Philadelphia Flyers – kausiennakko 2019-20: Viime kauden sekoilut jäävät taakse, mutta pudotuspeleihin ei ole asiaa

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Philadelphia Flyers jäi viime kaudella itäisessä konferenssissa 11:nnelle sijalle ja liki 20 pinnan päähän pudotuspeleistä. Kohtalo oli varsin odotettu. Perustilastoista sekä yli- että alivoima olivat runkosarjan surkeimpia.

Joukkueen pakka oli koko kauden totaalisen sekaisin ja sitä ehkä parhaiten kuvasti se fakta, että Flyersin maalilla kävi torjumassa peräti kahdeksan eri maalivahtia. Silti ratkaisuita ei veskaritoimintaankaan löytynyt, kun oma reppu soi 280 kertaa. Se oli kolmanneksi eniten kaikista porukoista.

Koska joukkue haki kauden aikana useampaan otteeseen lähtökohtaista kakkos- tai jopa kolmosveskaria, voi toiminnan todeta olleen vähintäänkin outoa. Tietysti, jos taustalla oli tulevaisuuden ajattelu, ovat tietyt kaupat ymmärrettäviä. Toisaalta tällaisia pelaajia, joihin kyseinen ajattelu olisi sopinut, pistettiin muualle sittemmin.

Valmennus ei saanut aikaiseksi mitään. Peräsimessä kävivät surkealla menestyksellä David Hakstol ja Scott Gordon. Jopa potku-uutinen nousi otsikoihin: Useat mediatalot ehtivät kumoamaan koko uutisen ja kertoa Hakstolin jatkavan seuran peräsimessä normaaliin tapaan.

Kaikenlisäksi monoa sai myös GM Ron Hextall.

Siinäpä sitä on sekoilua tarpeeksi.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jori Lehterää ei Flyersin sotisovassa enää nähdä. KUVA: Getty Images

Jori Lehterä (SKA Pietari, KHL)
Hyökkääjä, 31v

Lehterä ei saanut viime kaudella oikein mitään aikaiseksi, kun vyölle kertyi NHL:ssä ja AHL:ssä Lehigh Valley Phantomsissa yhteensä vain 32 ottelua. Kummassakin syntyivät tehot 1+2=3. Kautta leimasivat myös huumesotkut. Näytti, että pelaajan koko ura on vaakalaudalla – mutta mitä vielä, Lehterä on paukuttanut Venäjällä maaleja nyt uudella kaudella upeaan tahtiin.

Fyysisen pelin taitava Radko Gudas jätti Flyersin värit. KUVA: Getty Images

Radko Gudas (Washington Capitals)
Puolustaja, 29v

Tsekki on fyysinen taklaaja, joka osaa tarpeen tullessa myös hanskata. Viime kaudella hän oli joukkueen varmimpia pakkeja, ja se tuntuu hullulta.

 

 

Andrew MacDonald oli yksi niistä monesta, jotka kävelivät Flyers-ovista suuntaan tai toiseen. KUVA: Getty Images

Andrew MacDonald (Calgary Flames)
Puolustaja, 33v

Ei ole lienee väärin sanottu kaikkien Flyers-fanien halunneen eroon MacDonaldista – ja se toteutui. Pakilla oli suhteellisen kova palkka, mutta teot eivät niinkään. Kanukki oli kuin Lasse Kukkonen sillä erotuksella, ettei hän osannut pelata. Kopissa merkitys oli jonkinlainen.

 

Michal Neuvirthin viime kausi oli täydellinen mahalasku. KUVA: Getty Images

Michal Neuvirth (Toronto Maple Leafs)
Maalivahti, 31v

Tsekkivahti oli aina hajalla ja viime kaudella otteluita kertyi vyölle ylhäällä vain seitsemän kappaletta. Kun loukkaantumiset piinasivat, ei kassari saanut punaisesta langasta missään vaiheessa kiinni. Torjuntaprosentti jäi alle 86:n samalla, kun päästettyjen maalien keskiarvo nousi käsittämättömästi yli neljän. Vahdilla ei ollut mitään käyttöä. Ei hyvä.

Muualle lähti myös toinen maalilla piipahtanut Cam TalbotMike McKenna lopetti kokonaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kevin Hayes on monen luotsin unelmapelaaja. KUVA: Getty Images

Kevin Hayes (Winnipeg Jets)
Hyökkääjä, 27v

Hayes on monen luotsin unelmapelaaja. Kahden suunnan sentteri ei välttämättä keiku pistepörsseissä kärjessä, mutta kahden suunnan pelaamisen hän taitaa. 27-vuotiaalla jenkillä on hyvä laukaus, ja osaapa hän pelata myös ylivoimaa. Ihan mitään räikeitä heikkouksia ei löydy.

