Ilja Kovaltshukin Stanley Cup-haaveet murskaantuivat jo NHL:n pudotuspelien avauskierroksella, kun New York Islanders kaatoi venäläistaiturin edustaman Washington Capitalsin voitoin 4-1.

37-vuotias Kovaltshuk siirtyi Caps-paitaan siirtotakarajalla helmikuun lopussa Montreal Canadiensista, koska tuossa vaiheessa Canadiens oli jäämässä jatkopelien ulkopuolelle.

Kovaltshukin takavuosien joukkuetoveri, aikoinaan yli 1000 NHL-ottelua omalla urallaan pelannut puolustajalegenda Aleksei Zhitnik on nyt arvioinut ”Kovyn” esityksiä pudotuspeleissä, jotka eivät tilastojen valossa sujuneet kovinkaan kaksisesti: Islanders-sarjaa edeltävät sijoituspelit mukaan lukien saldo oli kahdeksassa ottelussa vaatimaton 0+1=1.

– Tiedän hänen (Kovaltshuk) olevan vahva ja kunnianhimoinen luonne. Washingtonissa hänelle oli kuitenkin tarjolla ainoastaan sivurooli kolmos-nelosketjussa. Ehkä seurajohto hankki hänet lähinnä ylivoimapeliä varten, mutta sitten kysymys kuuluukin, mikseivät valmentajat antaneet hänelle vastuuta, Zhitnik pohti Russia-Hockey.ru -sivustolle.

Ex-puolustajan mukaan jälkiviisaasti voi todeta, että Kovaltshukin olisi kannattanut pysyä Canadiens-paidassa.

– Koronaviruspandemia sekoitti kaiken, Montreal ei ollut menosssa pudotuspeleihin ja Capitalsia pidettiin yhtenä suosikeista. Kovaltshuk otti riskin saavuttaakseen unelmansa, mutta nyt on selvää, että siirto oli virhe. Kun playoffsit laajenivat 24 joukkueeseen, niin Montreal pysyi mukana lopulta hieman Capsia pidempään ja Kovaltshuk – yksi johtavista pelaajista Montrealissa – muuttui Capitalsissa alaketjujen jyräksi, eikä saanut tehoja aikaan, Zhitnik pohti.

Zhitnik ei silti ole valmis julistamaan ex-joukkuekaverinsa NHL-uraa vielä taputelluksi. Venäläinen spekuloi jo aiemmin NHL-piireissä huhutulla mahdollisuudella.

– Aika Montrealissa sujui oikein hyvin, joten en yllättyisi, jos Canadiens tarjoaisi Kovaltshukille sopimusta. Nuori joukkue tarvitsee paria-kolmea kokenutta pelaajaa riveihinsä, joten virhe on mahdollista korjata, Zhitnik päättää.