Winnipeg Jetsin Stanley Cupin voittoikkuna on auki. Jets on läntisen konferenssin neljäntenä 17 voitolla ja 11 tappiolla. Viasatin asiantuntijan Esa Pirneksen mukaan vain rajut loukkaantumiset ovat joukkueen uhkana keväällä.

– Ainoastaan muutama samanaikainen isompi loukkaantuminen heikentäisi joukkueen asetelmia. Esimerkiksi jos Blake Wheeler ja Patrik Laine putoaisivat pois ketjuistaan. Puolustus nähdäkseni kestää iskuja, Pirnes sanoo NHLSuomi-sivustolle.

Kuluva kausi on nostanut suomalaiseen NHL-puhekieleen myös uuden termin nimeltään ”Laine-paniikki”. Puhtaan maalintekijän onnistuminen mitataan vain ja ainoastaan osumilla ja muutaman peli ilman osumia vaikuttaa suomalaisessa kiekkoyleisössä herättävän jo huolenaiheen Laineen kunnosta.

– Monessa sarjassa Euroopassa pelatessa saattoi itselläni välillä mennä 5-7 peliä ilman maaleja. Ero Laineeseen on esimerkiksi siinä, että hänen osuessa kuivan kauden jälkeen maaleja ei ala tulla kauhalla vaan ämpärillä. Puhutaan niin poikkeuksellisesta kyvystä, että pystyy sitten takomaan vaikka viisi maalia yhteen iltaan.

– Itse saatoin olla henkisesti tyytyväinen kahden maalin iltaan, mutta Laineen kaltaiset kaverit eivät ole koskaan tyytyväisiä. He haluavat aina lisää, Pirnes muistuttaa.

Ympäristö Suomessa ei ole koskaan ollut ystävällinen itsekkäille maalintekijöille. Laineesta puhuttaessa usein kuuleekin analysoitavan, kuinka tehokas maalintekijä hän on, mutta viidellä viittä vastaan pelaaminen on sitä ja tätä. Pirnes viittaa puheille kintaalla.

– Tietenkin valmentajan pitää vaatia pelaajilta tietyt asiat, mutta jos kysytään mistä tahansa seurasta tai sarjasta koutseilta, ottavatko he yhden NHL:n mittapuulla lähes 50 maalin miehen, jolta välillä selkä suoristuu ja miesvartiointi pettää vai kaksi 10-15 maalia tekevää kaveria, jotka takakarvaavat kuin hullut. Väitän, että vastaus on aina ensimmäinen. Jälkimmäisen roolin pelaajia on tarjolla aina pilvin pimein.

Winnipeg Jetsin ja Philadelphia Flyersin kohtaaminen sunnuntai-iltana Antti Mäkisen selostamana Viasat Jääkiekko –kanavalla ja Viaplayssa Suomen aikaa kello 22.00.