 

Matt Niskanen on kaivattu apu oranssipaitojen alakertaan. KUVA: Getty Images

Matt Niskanen (Washington Capitals)
Puolustaja, 32v

Koska Phillyn pakisto on nuori, tuo Niskanen siihen taatusti hyvää johtajuutta ja kokemusta. Hän on toisen uuden kasvon, eli Justin Braunin joukkueen ainoa yli kolmekymppinen pakki.

Niskasen cap hit on liki kuusi miljoonaa, mutta sopimus on kaksivuotinen. Tässä voitaneen puhua jonkinlaisesta välimallin ratkaisusta. Flyers rakentaa 4-5 vuoden päähän kärkijoukkuetta.

 

Mitä Justin Braun tuo Phillyyn? KUVA: Getty Images

Justin Braun (San Jose Sharks)
Puolustaja, 32v

Brauniin pätevät samat sanat kuin Niskaseen: Kokemusta löytyy. Näiden uusien tulijoiden suurin ero on se, että Niskasen meriitteihin kuuluu yksi Stanley Cup Capitalsim paidasta. Braun ei moista ole voittanut. Kummatkin ovat suhteellisen hyvin pisteiden takomiseen pystyviä.

 

Tyler Pitlick löytänee paikkansa uuden työantajansa kolmos-nelosketjusta. KUVA: Getty Images

Tyler Pitlick (Dallas Stars)
Hyökkääjä, 27v

27-vuotias hyökkääjä on noin 10-30 pisteen alempien ketjujen pelimies. Hän pelannee Flyersissakin kolmikoissa, joiden pääasiallinen tehtävä ei ole pelien ratkominen. NHL:n runkosarjan 185 ottelun tehotilasto on muuten +2 – se kertonee jotakin pelaajan tasaisuudesta.

 

Andy Andreoff on edustanut urallaan myös Los Angeles Kingsiä. KUVA: GettyImages

Andy Andreoff (Tampa Bay Lightning)
Hyökkääjä, 28v

Kovaotteinen hyökkääjä on pääasiassa tappelijan ja poliisin maineessa, joka tosin pystyy toisinaan väläyttelemään myös yllättävän hyvää jalkavoimaa. Rymistely pitkälti on Andreoffin suurin pelillinen vahvuus. AHL:ssä hän on mättänyt selvästi kovempia pinnoja kuin taalajäillä.

Suomalaiset

Flyersissä eikä sen farmijoukkue Lehigh Valley Phantomsissa nähdä ainakaan näillä näkymin suomalaisväriä.

Tiesitkö

Flyers on pelannut edellisen kerran ilman suomalaisia kaudella 2015-16. Ennen tätä vastaavaa todistettiin millenniumin alussa peräkkäisillä kausilla 2000-02. ”NHL:n suomalaisjoukkue” -termi kokee nyt neljännen kerran totaalisen inflaation, mikäli Philadelphia ei satu nappaamaan ketään sinivalkoista soturia.

Joukkueen maalivahtiosaston toiminta oli viime kaudella luokkaa surkuhupaisa. Maalilla kävivät seuraavat kahdeksan nimeä pelimääräjärjestyksessä: Carter HartBrian Elliott, Anthony StolarzCalvin Pickard, Neuvirth, Talbot, Alex Lyon, McKenna. Ensiksi mainittu pelasi ”ykkösvahtina” 31 ottelua.

Valmennus

Alain Vigneault (1. kausi)

Kun NY Rangers pärjäsi kanadalaisen alaisuudessa, ei joukkueella ollut mikään erityisen huikea materiaali. Joukkueessa oli muutamia hyviä pelaajia ja se oli muutenkin saman tyyppinen porukka kuin Flyers nyt.

Mitä Alain Vigneault saa aikaiseksi Philadelphia Flyersissa? KUVA: Getty Images

Nyt luotsi on saanut vahvistuksikseen muun muassa Hayesin ja Niskasen. Tämä on merkki siitä, että nyt menneen kauden sekoilut ovat takana, ja jälki voi olla ihan parhaimmillaan vaikka minkälaista.

Kummankin pelaajan cap hitit ovat muuten huimaa luokkaa. Sentterillä se on 7,1 miljoonaa ja Niskasella 5,7 miljoonaa. Ne ovat joukkueen isoimpien joukossa.

Merkit ovat selvät: Selkäranka on palannut, kun Vigneault tuli. Viime kauden kaltaista sekoilua tuskin nähdään.

Claude Giroux on tärkeä palanen Flyersin palapeliä. KUVA: Getty Images

Tärkein pelaaja – Claude Giroux

31-vuotiaan hyökkääjän valinta tähän on päivän selvä asia. Se on varmaa, ettei koviin pisteisiin pystyvä ja joukkuetta pitkään kipparoinut kanukki floppaa missään vaiheessa kautta terveenä pysyessään.

