”Maailman parhaiten palkattujen puolustajien kastiin kuuluvan Erik Karlssonin NHL-kausi on alkanut todella murheellisesti. Viidessä pelatussa ottelussa ruotsalaispuolustaja on merkkauttanut kaksi syöttöpistettä. San Jose Sharks on läntisen divisioonan viimeisellä paikalla.

Tehotilastossa Karlsson on sen sijaan koko NHL:n huonoin. Ruotsalaispuolustajan lukema on peräti kahdeksan pykälää pakkasen puolella.

Edistyneet tilastot kertovat kuitenkin kaikkein ruminta kieltä Karlssonin pelistä. Karlssonin ollessa jäällä omissa soi useammin kuin kenenkään muun NHL-puolustajan kohdalla. Ruotsalaispuolustajan pelaamaa 60 minuuttia kohden vastustaja tekee lähes neljä maalia.

Hyökkäyspäässäkään Karlssonilla ei ole kulkenut yhtään. 60 pelattua minuuttia kohden San Jose tekee hieman yli 1,5 maalia Karlssonin ollessa jäällä. Lukemallaan ruotsalainen kuuluu NHL-puolustajien huonoimpaan neljännekseen.

Kun otetaan huomioon päästettyjen sekä tehtyjen maalien yhteisvaikutus, on Karlsson tällä hetkellä NHL:n huonoin puolustaja.”

Tällaisia olivat Karlssonin tilastot kuukausi sitten, eivätkä asiat ole juurikaan muuttuneet parempaan. Kuulemma sairastuvalla oleva pakki on tehnyt kauden 13 pelissä tehot 0+4=4, tehotilasto on viisi astetta pakkasella.

– Karlsson on kuin varjo siitä, mitä hän on joskus ollut. Ongelma voi olla kropassa. Nivusleikkauksen jälkeen hän ei ole yksinkertaisesti pystynyt luistelemaan samalla tavanna kuin ennen, NHL-asiantuntija Mike Johnson on arvioinut ruotsalaislehti Expressenin mukaan.

Olympialaisten hopeamitalisti ja MM-kisojen pronssimitalisti Karlsson on yltänyt viime vuosina todella lähelle NHL:n kirkkainta menestystä, sillä esimerkiksi kausi 2016-17 päättyi Ottawa Senatorissa vasta konferenssifinaaleihin – ja totta kai seitsemännen pelin jatkoerätappioon. Paria vuotta myöhemmin kausi loppui niin ikään konferenssifinaaleihin, nyt San Josen paidassa.

Ex-pelaaja Ray Ferraro lyttäsi ruotsalaisen täysin. Vahvuudet ovat valuneet kankkulan kaivoon.

– Karlssonin peli on perustunut hänen nopeuteensa. Ennen Karlsson oli nopeampi kuin kukaan muu, mutta nyt kaikki saavat hänet kiinni.

Ruotsin maajoukkueen GM Johan Garpenlöv puolestaan arveli, että loukkaantumiset olisivat saattaneet tehdä hallaa pakille. Se voi toki olla mahdollista, mutta samalla aika alkaa olla kortilla. Karlssonilla on ikää 30 vuotta.

Pelaajan nykyinen pahvi loppuu kauteen 2026-27, ja pakin vuositulot ovat muhkeat 11,5 miljoonaa dollaria.