Ruotsalaishyökkääjä Jonathan Hedström saavutti kiekkourallaan useita unelmiaan kärsien samalla vakavasta ongelmasta.

Kaikki alkoi 17-vuotiaana, kun Hedströmin edustaman seuran joukkueenjohtaja kutsui nuorukaista lihavaksi.

Sanat aiheuttivat syömishäiriön, joka kulki kiekkoilijan mukana seuraavat 20 vuotta, käytännössä koko huippu-uran.

Vuonna 2002 Hedström siirtyi NHL:ään Mighty Ducks of Anaheimin (nykyinen Anaheim Ducks) organisaatioon ja ongelma eskaloitui täysin.

– Meillä oli kaikkia pilkkaava ja ilkeä valmentaja, joka ei koskaan kysynyt kuinka voimme, vaan painoi ainoastaan ihmisiä alaspäin, Hedström muistelee ruotsalaislehti Expressenin haastattelussa.

Joukkueen pelaajat punnittiin ja Hedström kertoi painaneensa kilon liikaa ja joutui rangaistukseksi harjoittelemaan vielä ylimääräistä.

– Päässäni vain naksahti ja ajattelin: en anna tuon p********n voittaa, Hedström kertoo tuumineensa.

Laituri pudotti painoaan tämän jälkeen peräti 16 kiloa, 73-kiloiseksi, ja seurajohto ylisti Hedströmin saavutusta.

Miehen vointi oli kuitenkin kaikkea muuta kuin hyvä. Pelaajaa rapakon taakse tapaamaan tullut Ruotsin tuolloinen maajoukkueluotsi Bengt-Åke Gustafsson huomasi vaikeudet ja osoitti välittämistä.

– Jonte, miten voit, Hedström kertoo tämän kysyneen muistellen tapahtunutta edelleen suurella lämmöllä.

Seurassa kukaan ei kysynyt syytä painon putoamiseen missään vaiheessa.

– Valitettavasti tämä on usein tilanne NHL:ssä ja myös muissakin sarjoissa: seurat ovat kiinnostuneita ainoastaan tuloksista eivätkä välitä miten pelaajat voivat, Hedström täräyttää.

Hyökkääjä onnistui pitkään peittämään ongelmansa, mutta lopulta hänen äitinsä oivalsi tilanteen vakavuuden ja uhkasi soittaa poliisille ellei Hedström hakisi apua.

Lääkärin sanat olivat tylyt, mutta rehelliset.

– Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: syödä tai kuolla.

Hedström kertoo neljä vuotta lääkäriltä kuulemansa palopuheen jälkeen oppineensa vihdoin syömään ja kuntoilemaan niin, että tuntee olonsa jälleen hyväksi.

Huippu-uransa jo lopettanut kiekkoilija on viime aikoina kiertänyt ympäri Ruotsia kouluissa, urheiluseuroissa ja yrityksissä kertomassa kokemuksistaan.

Hedström pelasi urallaan 83 NHL-ottelua summaten niissä tehot 13+14=27. Ruotsin maajoukkueessa hän juhli MM-hopeaa keväällä 2004.