Montreal Canadiens – kausiennakko 2019-20: Ei Sebastian Ahoa, ei ongelmaa? Suomalaisarmeijalla tuskainen taival edessä

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Montreal Canadiensin kaudessa riitti paljon valonpilkahduksia, vaikka pitkä taistelu päättyikin viime metreillä runkosarjaan. Toisaalta, kukaan ei odottanutkaan joukkueelta suuria ihmetekoja.

Kanadalaisseuralla ei ollut hyökkäyspäässä todellisia supertähtiä, mutta samalla tämä avasi ovia seuran huippulupaaville nuorille. Tämän seuraksena osa ylittikin odotukset.

Joukkueen suurin yllättäjä oli ehdottomasti toisen polven NHL-hyökkääjä Max Domi, joka nakutti runkosarjassa komeat 72 pistettä (28+44).  24-vuotias kanadalainen oli Canadiensin ylivoimainen pistekuningas, kun seuraavana tulevalla Tomas Tatarilla oli vain 58 tehoa plakkarissa.

Suomalaisittain mielenkiintoa tarjosi erityisesti 18-vuotiaan Jesperi Kotkaniemen murtautuminen NHL:ään. Monet odottivat nuoren hyökkääjän palaavan vielä vuodeksi Suomeen, mutta toisin kävi. Kotkaniemi pelasi koko kauden NHL:ssä ja otteet olivat niin lupaavia, että Ässien kasvattia povataan tulevaisuudessa jopa Canadiensin ykkössentteriksi.

Ilonaiheisiin lukeutui myös kanadalaisseuran kolmosketju. Kotkaniemi sai talven aikana rinnalleen Artturi Lehkosen sekä Joel Armian – ja kolmikon kemia toimi yllättävänkin hyvin. Tämän suomalaistrion otteita saadaan ihastella myös tulevalla kaudella.

Pelaajasiirrot – lähteneet

(Kuva: Getty Images)

Antti Niemi (Jokerit, KHL)
Maalivahti, 36-vuotta

Kokenut suomalaismaalivahti hoiti Canadiensissa kakkosmaalivahdin roolinsa odotuksiin nähden yllättävänkin hyvin. NHL:ssä jatkaminen olisi ollut kuitenkin iso yllätys. Niemi palasi täksi kaudeksi takaisin Jokereihin, jossa alku on ollut hyvin hankala.

 

(Kuva: Getty Images)

Andrew Shaw
Laitahyökkääjä, 28-vuotta

28-vuotiaalla kanadalaisella on takanaan uransa paras kausi NHL:ssä, kun 63:ssa ottelussa mies nakutti omat ennätyspisteensä 19+28=47.

Onnistuneesta kaudesta huolimatta, Canadiens halusi  päästä kesän aikana eroon Shawin 3,9 miljoonan dollarin palkasta, joten mies kaupattiin kesäkuun 30. päivä takaisin ”kotiin” Chicago Blackhawksin riveihin. Kaupassa Canadiensin suuntaan matkasi toisen -ja seitsemännen kierroksen varausvuorot.

(Kuva: Getty Images)

Nicolas Deslauriers
Laitahyökkääjä, 28-vuotta

Canadiensissa debyyttikaudellaan 2017-18 nelosketjussa komeat 10 maalia ampunut Deslauriers ei päässyt toisella sesongillaan enää odotettuun liitoon, kun runkosarjan 48 ottelussa syntyi vaatimattomat tehot 2+2.

Deslauriersille ei löytynyt enää kaudeksi 2019-20 roolia Canadiensista, joten GM Marc Bergevin kauppasi romuluisen kanadalaisen Anaheim Ducksiin. Canadiens sai kaupassa hieman yllättäen jopa neljännen kierroksen varausvuoron vastikkeena.

