Detroit Red Wings yllätti tämän kesän varaustilaisuudessa monet, kun seura huusi seitsemännellä kierroksella suomalaishyökkääjä Otto Kivenmäen nimen.

NHL-varaus tuli Kivenmäelle aivan puskista, sillä hän oli samaan aikaan Italiassa Milanossa viettämässä kesälomaa.

– Joo, en todellakaan odottanut sitä, Kivenmäki sanoi The Athletic -sivustolle vastanneensa agenttinsa puheluun varauksen tultua.

172-senttinen ja 70-kiloinen hyökkääjätaituri pelasi päättyneellä kaudella Ässien A-junioreissa 37 kamppailua tehoin 11+26=37.

Red Wingsin Euroopan pelaajatarkkailija Antonin Routa on seurannut tarkkaan Kivenmäen otteita ja hän näki 18-vuotiaassa nuorukaisessa paljon potentiaalia.

– Hän näytti aivan pikkupojalta, joka luisteli ympäriinsä ja oli taitava. Kiinnitin heti alusta asti huomioni häneen ja siihen miten hän pelasi, Routa sanoi.

Kivenmäen pieni koko näkyy selkeästi kaukalossa ja sen ulkopuolella, mutta peliesityksiin sillä ei kuitenkaan ole merkitystä.

– Hän pelaa pelottomasti. Häntä ei taklata, eikä hän häpeile yhtään mennä tilanteisiin. Se on todella vaikuttavaa, Routa kehuu.

– Olin hieman shokissa kun näin hänet ensimmäistä kertaa. Hän oli mukava nuori kaveri. Mutta ihan rehellisesti, hänen kokonsa shokeerasi minut.

Red Wingsin pelaajien kehityspäällikkö Shawn Horcoff ei näe Kivenmäen pienessä koossa mitään ongelmaa.

– Pelaamiseen tarvitaan juuri tietyn verran taitoa, lahjakkuutta ja peliälyä. Vaikka hän on vain 70-kiloinen, häntä ei pysty taklaamaan kiekon kanssa millään, ex-NHL-hyökkääjä vakuuttaa.