Toistaiseksi ilman sopimusta oleva Winnipeg Jetsin suomalaistykki Patrik Laine kertoi Iltalehden haastattelussa suoran mielipiteensä hänen peluutuksestaan joukkueessa.

Viimeisen kolmen kauden aikana komeat 110 maalia paukuttanut tamperelainen on selvästi tyytymätön tilanteeseen: paikka Bryan Littlen johtamassa kakkosvitjassa ei sovi hänen ajatusmaailmaansa. Sen sijaan Laine näkee itsensä joukkueen ykkösnyrkissä yhdessä Mark Scheifelen ja Blake Wheelerin kanssa.

– Sopimusneuvotteluissa yksi asia on aina se, kenen kanssa pelaa. Tuollaisilla meriiteillä mitä minulla on, jossain muualla pääsisin pelaamaan parhaiden kanssa. Jokainen, joka ymmärtää jotain jääkiekosta, tietää sen, Laine puuskahti Iltalehdelle.

– On kärkiketjut ja sitten on ollut meidän ketju. Pelaan kenen kanssa määrätään, Laine sanoi.

Tietyllä tapaa Laineen reaktion ymmärtää. Onhan hän osoittanut kykynsä olla yksi sarjan parhaista maalintekijöistä. Aina se ei kuitenkaan riitä.

Jotta päävalmentaja Paul Mauricen ratkaisuja ymmärtää paremmin, on sukellettava tilastojen kätköihin.

Kaudella 2016-17 kolmikko Laine-Scheifele-Wheeler pelasi tasakentällisin vaivaiset 84:10 minuuttia. Laine ei kerännyt kyseiseltä ajalta pistettäkään. Seuraavalla sesongilla näiden pelureiden yhteiselo (tasakentällisin) olikin jo marginaalista.

Mitä tulee viime kauteen, niin Laine sai uuden mahdollisuuden todistaa kykynsä supertähtien rinnalla. Tällä kertaa tasakentällisin vietettyä peliaikaa kertyi jo 196 minuuttia. Siitä huolimatta Laine onnistui saalistamaan ainoastaan viisi tehopistettä, joka on kuppaiset 1,52 pinnaa jokaista 60 peliminuuttia kohden.

Sen sijaan yhteistyö Littlen ja Kyle Connorin kanssa toimi jo yli tuplaten paremmin. Lainetta pyöriteltiin kauden aikana useissa eri ketjukoostumuksissa, mutta kyseisessä kombinaatiossa hän viiletti ajallisesti (240 minuuttia) eniten – ja syystä. Suomalainen takoi tasakentällisin huimat 3,24 pistettä/60min. Vertailun vuoksi Colorado Avalanchen Mikko Rantasen vastaava lukema Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin vierellä oli 2,88 pistettä, joka ei huono ole sekään.

Olisiko Laineen siis syytä tarkistella vaatimuksiaan? Selvästi paikka Scheifelen ja Wheelerin vierellä ei ole tehty häntä varten, vaikka yhteispeli ylivoimalla toimiikin.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko