Niitä tuskin löytyy läjäpäin, jotka ennustivat Kevin Lankisen olevan tässä vaiheessa kautta Chicago Blackhawksin ykkösvahti – tai joukkueessa ainakin eniten vastuuta saanut kassari.

Vuoden 2019 maailmanmestari on torjunut kuudessa ottelussa häikäisevin prosentein 93,7, päästettyjen maalien keskiarvo on 1,97. Kaksi peliä mieheen pelanneiden Malcolm Subbanin ja Collin Delian prosentit ovat alle 89:n kummallakin ja päästettyjen maalien keskiarvo on kirkkaasti yli kolmen.

Yksi asia, joka erottaa Lankisen esimerkiksi Subbanista, on varaamattomuus. Helsinkiläiskasvatin, tai siis tarkalleen ottaen korsolaislähtöisen 25-vuotiaan pelaajan nimeä ei huudettu draftissa ikinä, mutta pari vuotta vanhempi Subban otettiin taalaliigaan kesällä 2012 ykköskierroksella numerolla 24. Myöskään Deliaa ei ole koskaan varattu.

Varaus ei suoraan tarkoita menestystä – tai vastaavasti varaamattomuus ei meinaa sitä, etteikö ura voisi aueta. Lankinen, maailmanmestari, jos joku sen on todistanut, vaikka varaamattomuus saattaa tuntua joskus jopa julmalta.

– Mielestäni varaamattomuus oli hänelle hyvä asia. Se ei tuonut hänelle mitään paineita ajan suhteen. Hän pystyi rakentamaan itsestään kiinteän paketin ja saamaan kaikki pienemmätkin asiat korkealle tasolle, Lankista HIFK:ssa kausina 2014-18 valmentanut Jan Lundell sanoi The Athleticin mukaan.

Kun Columbus Blue Jacketsin nykyinen GM Jarmo Kekäläinen toimi Jokereissa vastaavassa roolissa kausina 2010-13, kiinnitti hän huomiota Lankiseen. Korsolaispoika pelasi silloin Jokerien U16-U20-junnuissa.

– Muistan yhden tapaamisen hänen kanssaan. Hänellä oli vahva halu saada palautetta ja tietoa siitä, kuinka tulla paremmaksi. Kevin oli hyvin päättäväinen kaveri.

Lankinen debytoi Liigassa kaudella 2013-14 Jokerien paidassa yhdessä pelissä, mutta seuraava kausi meni HIFK:ssä – ja otteluita kertyi vyölle 24 kappaletta prosentein 91,1. Pudotuspeleissä kiekot tarttuivat peräti 93,3 pinnan tarkkuudella. HIFK:n kausi päättyi tuolloin puolivälieriin.

– Hän oli ensimmäisestä päivästä alkaen päättäväinen ja hän oli ikäänkuin menossa ykkösvahdin paikalle, Lundell muisteli.

– Kaikki pienet yksityiskohdat olivat jo Kevinin teini-iässä kunnossa – kuinka hän asui, kuinka hän nukkui, kuinka hän söi…

– Se teki minuun suuren vaikutuksen. Hän oli valmis olemaan huippu-urheilija.

Myös eräs Kekäläisen nykyinen alainen kehui Lankista.

– Hän on hieno ihminen, niin positiivinen tyyppi kuin olla ja voi, Blue Jacketsin maajoukkuemaalivahti Joonas Korpisalo ylisti.

Lankinen on tullut kansalle tutuksi persoonana, joka hymyilee alati. The Athletic muotoili juttuun, että Lankisesta tuli keväällä 2019 legenda, vaikka hän ei ollut pelannut ensimmäistäkään NHL-matsia. Vahti nollasi kultaisten MM-kisojen pudotuspeleissä ensiksi Ruotsin, sitten Venäjän ja sitten vielä Kanadan!

– Se oli hullua, suorastaan villiä, kollega Korpisalo virnisti.

– Koko maa seurasi sitä joukkuetta. Hän oli koko joukkueen ykkönen. Kaikki tuntevat hänet nyt Suomessa, ja se on aika siistiä!

– Kevin otti maailman parhaiden pelaajien laukauksia kiinni kuin ei mitään.

Ja jos pystyy esimerkillinen Lankinen tartuttamaan ihmisiin iloa ja hyvää käytöstä, niin Korpisalo puolestaan on ammentanut Chicago-vahdilta ammatillisia taitoja. Sehän on parasta suomalaisen kiekon kannalta.

– Tuntuu siltä, että hän on aina oikeassa paikassa, eikä koskaan myöhässä. Hänen sijaintinsa tuntuu oleva aina todella oikea.

– Sitä yritin ammentaa häneltä syksyllä, kun harjoittelimme. Tietysti tarvitaan myös hyvää jalkatyöskentelyä ollakseen oikeassa paikassa alati. Kevin tekee sen todella hyvin.