Yksi NHL:n historian ikimuistoisimmista hyökkäysketjuista on Pittsburgh Penguinsin 1990-luvun puolivälissä kokoama trio, jossa pelasivat Mario Lemieux, Ron Francis ja Jaromir Jagr.

Kun iskee kolme Hall of Fame -tason miestä samaan ketjuun, niin jälki on väkisinkin tuhoisaa.

Kolmikko mätti kaudella 1995-96 jäätäviä tehopisteitä: Lemieux teki 70 ottelussa tehot 69+92=161, Francis 77 ottelussa tehot 27+92=119 sekä Jagr 82 ottelussa tehot 62+87=149. Ketjun kokonaissaldo tällä kaudella hurjat 429 tehopistettä.

Penguins pystyi pitämään ketjun vain kahden kauden ajan koossa, sillä Lemieux joutui lopettamaan uransa väliaikaisesti loukkaantumisen takia.

Penguinsin supertrion roolitus oli hyvinkin selkeä. Kun Jagr ja Lemieux dominoivat peliä hyökkäyspäädyssä, jäi Francisin tehtäväksi varmistella ja huolehtia enimmäkseen puolustamisesta.

– Oli hauska pelata heidän kanssaan. Vitsailin aina, että se oli rankin kenttä pelata jääkiekkoa, koska nuo kaksi kaveria hyökkäsivät ja minulle jäi kaikki puolustustyö siinä ketjussa, Hall of Fameen valittu Francis avasi Penguinsin Twitterissä julkaisemalla videolla.

Nykyään Penguinsin omistava Lemieux muistelee, että hänelle laitettiin ketjussa täysin normaalista poikkeava pelipaikka.

– Siinä vaiheessa olin valmis pelaamaan vasenta laitaa. Francis oli yksi historian parhaimpia senttereitä ja mahdollisuus pelata oikealla laidalla hyökänneen Jagrin kanssa. Se oli yksi parhaista ketjuista, jossa olen koskaan pelannut, Lemieux kertoo.

Ketjun taiteilijaluonne oli uransa lopettamista nykyään miettivä tsekkilegenda Jagr.

– Tiesit, että teet vähintään kolme maalia joka ottelussa, joten kaikki olivat iloisia, Jagr naureskeli videolla.