Jääkiekossa maalivahtien onnistumista mitataan usein torjuntaprosentilla. Toinen käytetty tilasto on päästettyjen maalien keskiarvo, joka nimensä mukaisesti kertoo, kuinka monesti verkko heiluu maalivahdin takana keskimääräisesti ottelua kohden.

Hyvän päästettyjen maalien keskiarvon saadakseen maalivahdin pitää myös pelata laadukkaassa joukkueessa. Torjuntaprosentti on tässä mielessä tasapuolisempi mittari.

Päästettyjen maalien keskiarvossa mitattuna NHL-historian viiden parhaan maalivahdin joukkoon mahtuu yksi suomalainen, Pekka Rinne. Nashville Predatorsin konkarivahdin lukema on koko uralta timanttinen 2,42.

Rinteen edellä on ainoastaan neljä kivikovaa maalivahtinimeä: Dominik Hasek (2,20), Martin Brodeur (2,24), Jacques Plante (2,38) ja Jonathan Quick (2,39). Suhteessa erityisen kovia ovat Hasekin ja Planten lukemat. Heistä kumpikin pelasi NHL:ssä aikakaudella, jolloin maaleja hakattiin nykyistä huomattavasti enemmän.

NBC Sports Hockey

@NBCSportsHockey
Lowest career goals-against averages in NHL history (Min. 600 games).

Who are you taking in net?! 👀