NHL-kauden suurimmassa pelaajakaupassa Patrik Laine kaupattiin kylmästä Winnipegistä Columbukseen. Monille suomalaisille kiekkoseuraajille Columbus voi olla tuntematon niin kaupunkina kuin joukkueena. Seura perustettiin vasta vuonna 2000, joten sillä ei ole vielä samanlaista historiaa tai nimeä niin kuin monilla muilla NHL-joukkueilla.

Millaiseen seuraan ja kaupunkiin Laine oikein kaupattiin? Haastattelimme aiheesta Blue Jacketsin virallista kiekkotoimittaja Jeff Svobodaa, joka kirjoittaa NHL.comiin sekä seuran omille verkkosivuille.

Suomessa jääkiekko pyörii tavalla tai toisella jatkuvasti mediassa, mutta miten on hieman Helsinkiä suuremmassa Columbuksen kaupungissa?

– Jääkiekko on iso asia ja vain jatkaa kasvamistaan. Ohion yliopistojoukkueet, etenkin heidän jalkapallojoukkueensa, on edelleen isoin juttu kaupungissa, mutta jääkiekko on kasvanut harppauksin viimeisten 30 vuoden aikana. Lajia harrastetaan nyt lasten keskuudessa enemmän kuin koskaan. Kaupunki on tuottanut viisi NHL-pelaajaa, joista yksi on Jack Roslovic, joka oli osana Laine-treidiä, Svoboda kertoo.

Laineen hankinta oli valtava uutinen kotimaassa Suomessa. Myös Columbuksessa jättitreidi aiheutti isoa pöhinää.

– Kyseessä oli varmaan isoin pelaajahankinta, joita olemme tehneet pitkään aikaan, ja se on herättänyt paljon kiinnostusta fanikunnassamme. Columbuksella on ollut joitain suuria nimiä ennenkin, mutta koskaan aiemmin joukkue ei ole hankkinut tämän kaliiperin maalintekijää juuri, kun hän on aloittamassa parhaat vuotensa, Svoboda sanoo.

Kaupungissa on luonnollisesti kovat odotukset Lainetta kohtaan. Suomalaisen laukaus on hyvin tunnettu.

– Häneltä odotetaan luonnollisesti paljon maaleja, mutta noin muuten uskon, että ihmiset vain toivovat hänen viihtyvän täällä. Monet ison profiilin pelaajat ovat lähteneet Columbuksesta vuosien mittaan, ja joillekin faneille se on ollut raskasta katsottavaa. Koska kaupungilla on ollut oma joukkue vasta vuodesta 2000 ja muut joukkueet ovat olleet olemassa pidempään, fanien keskuudessa on pienimuotoista alemmuuskompleksia, Svoboda paljastaa.

– Joskus tuntuu siltä, että joukkuetta ja sen kannattajia ei kunnioiteta muualla liigassa niin kuin pitäisi. Fanit haluavat, että hänenlaisensa pelaaja tulee tänne, ihastuu kaupunkiin sekä joukkueeseen ja pelaa vielä hyvin sen lisäksi.

Laineesta odotetaan siis ennen kaikkea omaa supertähteä Columbukseen. Haluamalla jäädä seuraan suomalainen osoittaisi, että seura ja kaupunki ovat viihtyisiä ja NHL-mitat täyttäviä. Aiemmin joukkueen supertähdet ovat suhtautuneet Columbukseen ynseästi.

Viimeisimpänä seurasta ulos halusivat Artemi Panarin ja Sergei Bobrovski, jotka eivät suostuneet jäämään, vaikka heille oltaisiin oltu valmiita maksamaan maltaita. Heidän jättämänsä haavat ovat yhä tallella, ja Laineen toivotaan hoitavan ne umpeen.

Tehojen valossa Laineen ura Columbuksessa on alkanut vahvasti. Neljässä matsissa hän on iskenyt kolme maalia. Kuva: Getty Images.

