NHL-kausi ollut suomalaisten juhlaa – mutta miten se on mahdollista? Näin kommentoi Teppo Numminen

© Kuva: Getty Images

LAHTI. NHL:n runkosarjakauden ensimmäinen puolisko on ollut suomalaisten näkökulmasta aivan jäätävää ilotulitusta.

Mikko Rantanen, 22, keikkui tätä haastattelua kirjoittaessa 21. joulukuuta NHL:n pistepörssin kärjessä ja syöttöpörssin jaettuna kärkinimenä. Maalipörssin jaetulla kolmospaikalla oli Patrik Laine, 19. Kasperi Kapanen, 22, on painanut jo nyt kausikohtaisen piste-ennätyksensä uusiksi. Konkari Pekka Rinne loistaa maalivahtitilastoissa – taas kerran.

Ja sitten ovat vielä Miro Heiskanen, Antti Raanta ja niin edelleen…

Tässä on vain pieni otanta suomalaispelaajien maagisista tilastoista NHL:n alkukauden osalta.

Lahdessa ennen marraskuista Pelicans-Tappara-ottelua tavattu NHL-legenda Teppo Numminen on silminnähden onnellisen oloinen suomalaistähtien kuluvan vuoden panoksesta taalajäillä.

– Mahtavaa nähdä, miten tänäkin vuonna on tullut nuoria pelaajia ja he ovat saaneet tosi tärkeitä minuutteja ja rooleja omissa joukkueissaan – ovat ihan ratkaisupelaajia kumminkin nuorella iällä, NHL:ssä yhteensä yli 1 400 ottelua pelannut legenda kehuu NHLSuomi-sivuston haastattelussa.

Suomen nuoret ovat näyttäneet kyntensä muuallakin kuin taalajäillä. Nuorisomaajoukkueet ovat nimittäin juhlineet lähivuosina peräti neljää maailmanmestaruutta. Sekä U20- että U18-junnut ovat vuolleet kultaa kumpikin kahdesti.

– Tietysti täytyy olla lahjakas. Mutta kyllä tämä kuvaa sitä, että pelaajat tulevat jo nuoremmalla iällä valmiimmiksi jääkiekkoilijoiksi, Numminen miettii viitaten NHL:ssä nähtyihin esiinmarsseihin.

– Suomessa tehdään hyvää valmennustyötä. Meillä on kypsempiä pelaajia nuoremmalla iällä – siitä suomalainen jääkiekko saa olla ylpeä. Ja pitääkin olla. Junioritoiminnassa tehdään huikeita asioita.

Vaikka menestyksestä suurin kunnia meneekin pelaajille, on Nummisen mukaan taustalla tehty asioita oikein.

– Henkinen ja fyysinen valmennus ovat varmasti ihan maailman parasta. Kyllähän tämä menestys näyttääkin sen.

Suurin osa Suomen nuorista pääsee testaamaan vireensä vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Juttutuokio on käyty marraskuussa ennen Pelicansin ja Tapparan välistä ottelua ja haastattelu on kirjoitettu 21. joulukuuta.