(Kuva: Getty Images)

Jordie Benn (Vancouver Canucks)
Puolustaja, 32-vuotta

Kolme kautta Canadiensin takalinjoilla luutinut 32-vuotias Benn jatkoi heinäkuun 1. päivä päättyneen sopimuksensa jälkeen matkaansa Vancouver Canucksin leiville.

Fyysinen puolustaja teki viime kaudella oman piste-ennätyksensä NHL:ssä, kun 81 ottelussa syntyi pinnat 5+17=22.

Pelaajasiirrot – saapuneet

(Kuva: Juha Tamminen)

Otto Leskinen (KalPa, Liiga)
Puolustaja, 22-vuotta

Nuori suomalaispuolustaja pelasi viime kaudella loistavasti KalPan takalinjoilla ja murtautui samalla ensimmäistä kertaa Leijoniin. Vahvat näytöt eivät jääneet Pohjois-Amerikassa huomaamatta ja kauden päätteeksi Leskinen allekirjoitti NHL-sopimuksen. Tulevalla kaudella nuori puolustaja pelaa lähtökohtaisesti AHL:ssä, mutta tulevaisuus näyttää kirkkaalta. NHL-debyytti edessä jo talven aikana.

(Kuva: Getty Images)

Keith Kinkaid (Columbus Blue Jackets)
Maalivahti, 30-vuotta

Kokenut yhdysvaltalaismaalivahti korvaa kakkosmaalivahtina Antti Niemen. Pelannee arviolta noin 15-25 peliä, mikäli Carey Price pysyy ehjänä.

Kinkaid on kypsynyt myöhemmällä iällä NHL-tason maalivahdiksi. Viime kaudella mies pelasi 41 ottelua New Jersey Devilsin maalilla, ennen kuin hänet kaupattiin Columbus Blue Jacketsiin. Columbuksessa Kinkaid ei kuitenkaan pelannut otteluakaan.

(Kuva: Getty Images)

Phil Varone (Philadelphia Flyers)
Keskushyökkääjä, 28-vuotta

Varone saapui kesällä vapaana pelaajana yksivuotisella ja kaksisuuntaisella sopimuksella Canadiensin leiville. Viime kaudella Flyersin riveissä 47 ottelussa pisteet 3+4=7 summannut kanadalainen hankittiin pääosin rotaatiomieheksi mahdollisen loukkaantumissuman varalle.

Varone aloittaa kautensa odotetusti AHL:n puolella.

(Kuva: Getty Images)

Ben Chiarot (Winnipeg Jets)
Puolustaja, 28-vuotta

Canadiensin kesän nimekkäin hankinta ei totisesti tihku seksikkyyttä. 28-vuotias Chiarot rustasi vapaana pelaajana kaksivuotisen sopimuksen, joka tuo kovalta kuulostavan 3,5 miljoonan dollarin kausipalkan.

Vasen käsi alhaalla ampuvan kanadalaisen uskotaan saavan merkittävän roolin Canadiensin äärimmäisen kapeasta puolustuksesta. Vahvana oman pään luutana tunnettu soturi tulee kellottamaan illasta toiseen lähemmäksi 18-20 minuutin peliaikoja.

(Kuva: Getty Images)

Nick Cousins, Arizona Coyotes
Laitahyökkääjä, 26-vuotta

Miljoonan dollarin sopimuksen allekirjoittanut Cousins tuo Canadiensin hyökkäykseen lisää vaihtoehtoja. Laitahyökkääjän ja sentterin tonttia pelaava kanadalainen summasi viime kaudella Coyotesin riveissä 81 ottelussa seitsemän maalia ja 27 tehopistettä.

Canadiensilla on ollut jo useita vuosia taipumusta taikoa alempien ketjujen miehistä tähtiä, joten Cousins voi olla kenties päävalmentaja Claude Julienin seuraava hiomaton timantti. Liikaa odotuksia ei kuitenkaan 26-vuotiaan hyökkääjän niskaan kannata asettaa, koska jopa peliajan saaminen voi olla Canadiensin laajan hyökkäysmateriaalin takia vaikeaa.

