New York Islanders varasi puolustaja Robin Salon vuoden 2017 toisella kierroksella. Hyvästä draft-statuksesta huolimatta Pohjois-Amerikan jäät eivät ole vielä kutsuneet nuorta puolustajaa, vaan ensi syksynä hän aloittaa ensimmäisen täyden kautensa Ruotsissa.

The Athleticin kiekkolupausten arvioitiin erikoistunut toimittaja Scott Wheeler julkaisi artikkelin, jossa hän perkaa Salon pelin läpikotaisesti. Hän käyttää apunaan useita videoita sekä edistyneempiä tilastoja Liigasta ja Ruotsista.

– Salo on yksi lempipelaajistani, joten tämä artikkeli olisi pitänyt kirjoittaa aikoja sitten, Wheeler kommentoi.

Artikkelissa Wheeler käy läpi Salon suurinta heikkoutta, luistelua. Vaikka suomalaispakki ei olekaan mikään pikakiituri, hän kuittaa sen hyvällä peliälyllä ja monilla muilla vahvuuksillaan kuten mailapuolustamisella. Wheelerin analyysin jälkeen syntyy kuva, että Salo on yksi tämän hetken aliarvostetuimmista suomalaislupauksista.

Wheeler kehuu myös Salon työskentelyä hyökkäysalueella. Puolustaja ei juuri käytä lämäriä, vaan ottaa siniviivalta muutaman potkun lähemmäs ja toimittaa kiekkoa ranteella maalille, joka on nykyjääkiekossa paljon tuotteliaampaa kuin pelkkä tulinen kuti.

Wheeler vertaa Saloa paljon kanadalaiseen Thomas Harleyhin, lähinnä toistensa vastakohtani. Harley on sulava luistelija ja näyttävämpi pelaaja, kun taas Salo on luotettavampi mutta vaisumpi.

– Isompi osa nykypäivän NHL-puolustajista näyttää enemmän Salolta ja pelaa hänen tavallaan kuin Harleyn. Joten vaikka Harleyllä olisi työkalut nousta tähdeksi, Salolla on hallussaan keinot nousta lopulta luotettavaksi kahdensuunnan puolustajaksi, Wheeler kirjoittaa.

– Aina ei tarvitse olla näyttävä ollakseen tehokas.