Onko Columbus oikea paikka Patrik Laineelle?

Winnipegissä Patrik Laine tuskaili jatkuvasti roolinsa kanssa. Hän jäi varsin pienelle jääajalle tehoihinsa nähden, eikä yhteispeli sentteri Bryan Littlen kanssa toiminut missään vaiheessa. Columbus kauppasi ykkössentteri Pierre-Luc Dubois’n saadakseen Laineen. Odottavatko suomalaista nyt samanlaiset sentteriongelmat Columbuksessa?

– Se saattaa osoittautua ongelmaksi. Juuri nyt Blue Jacketsilla on vaikeuksia saada tasaisia suorituksia senttereiltään. Osa ongelmasta on, että Max Domi hankittiin sarjatauolla yhdeksi joukkueen kärkisenttereistä, ja hänellä on ollut sopeutumisvaikeuksia. Se voi muuttua minä hetkenä hyvänsä ja kun kyse on niin lahjakkaasta pelaajasta, niin varmaan käykin, Svoboda arvioi.

– Domin lisäksi joukkueen kärkisentterit ovat erittäin nuori Jack Roslovic ja Alexandre Texier. Kummastakin heistä odotetaan sentteriä, joiden ympärille joukkuetta voidaan rakentaa, mutta kummallakaan ei ole paljoa kokemusta NHL:stä. Potentiaalia on siis paljon, mutta asioiden täytyy vielä loksahtaa kohdilleen.

Laine on saanut paljon kritiikkiä puolustustyöskentelystään NHL-uransa aikana. Viime vuosina hän on ottanut harppauksia asian suhteen, mutta huonoa mainetta on vaikea karistaa. Columbuksen päävalmentaja John Tortorella taas tunnetaan räiskyvänä persoonana, joka ei pelkää penkittää tähtiään tai antaa kipakkaa palautetta. Laine on myös suuri persoona, joka tuntee oman arvonsa, joten jotkut näkevät tässä mahdollisen konfliktin.

– Tätä tulee olemaan todella mielenkiintoista seurata. Mielestäni Tortorella on hieman väärinymmärretty, että hän olisi aina niin tunteikas kuin hän on niissä hetkissä, joista tulee nettihittejä, mutta ei asia ole niin. Hän on hyvin erilainen persoona kuin se karikatyyri, joka on levinnyt maailmalle, Svoboda kertoo.

– Hän on silti todella vaativa, ja yksi hänen vaatimuksistaan on se, että pelaajien täytyy antaa kaikkensa. Tortorella osaa käsitellä virheitä niin kauan, kun pelaaja todella yrittää parhaansa. Hän tykkää sanoa, että pelaajan työ on pelata kovaa, ja hänen työnsä on valmentaa virheitä ja tehdä pelaajista parempia. Puolustus on varmasti yksi hänen fokuksensa Laineen kanssa. Tähän mennessä Tortorella on kehunut Lainetta paljon ja on todella innokas valmentamaan hänen kaliiperinsa pelaajaa. Jossain vaiheessa he varmaan käyvät keskusteluja siitä, mitä Laine voi parantaa.

[readmore from=Laine-Patrik]

Laineen nykyinen sopimus päättyy tähän kauteen. Hänen vuosipalkkansa on 6,75 miljoonaa dollaria, ja summaan odotetaan isoa korotusta. Millaisen sopimuksen Laine saisi, jos hän haluaa jatkaa Columbuksessa?

– Valtavan, Svoboda nauraa.

– Häntä pidetään yhtenä parhaista maalintekijöistä koko liigassa, joten hän tulee saamaan todella ison sopimuksen. On vaikeaa sanoa, millainen se tulee olemaan, ja Columbus tunnetaan kovana neuvottelijana, mutta uskon, että joukkue haluaisi kiinnittää hänet pitkäksi aikaa, jos se on mahdollista.