Suomalaiset

(Kuva: Getty Images)

Jesperi Kotkaniemi
Keskushyökkääjä, 19-vuotta

Nuori suomalaishyökkääjä yllätti viime syksynä lähes kaikki, kun hän nappasi itselleen pelipaikan NHL:stä. Positiiviset yllätykset jatkuivat oikeastaan läpi kauden. Tulokaskauden otteet olivat niin lupaavia, että Kotkaniemi on tulevaisuudessa potentiaalinen vaihtoehto Canadiensin ykkössentteriksi.

 

(Kuva: Getty Images)

Artturi Lehkonen
Laitahyökkääjä, 24-vuotta

24-vuotias suomalaishyökkääjä aloittaa uransa neljännen kauden Canadiensissa. Viime kaudella Lehkonen laittoi henkilökohtaisen piste-ennätyksensä uuteen uskoon, joten suunta on oikea. Lehkonen muodosti viime kaudella toimivan ketjun yhdessä Jesperi Kotkaniemen ja Joel Armian kanssa. Tällä kaudella lupa odottaa vielä enemmän.

 

(Kuva: Getty Images)

Joel Armia
Laitahyökkääjä, 26-vuotta

Armia näytti heitti ensimmäisellä Canadiens-kaudellaan, että hän oli hyvä hankinta kanadalaisseuralta.

Monikäyttöinen suomalaishyökkääjä on loistava syvyys- ja alivoimapelaaja. Viime kaudella henkilökohtainen maaliennätyskin (13 osumaa) meni uusiksi, vaikka pelejä kertyi tilille ainoastaan 57.

Otto Leskinen
Puolustaja, 22-vuotta

Lue kohdasta saapuneet-siirrot.

Tiesitkö

Vuonna 1909 perustettu Montreal Canadiens on NHL:n nykyisistä joukkueista vanhin. Kanadalaisseura on juhlinut Stanley Cupin voittoa 24 kertaa, joka on selvästi eniten kaikista joukkueista. Viimeisin voitto on kuitenkin kaudelta 1992-93.

Valmennus

(Kuva: Getty Images)

Claude Julien (3. kausi)

Julien tunnetaan valmentajana, jolle taktiikan ydin perustuu joukkuepuolustamiseen ja maalinedustan tarkkaan suojaamiseen.

Puolustuksen ylin johtaja Shea Weber on kärsinyt viime vuosina vakavista loukkaantumisista, eikä ole mitään takuita, että pysyykö mies kunnossa pitkän runkosarjan rasituksessa. Sanomattakin selvää, että tiiliseinämäisen Weberin pelikunto olisi enemmän kuin tärkeää Julienin toivomaan maalinedustan suojaamiseen.

Hyökkäyspelaamisessa Julien taas luottaa jo Boston Bruins -ajoistaan tuttuun kiekonhallintaan ja virheiden välttämiseen. Canadiens pyrkii usein päättämään hyökkäykset miehittämällä vastustajan maalinedustan ja toimittamalla kiekon varmuudella maalille. Brendan Gallagherin, Artturi Lehkosen ja Max Domin kaltaiset rämäpäät ovat juuri omimmillaan tällaisen taktiikan alaisuudessa.

Tärkein pelaaja – Carey Price

(Kuva: Getty Images)

Montreal Canadiens voittaa tai kaatuu Carey Pricen mukana. Price on Montrealissa suurempaa kuin pelkkä maalivahti, sillä hän on koko seuran keulakuva ja pelaajien ylin johtaja.

Pricen järkälemäinen rooli voi olla ajoittain jopa riesa Canadiensille. Hänen heikko vireensä voi latistaa koko seuran, median ja kaiken mitä joukkueen ympärillä tapahtuu. Kolikon kääntöpuoli on kuitenkin se, että kun Price yltyy liekkeihin, näkyy se usein koko muun joukkueen otteissa positiivisesti.

”Jesus” lempinimeä kantavan supertähden täytyy olla tällä kaudella todellinen vapahtaja, jotta Canadiens voi edes haaveilla paikasta pudotuspeleissä.

Kiinnostavin tulokas – Ryan Poehling

(Kuva: Getty Images)

20-vuotias yhdysvaltalaishyökkääjä liittyi viime kaudella Canadiens-miehistöön ja tykitti heti NHL-debyytissään hattutempun.

Poehling on pelannut NHL:ssä vasta tuon yhden ikimuistoisen ottelun, mutta tulevalla kaudella lähtökohta on toisenlainen. Yhdysvaltalaissentterin odotetaan pelaavan ylhäällä koko kauden. Nopea, älykäs ja loistava kiekonkäsittelijä on seuraamisen arvoinen pelaaja.

Arvio

Sija: 10

Sama ongelma toistuu kaudesta toiseen: Canadiensilta puuttuu selvä ykkössentteri, eikä asiaa ole ratkaistu siirtomarkkinoilla. Tätä kuitenkin yritettiin tekemällä offer sheet Carolina Hurricanesin Sebastian Ahosta.

Kaikesta huolimatta, Canadiensissa kasvaa tällä hetkellä useita lupaavia pelaajia, joiden varaan on lupa rakentaa tulevaisuutta.

Nuori joukkue on taas vuoden vanhempi, mutta menetystä ei ole vielä luvassa. Kaiken onnistuessa heillä on kuitenkin kaikki mahdollisuudet kevään peleihin.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Tomas Tatar Phillip Danault Brendan Gallagher
Jonathan Drouin Max Domi Paul Byron
Artturi Lehkonen Jesperi Kotkaniemi Joel Armia
Nick Cousins Ryan Poehling Jordan Weal

 

Puolustajaparit:

Victor Mete – Shea Weber
Brett Kulak – Jeff Petry
Ben Chiarot – Noah Juulsen

Maalivahdit:

Carey Price
Keith Kinkaid

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
31kanadaCarey PriceMV16.8.198710 500 000 $
37yhdysvallatKeith KinkaidMV4.7.19891 750 000 $
6kanadaShea WeberP14.8.19857 857 143 $
8kanadaBen ChiarotP9.3.19913 500 000 $
17kanadaBrett KulakP6.1.19941 850 000 $
26yhdysvallatJeff PetryP9.12.19875 500 000 $
28yhdysvallatMike ReillyP13.7.19931 500 000 $
32ruotsiChristian FolinP9.2.1991800 000 $
53kanadaVictor MeteP7.6.1998748 333 $
13kanadaMax DomiVL/KH2.3.19953 150 000 $
41kanadaPaul ByronVL27.4.19893 400 000 $
54kanadaCharles HudonVL/OL23.6.1994800 000 $
62suomiArtturi LehkonenVL/OL4.7.19952 400 000 $
90slovakiaTomáš TatarVL/OL1.12.19904 800 000 $
92kanadaJonathan DrouinVL/KH28.3.19955 500 000 $
21kanadaNick CousinsKH/VL/OL20.7.19931 000 000 $
15suomiJesperi KotkaniemiKH6.7.2000925 000 $
25yhdysvallatRyan PoehlingKH3.1.1999925 000 $
44yhdysvallatNate ThompsonKH/VL5.10.19841 000 000 $
43kanadaJordan WealKH/VL/OL15.4.19921 400 000 $
24kanadaPhillip DanaultKH24.2.19933 083 333 $
63kanadaMatthew PecaKH27.4.19931 300 000 $
11kanadaBrendan GallagherOL6.5.19923 750 000 $
22kanadaDale WeiseOL5.4.19882 350 000 $
40suomiJoel ArmiaOL31.5.19932 600 000 $

Lauri Saastamoinen ja Miikka Lahtinen