Tämä vaihtokauppa näyttää aina vain huonommalta – toisessa päässä taotaan pisteitä ja toisessa heitetään rahaa roviolle

© Kuva: Getty Images

Kesän 2017 varaustilaisuudessa nähtiin erikoinen vaihtokauppa. St. Louis Blues hankki Philadelphia Flyersista Brayden Schennin, reilun 50 pisteen sentterin. Toiseen suuntaan matkasi  kaksi ensimmäisen kierroksen varausvuoroa sekä Jori Lehterä.

Tuolloin ajateltiin Philadelphian olevan kaupan selkeä voittaja. Lehterällä oli loistavana pelintekijänä potentiaalia myös tehdä pisteitä, vaikka tällä olikin kovapalkkainen sopimus. Vaikka Lehterä osoittautuisi pelkäksi cap dumpiksi, Flyers saisi kaksi ensimmäisen kierroksen varausta. Ensimmäisellä saamallaan varausvuorolla seura nappasi välittömästi Morgan Frostin.

Brayden Schenn kuitenkin syttyi ennen näkemättömiin liekkeihin uudessa seurassaan. Sentteri iski 70 tehopistettä ja muodosti yhden NHL:n kuumimmista tutkapareista Jaden Schwartzin kanssa.

Jori Lehterä taas osoittautui Flyersille yhtä hyödyttömäksi vahvistukseksi kuin pelättiin. 4,7 miljoonan dollarin mies teki runkosarjassa tehot 3+5.

Ensimmäisen kierroksen varausvuorot olivat myöhempiä pickejä heikkotasoisissa varaustilaisuuksissa. Toisen saamansa varausvuoron Flyers käytti Joel Farabeehen.

Miltä kaupan tulevaisuus näyttää?

Kaupan menestyksessä on paljon kyse Flyersin varaamista pelaajista. Morgan Frost mätti edelliskaudella hirmutehot (42+70) OHL:ssä, mutta siitä on vielä pitkä matka NHL:n kärkipelaajaksi korvaamaan Schennin jättämää aukkoa.

Joel Farabee pelaa ensi kaudella USA:n yliopistosarja NCAA:ssa. Hänkin on varsin potentiaalinen hyökkääjä. Viime vuoden U18-turnauksessa Farabee teki tehot 4+4.

Jori Lehterältä apuja on turha odottaa jatkossakaan, vaikka hän tekikin maalin harjoitusottelussa. Suomalaissentterin jalka käy niin hitaalla, ettei hän pysy yhä nopeutuvan NHL:n temmossa millään mukana. Lehterän palkkaan käytetyt rahat menevät hukkaan näillä näkymin jatkossakin.