Kiekkofanit kuulivat tällä viikolla merkittävän lopettamisuutisen, kun ruotsalainen NHL-konkari Niklas Kronwall ilmoitti iskevänsä hokkarit lopullisesti naulaan.

Kokenut pakki ehti voittaa paljon urallaan. 38-vuotias ruotsalainen voitti Red Wingsissä Stanley Cupin vuonna 2008. Tämän lisäksi hän oli Tre Kronorin pelaaja vuoden 2006 olympialaisissa ja saman vuoden MM-kisoissa, mikä tekee hänestä Triple Gold Clubin jäsenen.

Romuluinen pakki oli varsinkin fanien mieleen. Kaikki eivät kuitenkaan tykänneet pakin pelityylistä. Yksi heistä on kokenut NHL-toimittaja Jouni Nieminen, joka käy tuoreessa tekstissään pakin tekemisiä – totutun suorasti.

– Pakko olla rehellinen. En koskaan ollut hänen pelityylinsä ihailija. “Kronwalling” oli hänen tyylinsä metsästää pahaa-aavistamattomia pelaajia tilanteissa, joissa nämä eivät voineet puolustaa itseään, Nieminen kirjoittaa NHL-blogissaan.

– Kronwall pelasi vahingoittaakseen vastustajia tahallaan. Vakavia aivovammoja. Hän ei kunnioittanut vastustajiaan, eikä heidän terveyttään. Taklaamisen tarkoitus jääkiekossa on yhä erottaa vastustajan pelaaja kiekosta, ei antaa tälle tahallisesti aivovammoja, joista tämä saa kärsiä loppuelämänsä.

Samalla kokenut toimittaja nostaa esille karun listan. Moni huippunimi on jäänyt vuosien aikana ruotsalaisen pommikoneen alle. Eikä taklaukset olleet aina puhtaita.

Nikita Kutherov, Daniel Briere, Ryan Kesler, Ryan Clowe, Ales Hemsky, Antti Miettinen, Radek Bonk, Andrew Shaw, Matt Greene, Reilly Smith, Anders Lee, Martin Havlat. Uhrien listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Paljon loukkaantumisia. Ei yhtään jäähyä, pelikielloista puhumattakaan, liigassa jolla on edessään iso lista oikeudenkäyntiä entisten pelaajien aivovammojen takia, Nieminen ihmettelee.

Nyt pitkä ura on ohi. Niemisen mukaan koko Kronwallin tapaus on kiusallinen lisä sarjan historiaan. Liigapomot eivät osanneet missään vaiheessa reagoida rajuun pelityyliin.

– Jos ajatellaan vanhan koulun tavalla – johon allekirjoittanut kuuluu – Kronwall ei koskaan vastannut tekemisiinsä edes pudottamalla hanskojaan. Ei koskaan.

”NHL nyt turvallisempi sarja”

Kronwallin kohdalla puhuttiin usein teknisesti puhtaista taklauksista. Ruotsalaisen tapa venyttää sääntöjä oli kuitenkin poikkeuksellista.

- Jollain ihmeen tavalla tätä metsästystä tulkittiin puhtaaksi taklaamiseksi. Ja ollaan taas rehellisiä, Detroit Red Wingsin pelaajaa kohdellaan eri tavalla liigan silmissä kuin jonkin toisen seuran pelaaja kohdeltaisiin. Kronwall kehitti oman tapansa vahingoittaa vastustajansa. Hän hyppäsi selkä edellä. Kyynärpäätä tuli päähän, hyppy oli täysin selvä ja tarkoituksellinen, mutta NHL ei reagoinut, Nieminen pohtii.

Ruotsalainen ei saa suomalaistoimittajalta sympatiaa. Loppukaneetti on suora.

– Puhtaita taklauksia? Pidä pää pystyssä? Paskapuhetta. NHL on parempi paikka ja turvallisempi jokaisen pelata ilman Niklas Kronwallia.