Helsingin IFK:n 18-vuotias superlupaus Niklas Nordgren on yhdessä Rasmus Kuparin ja Jesperi Kotkaniemen kanssa kuumimpia suomalaisnimiä ensi viikonlopun NHL:n varaustilaisuudessa.

Nordgren, Kupari ja Kotkaniemi tähdittivät Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkuetta, joka voitti kultaa viime toukokuussa pelatuista alle 18-vuotiaiden MM-kisoista. Koko kolmikko mahtuu myös NHL Central Scoutingin 31 lupaavimman eurooppalaisen varauskelpoisen pelaajan listalle.

HIFK:n pelaajatarkkailijana työskentelevä suomalainen valmentajalegenda Harri Rindell on päässyt seuraamaan läheltä varaustilaisuuteen valmistautuvaa Nordgrenia. Rindellin mukaan “Nikellä” on kaikki edellytykset mennä urallaan pitkälle.

– Niklas on erittäin elämänmyönteinen ja positiivinen kaveri. Ei pidä itsestään meteliä, vaan hoitaa oman hommansa. Hymyilevä poika kaiken kaikkiaan, Rindell sanoo NHLSuomelle.

Nordgrenia ei kuitenkaan pelkän valloittavan hymynsä ansiosta povata kärkikierroksien varaukseksi. Myös nuoren tähden taitotaso on kova.

– Puhutaan aina, että jollain pelaajilla on “skills”. No, Nikellä on todella kovat “skillsit”. Hän on pelannut niin paljon eri lajeja varsinaisen joukkueharjoittelun ulkopuolella, että hänen yksilötaitonsa ovat kehittyneet loistaviksi.

Nordgren voitto maalipörssin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto.

”Voimaa tarvitsee yllättävän paljon”

Huippupelaajan ominaisuudet näkyvät Nordgrenin pelissä.

– Nikke pystyy tekemään äärettömän nopeita ratkaisuja kiekon kanssa. Ennen kaikkea kuitenkin ominaisuus, josta minä tykkään paljon on se, että hän pystyy peittämään sen ratkaisun. Voi näyttää, että hän on ampumassa, mutta pelaakin sen jälkeen kiekon tyhjälle miehelle. Nämä ominaisuudet Nikellä ovat poikkeukselliset, Rindell analysoi.

Kuten jokaisella nuorella pelaajalla, on Nordgrenin matka eliittitasolle kuitenkin vielä pitkä.

– Kyllähän sitä kehitettävää löytyy myös. Nikke ei ole missään nimessä hidas, mutta ensimmäisenä tulee mieleen luistelunopeus. On paljon osa-alueita, joissa Nikellä on vähän kehitettävää. Tietysti, kun kaveri on syntynyt vuonna 2000, fysiikka on myös yksi isoista kehitysalueista. Kun kokoa ei mieheltä löydy liikaa, niin voimaa tarvitsee yllättävän paljon.

Rindellin mukaan Nordgren ei NHL-varauksesta huolimatta aio rynniä suoraan rapakon
taakse.

– Tykkään myös siitä, että Nikke on hyvin realistinen. Hän tietää, että ei ole vielä todellakaan valmis NHL:ään. Hänen täytyy saada ehjiä kausia Suomessa ja kokemusta alle.

 

NHL:n varaustilaisuuden 1. kierros lauantain vastaisena yönä klo 02.30 Suomen aikaa ja kierrokset 2-7 lauantai-iltana klo 18.00 suorana lähetyksenä Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa.

Aarni Reunanen