NHLSuomi.com tarjoaa jälleen tuoretta visaa jääkiekon puutteesta kärsiville lukijoillemme.

Tällä kertaa aihe on maalivahtien pistekunkut.

Monen maalivahdin villi unelma on päästä tekemään maali NHL:ssä. Mokejen osumat ovat kuitenkin todella harvinaisia, kun taas syöttöpisteitä kertyy harva se kierros. Nyt etsimme maalivahtia, jolla on kiekolliset taidot hallussa.

Kuka legenda pitää hallussaan NHL-vahtien yhden kauden piste-ennätystä?

Vihje 1.

Tämä kanadalainen pelasi NHL:ssä kolmella eri vuosikymmenellä. NHL-ura alkoi kaudella 1981-82 Edmonton Oilersissa ja päättyi kaudella 1999-00 Calgary Flamesissä. Näiden seurojen lisäksi tämä kiekkosuuruus edusti kolmea muutakin NHL-joukkuetta.

Urallaan hän voitti viisi Stanley Cup -mestaruutta ja yhden Vezina Trophyn. Häntä usein kutsutaan jääkiekon ensimmäiseksi tummaihoiseksi supertähdeksi.

Vihje 2.

Vuonna 1990 tämä maalivahti aiheutti suuren kohun, kun hän myönsi käyttäneensä kokaiinia seitsemän vuoden ajan. Hän vietti kaksi viikkoa vieroituksessa, jonka jälkeen hän sai elämänsä kokoon.

Oilersin silloinen GM Glen Sather tiedusteli moneen otteeseen maalivahdiltaan päihdeongelmasta. Maalivahti valehteli joka kerta, ettei ongelmaa ollut.

– Tämä ei ole sellainen asia, joka kerrotaan pomolle, maalivahti kommentoi.

Vihje 3.

Tämä G.F. nimikirjaimet omaava maalivahti teki piste-ennätyksensä kaudella 1983-84 juuri Edmontonin paidassa. Hän keräsi 45 ottelussa huimat 14 syöttöpistettä. Koko 19 kautta kestäneen NHL-uransa aikana syöttöpisteitä kertyi 47 kipaletta, jolla hän on kaikkien aikojen kakkonen syötöissä mitattuna.

Näet oikean vastauksen klikkaamalla artikkelin lopusta seuraavaa sivua (2):

Oikea vastaus: Grant Fuhr

NHL:n maalivahtien yhden kauden syöttöennätystä pitää hallussaan Grant Fuhr.

Kuva: Getty Images

Vaikka syötöt lähtivätkin Fuhrin mailasta upeasti, ei hän tehnyt ainuttakaan maalia koko pitkän uransa aikana. Häntä enemmän syöttöpisteitä on ainoastaan

(48), joka ei tehnyt maaleja hänkään.

Fuhr on kaikkien aikojen maalivahtien pistepörssissä jaetulla kakkossijalla Martin Brodeurin kanssa. Brodeur keräsi 22 kaudella tehot 2+45=47.

Fuhrin värikkäästä elämästä ja urasta on tehty myös dokumentti. ”Making Coco: The Grant Fuhr Story” ilmestyi vuonna 2014.