Tiesitkö? Vastustajat pelkäsivät näitä Wayne Gretzkyn suojelijoita – ”He olisivat satuttaneet pahasti”

© Kuva: Getty Images

Jääkiekossa tappelut ovat vähentyneet huomattavasti viime vuosien aikana, eikä monissa joukkueissa ole enää ”poliiseja” entiseen tapaan.

Esimerkiksi 80- ja 90-luvuilla kaikkien aikojen jääkiekkoilija Wayne Gretzky takoi NHL:ssä hurjia pistemääriä ja oli harvemmin loukkaantuneena. Tästä suuri kiitos kuuluu muun muassa hänen tuolloisille seurakavereilleen, Edmonton Oilersin Dave Semenkolle ja Kevin McClellandille, joiden vuoksi vastustajat eivät uskaltaneet vahingoittaa kanadalaista supertähteä, sillä seuraukset olisivat olleet ikäviä.

– Kuvitelkaa 80-luvun Oilersia ilman Semenkoa ja McClellandia. Miten Gretzkylle olisi käynyt? Olisiko pää tallella? Nick Fotiu pohdiskeli asiaa Ice Guardians –dokumentissa, joka keskittyy NHL:n tappelijoihin.

Myös kiekkolegenda Brett Hull muisti 80-luvun Oilersin hyvin. Vastustajat pelkäsivät edmontonilaisten fyysisimpiä pelaajia.

– Kun hän (Gretzky) oli selin, hänet olisi voinut hoitaa pois pelistä. Ensinnäkään en kuitenkaan tekisi niin toiselle pelaajalle. Toiseksi, kimppuuni olisi käynyt Dave Semenko, Mark Messier, Kevin McClelland ja ties kuka. He olisivat satuttaneet pahasti. Sen halusin välttää, kun vastassa oli Oilers, Hull kertoi.

Hullin tapaan myös kirjailija David Singer näki asian samalla tavalla.

– Kukaan ei kajonnut Gretzkyyn, koska Semenko olisi hyökännyt. Hän olisi iskenyt pahantekijän jäähän, Singer huomautti.


PÄIVÄN VIHJE: SPARTAK MOSKOVA – JOKERIT

Kääntyykö Jokereiden kurssi Spartak Moskovan vieraana?