai pidetäänkö se vuodella 2022.

Lamoriello tietää Zajacin kohdalla tasan tarkkaan, mitä saa. Hän oli Devilsin GM:nä 1987-2015, jolloin hän oli nyt 35-vuotiaan hyökkääjän pomona kahdeksan vuoden ajan. Palmieri treidattiin Devilsiin viikkoja sen jälkeen, kun Ray Shero oli aloittanut työnsä Devilsin toimitusjohtajana.

Molemmat saivat tästä treidistä haluamansa. Devilsille oli tärkeää, että he eivät luovu Palmierista ilmaiseksi sopimusneuvottelujen oltua umpikujassa. Zajacin Devils olisi halunnut pitää todennäköisesti imagosyistä uransa loppuun, mutta Lamoriellolle tämä oli tärkeä palanen siirrosta. 78-vuotias toimitusjohtaja yrittikin saada Zajacia jo aiemmin siirtymään Long Islandille.

Islandersille tämä oli silti halpa hinta joukkueensa vahvistamisesta. Anders Leen menettäminen loppukaudeksi oli iso lovi saarelaisille, mutta paljoa tämän paremmin ei tätä aukkoa voinut täyttää. Devils-hyökkääjät ovat Islandersille kuin lompakko takataskussa. Sujahtavat sinne kuin veitsi voihin, mutta toisaalta hyvin pian heidät voidaan viedä pois, sillä molempien sopimukset loppuvat tähän kauteen.

Treidin jälkeen Islandersissa on lievä ylitarjonta senttereistä, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että jonkun täytyy pelata laiturina. Se voi olla koko uransa sentterinä pelannut Zajac, sillä uransa ehtoopuolella moni sentteri Joe Thorntonin ja Jason Spezzan tavoin siirtyy fyysisesti kevyemmälle laitahyökkääjän paikalle.

Toinen vaihtoehto on kakkossentteri Brock Nelson, joka istuisi vasemman kätisyytensä puolesta paremmin oikeakätisten Mathew Barzalin ja Jordan Eberlen viereen. Palmieri kamppaillee Josh Baileyn ja Anthony Beauvillierin kanssa kakkosketjun laitureiden paikoista. Treidin vaikutuksesta kokoonpanosta tippunevat Leo Komarov ja useimmiten kolmosketjun toisen laiturin arvonnassa voittanut Kieffer Bellows.

Devilsin kokoonpanoon pelaajasiirto vaikuttaa luonnollisesti päinvastaisella tavalla. Kauden komeetat Janne Kuokkanen ja Jegor Sharangovits nousevat entistä isompaan rooliin ja pisteille NHL-debyytissään päässyt Tyce Thompson jatkanee pidempäänkin NHL-kokoonpanossa. Suomalaisittain toivottavaa olisi, että tämä mahdollistaisi myös Aarne Talvitien debyytin NHL:ssä tällä kaudella.

Molemmat voittavat tässä treidissä, mutta Islanders voitti enemmän. Tuleva varaustilaisuus on hankalin arvioitava miesmuistiin, mikä tekee varausvuoroista vähempiarvoisia ja Islesin menestysikkuna on nyt. Jo ennen tätä treidiä kärkikastissa ollut Islanders on nyt entistä vahvempi.

LUE MYÖS: Nyt jysähti! Devils ja Islanders pyöräyttivät jättikaupan NHL:ssä – Kyle Palmieri vaihtaa seuraa