Pitkään oikeudessa puitu kiista aivotärähdyksistä NHL:n ja 318 entisen liigan pelaajan välillä on liikahtanut askeleen eteenpäin. Jokaiselle pelaajalle on tarjottu 22 000 dollaria sovittelusummana.

Sovittelutarjouksen aikarajana on 20. tammikuuta. Pelaajien on päätettävä siihen mennessä, ottavatko rahat vastaan vai jatkavatko mieluummin oikeustaisteluaan.

Pelaajat nostivat aiemmin suuren joukkokanteen NHL:ää vastaan. Kanteessa väitettiin jääkiekon kärkisarjan vähätelleen ja peitelleen järjestelmällisesti päävammojen merkitystä jo vuosikausien ajan.

Liiga pääsi jo aiemmin sopuun satojen pelaajien kanssa. Sarja ei kuitenkaan suostunut myöntämään vastuutaan joukkokanteen asianomaisten väitteistä vammojen peittelystä ja huonoista toimintatavoista.

– NHL ei hyväksy mitään vastuuta asianomaisten väitteistä näissä tapauksissa. Osapuolet ovat kuitenkin päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että sovittelutarjous on reilu ja kohtuullinen ratkaisu, liiga muotoili lausunnossaan aiheesta.

– Osapuolille on parasta ottaa vastaan tarjouksen tuomat edut ja välttää oikeuskäsittelyn tuomat riskit ja taakka, NHL jatkoi.

Pelaajien on päätettävä sovittelurahoista tammikuun puolivälin jälkeen. Kaikki saavat päättää itsenäisesti, hyväksyvätkö liigan tarjouksen.

The Sports Networkin toimittajan Rick Westheadin mukaan yksi pelaajien lakimiehistä on muistuttanut asiakkaitaan siitä, että sovittelurahan hyväksymisellä on oma hintansa.

Jos pelaajille ilmenisi myöhemmin esimerkiksi Alzheimerin tauti, dementia tai joku muu päävammoista johtuva neurologinen sairaus, olisivat he ”aika lailla täysin omillaan”.

Rick Westhead

@rwesthead
The 318 former players offered a settlement in the NHL concussion lawsuit face a Jan. 20 deadline to decide if they’ll take the cash.
One lawyer says he’s advising NHL clients if they take the $22K now & later develop Alzheimer’s, dementia, etc., they’ll be largely on their own.

Lähteet: The Sports Network, ESPN