Rooli korostuu nimenomaan joukkueessa, jonka viime kausi oli täydellinen sekametelisoppa.

Jos ja kun Girouxin sekä mahdollisesti myös Jakub Voracekin ja Sean Couturien suorittaminen on vähintään normaalia läpi kauden, pitää alakerrankin pysyä tasollaan. Siellä johtajia ovat Niskasen lisäksi ainakin Ivan Provorov ja Shayne Gostisbehere.

Monivaltaisen Girouxin rooli korostuu siinäkin mielessä, että viime kausi oli pakistolle täydellinen katastrofi. Nyt alakerrassa tarvitaan kaikkien panosta. Hyökkääjän tehotilasto on ollut kahdella edellisellä runkosarjakaudella plussalla.

Onko Kevin Hayes riskihaku? KUVA: Getty Images

Kiinnostavin tulokas – Kevin Hayes

Hayesin ja Niskasen hankkimiset kertovat joukkueen ilmeestä jotakin – voittaminen kiinnostaa.

Toisaalta se mentaliteetti, että tällaisia pelaajia hankitaan hinnalla millä hyvänsä, on rajua.

Hayesin cap hit on huima esimerkiksi siihen nähden, ettei pelaaja ole koskaan paukuttanut 50 pinnaa per kausi. Toisaalta hän on kahden suunnan pelaaja, mutta sellaiset saavat harvoin näin isoja summia.

Se on tasan tarkkaan varma asia, että Hayes on tarkassa syynissä kauden aikana. Monet hekottelivat cap hitille, kun pelaajan sopimus julkaistiin. Näytettävää riittää pelaajalla, joka tuli ikään kuin valmentajan imussa.

Jenkki edusti viime kaudella NY Rangersin lisäksi myös Winnipeg Jetsiä.

Arvio

Sija: Itäisen konferenssin 12:s

Joukkueessa on kärkipelaajien ja uusien hankintojen myötä pikkuisen paljon enemmän potkua kuin viime kaudella. Toisaalta viime talven kummalliset sekoilut eivät katoa sormia napsauttamalla, ja joukkue on muutenkin vielä rakennusvaiheessa tulevaa kohti. Ei asiaa jatkopeleihin.

LUE MYÖS:

Philadelphia Flyersin kesän tähtihankinta kävi kalliiksi! Lähde: Seura maksoi rajua ylihintaa!

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Claude Giroux Sean Couturier Jakub Voracek
James van Riemsdyk Kevin Hayes Travis Konecny
Oskar Lindblom German Rubtsov Nolan Patrick
Michael Raffl Scott Laughton Tyler Pitlick

 

Puolustajaparit:

Ivan Provorov – Matt Niskanen
Shayne Gostisbehere – Travis Sanheim
Robert Hagg – Justin Braun

Maalivahdit:

Carter Hart
Brian Elliott

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
79kanadaCarter HartMV13.4.1998730 833 $
37kanadaBrian ElliottMV9.4.19852 750 000 $
5kanadaPhilippe MyersP25.1.1997678 889 $
6kanadaTravis SanheimP29.3.19963 250 000 $
8ruotsiRobert HäggP8.2.19951 150 000 $
9venajaIvan ProvorovP13.1.19976 750 000 $
15yhdysvallatMatt NiskanenP6.1.19865 750 000 $
47kanadaAndrew MacDonaldP7.9.19865 000 000 $
61yhdysvallatJustin BraunP10.2.19873 800 000 $
53yhdysvallatShaun GothisbehereP20.4.19934 500 000 $
55kanadaSamuel MorinP12.7.1995700 000 $
11kanadaTravis KonecnyVL/OL11.3.19975 500 000 $
12itavaltaMichael RafflVL/OL1.12.19881 600 000 $
25yhdysvallatJames van RiemsdykVL4.5.19897 000 000 $
49yhdysvallatJoel FarabeeVL25.2.2000925 000 $
54ruotsiOskar LindblomVL15.8.1996925 000 $
10kanadaAndy AndreoffKH/VL17.5.1991750 000 $
13yhdysvallatKevin HayesKH8.3.19927 412 857 $
14kanadaSean CouturierKH7.12.19924 333 333 $
18yhdysvallatTyler PitlickKH/OL1.10.19911 000 000 $
19kanadaNolan PatrickKH/OL19.9.1998925 000 $
21kanadaScott LaughtonKH30.5.19942 300 000 $
28kanadaClaude GirouxKH/OL12.1.19888 275 000 $
68kanadaMorgan FrostKH14.5.1999863 333 $
44kanadaChris StewartOL/VL30.10.1987Try-out
93tshekkiJakub VoráčekOL15.8.19898 250 000 $

Miska Miettinen
Twitter: miska792