Colorado Avalanchen Nathan MacKinnon on noussut viime vuosina NHL:n kirkkaimman eliitin joukkoon.

Sportsnetin asiantuntijana nykyään toimiva ex-NHL-puolustaja Kevin Bieksa näki jo vuosia sitten MacKinnon luonteessa jotain poikkeuksellista.

MacKinnon ja Bieksa tapasivat ensimmäisen kerran Kanadan maajoukkueen mukana vuoden 2014 MM-kisoissa. Bieksan mukaan tällöin 18-vuotias MacKinnon oli tiputtanut Kanadan maajoukkueen harjoituksissa hanskansa jäähän ja kysynyt häneltä vinkkejä tappelemiseen NHL-kaukalossa.

MacKinnon oli juuri ennen MM-kisoja pelannut NHL:ssä huikean tulokaskauden, joka palkittiin lopulta vuoden tulokkaalle jaettavalla Calder-pystillä.

Nuoren megatähden odottamaton kysymys yllätti Bieksan totaalisesti.

– Sanoin hänelle, että olet supertähti. Sinun ei täydy huolehtia tappelemisesta. Hän kuitenkin vastasi minulle, että: ”ei, haluan pystyä puolustamaan itseäni. En halua kenenkään tappelevan minun tappeluitani.” Tajusin saman tien tuon nuorukaisen voimakkuuden, kuin myös hänen tahtonsa. Tappelemisessa on minun mielestäni kyse tahdosta. Tällä pojalla totisesti oli sitä, Bieksa muisteli TSN:n mukaan.

Kuusi vuotta tätä episodia myöhemmin, eli NHL:n tämän kesän pudotuspeleissä MacKinnon antoi lisätodisteita taistelijan luonteestaan.

Pudotuspelien puolivälierien toisessa osaottelussa Arizona Coyotesin Christian Fischer oli taklannut rumasti Avalanchen tulokaspuolustajaa Cale Makaria selästä, ja antanut tämän jälkeen MacKinnonille kovan poikittaisen mailan naamaan. Tästä kimpaantuneena MacKinnon otti Fischerin kovaan kuristusotteeseen ja retuutti tätä jäällä kuin märkää rättiä.

– Mielestäni Fischer antoi väärälle kaverille poikittaisen mailan naamaan. Näitte kyllä, mitä Nate teki hänelle. Hän antoi isän kädestä. Hän olisi voinut antaa vaikka kymmenen nyrkki-iskua ja sitten tyrmännyt kaverin, Avalanchen romuluinen hyökkääjä Matt Calvert kuvaili värikkäästi tilannetta.

– En oikein tiedä tuosta, Calvertin vieressä tarinaa kuunnellut MacKinnon naureskeli.

183-senttisenä ja 93-kiloisena pelimiehenä MacKinnon ei välttämättä ole NHL:ssä suurimmasta päästä, mutta voimaa ja tahtotilaa hänellä totisesti riittää.

– Häntä vastaan on äärimmäisen vaikeaa pelata. Hän on supertaitava, mutta samalla voimakas. Hän voittaa kaksinkamppailuita. Hän on täydellinen paketti, Avalanchen Joonas Donskoi hehkutti.

MacKinnon on yltynyt NHL:n pudotuspeleissä kovaa vireeseen, kun kahdeksan ottelun jälkeen hänellä on kasassa jo pisteet 4+9=13. Avalanche eteni NHL:n pudotuspeleissä toiselle kierrokselle voitettuaan Coyotesin otteluin 4-1.