Näkökulma: Mikko Koivu jättää ison perinnön suomalaiseen jääkiekkoon – lopettamispäätös tuli puskista

© Kuva: Getty Images

Lopettamisestaan tiistai-iltana ilmoittaneen Mikko Koivun upea ura hakee vertaistaan suomalaisessa jääkiekkohistoriassa.

37-vuotias Koivu on pitkäaikaisin suomalaiskapteeni NHL:ssä ryhdikkään turkulaisen toimittua Minnesota Wildin seurahistorian ensimmäisen kapteenin roolissa kaudesta 2009-10 aina viime syksyyn saakka.

Pahan polvivamman taannoin kärsineen ja sen myötä ripauksen nyky-NHL:ään valmiiksi varsin vaillinaisesta luistelunopeudestaan menettäneen tähden uran jatkosta spekuloitiin runsaasti jo viime kauden jälkeen. Wild ei tarjonnut jatkosopimusta seuralegendalleen, jonka pelillinen anti romahti varsinkin viimeisten kahden Wild-kauden aikana selvästi.

Pukukoppijohtajana Koivu oli toki edelleen omaa luokkaansa, mikä varmasti vaikutti suuresti Columbus Blue Jackets -pomo Jarmo Kekäläisen päätökseen palkata maamiehensä seuraan vuoden sopimuksella. Juuri Minnesota-ikonin päätös jatkaa uraansa toisessa seurassa tekeekin Koivun näinkin nopeasti kauden alettua tulleesta lopettamispäätöksestä varsin yllättävän.

Koivun uran tilastot herättävät väkisinkin kunnioitusta. Keskushyökkääjä pelasi kaudella 2005-06 alkaneella NHL-urallaan 1035 runkosarjapeliä tehoin 206+505=711. Pudotuspeleissä TPS-kasvatti merkkautti 59 ottelussa tehot 11+17=28.

Upea maajoukkueura hakee vertaistaan

Maajoukkuetasolla Koivu toimi pitkään Leijonien kasvoina sekä eräänlaisena siirtymävaiheen keulahahmona Saku Koivun ja Teemu Selänteen ajasta kohti nykyistä, Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja kumppaneiden johtamaa säkenöivää sukupolvea.

Maajoukkueessa menestystä niittäneen Koivun NHL-ura ei tarjonnut miehelle tämän ansaitsemaa menestystä joukkuetasolla, saihan keskushyökkääjä raahata vuodesta toiseen varsin keskinkertaisella materiaalilla operoinutta Minnesotaa ilman todellisia apuvoimia. Tästä syystä Koivun merkitys korostuukin ennen kaikkea Leijonien ”välivuosien” keulahahmona.

Johtajaominaisuuksiltaan ylivertaisen Koivun manttelinperijää nimenomaan todellisena Johtajana odotellaan suomikiekossa vielä tänäkin päivänä, unohtamatta miehen suomalaiselle kiekkokansalle maajoukkuetasolla tarjoamia ilonhetkiä.

Kiitos näistä vuosista Mikko Koivu! Suomalaiset kiekkofanit saavat olla ylpeitä upeasta urastasi sekä tavasta, jolla edustit maatamme maailmalla. Hyviä eläkepäiviä!

Markus Nuutinen