NHL-pelaajien aivotärähdykset ja muut päävammat ovat olleet viime aikoina paljon tapetilla. Osin siksi, että suuri joukko entisiä pelaajia on haastanut liigan oikeuteen päävammojen vaarallisuuden vähättelemisestä.

The Athleticin haastattelussa Buffalo Sabresin hyökkääjä Kyle Okposo kertoi omasta aivotärähdyksestään ja siitä toipumisesta.

Puolitoista vuotta sitten Okposo sai pienen kolauksen päähänsä joukkueen harjoituksissa. Hän poistui koppiin, eikä ajatellut tilanteesta mitään sen enempää.

Aluksi oireilu näkyi ainoastaan outona käytöksenä. Introverttinä tunnettu Okposo alkoi soitella vanhoille tuttavilleen, jotka olivat kohdelleet häntä huonosti, ja sanoi sanottavansa.

Maanisuus sai rinnalleen nopeasti lisää oireita. Okposo valvoi neljä päivää putkeen, lakkasi syömästä ja kuihtui silmissä. Unettomuudesta kärsinyt laitahyökkääjä alkoi näyttää itsetuhoisuuden merkkejä, kunnes hänet siirrettiin sairaalahoitoon.

– Kyle Okposo olisi voinut hemmetti hypätä rakennuksesta. Hän olisi voinut päättää elämänsä, pelaajan agentti Pat Brisson sanoo.

Sairaalassa Okposo sai apua oloonsa. Aivotärähdys oli laukaissut traumoja lapsuudesta ja vainoharhaisuutta. Ainoastaan vaimon kädestä pitäminen onnistui rauhoittamaan häntä.

– Kun minulla ei ollut mitään ideaa, mitä tapahtui, kun mieleni oli munakokkelia, ainoa asia, joka piti minut maan pinnalla oli vaimoni vihkisormusten tunnusteleminen, Okposo kertoo.

Lääkäreiden avulla Okposo saatiin kuitenkin kuntoon. Maaliskuussa 2018 hyökkääjä koki jälleen uuden aivotärähdyksen. Häneltä jäi vain kolme peliä väliin. Okpososta pidetään kuitenkin tarkkaa huolta myös joukkuekavereiden toimesta.

– Lupaan, että jos hänelle tapahtuisi jäällä jotain ja huomaisin sen, puuttuisin asiaan. Jos näkisin, että asiat olisivat huonosti, en antaisi ystäväni, joukkuekaverini, veljeni enää palata sinne, Marco Scandella kertoo.

– Haluan, että hän on elämässään onnellinen. Tämän pelin lisäksi on paljon muutakin elämää.