Kenellekään tuskin on yllätys, että Ottawa Senatorsin ruotsalainen tähtipuolustaja Erik Karlsson on kesän kuuminta kauppatavaraa NHL:ssä.

The Ahtletic -lehden toimittaja Craig Custance julkaisi tiistaina oman listansa kahdestakymmenestä ”ison nimen” pelaajasta, jotka saatetaan kaupata kesän aikana.

Listan ykkösenä on Karlsson, mutta Custance paljastaa, että tämän treidi nyt Stanley Cup -finaaleissa pelaavaan Vegas Golden Knightsiin oli todella lähellä jo keväällä ennen siirtorajan umpeutumista. Lopulta jompikumpi osapuolista ei kuitenkaan ollut tyytyväinen tarjouksen ehtoihin.

– Siirto oli jo lähes sovittu, mutta Vegas ei sittenkään onnistunut saamaan jättipottia Karlssonin muodossa. Sitten he päätyivät hankkimaan Tomas Tatarin, Custance kirjoittaa.

Custancen mukaan kiinnostus Karlssonia kohtaan on myös kesällä valtaisaa. Toimittajan mukaan toiset ovat sitä mieltä, että Karlssonilla olisi ollut enemmän markkina-arvoa keväällä, koska tämä oli saattanut olla tärkeä pelaaja pudotuspeleissä. Toisen koulukunnan mukaan tämän arvo vain nousee kesällä, kun apajilla on enemmän joukkueita kuin kevään pudotuspeliehdokkaat.

– Siirron toteutumiseen tarvitaan vain massiivinen tarjous joltakin joukkueelta, Custance kirjoittaa.

Siirron puolesta puhuu sekin, että NHL-piireissä on jo jonkin aikaa epäilty Senatorsin omistajan Eugene Melnykin kykyä ja halua satsata joukkueeseen kunnolla. Huhuissa on pyörinyt jopa spekulaatio, että Senators olisi myynnissä.

NHL-komissaari Gary Bettman on kuitenkin Custancen mukaan tyrmännyt tämän ajatuksen.

– Voin kertoa aivan varmasti, että Senators ei ole myynnissä. Eugene Melnyk on sitoutunut Senatorsiin ja suhtautuu seuraan intohimoisesti, Custance kirjoittaa Bettmanin sanoneen.

Silti toimittajan lähteet eivät usko Karlssonin pysyvän seurassa.

– Olisin todella yllättynyt, jos hän jatkaisi (ensi kauteen päättyvää) sopimustaan. Miksi seura edes haluaisi hänen jäävän? Hänen arvonsa ei enää nouse. Luulen, että hänet treidataan varaustilaisuudessa, eräs Custancen lähde on kertonut toimittajalle.

Toiseksi kuumin nimi Custancen treidilistalla on niin ikään ruotsalaispuolustaja, Arizona Coyotesin Oliver Ekman-Larsson. Myös tämän sopimus päättyy ensi kauteen.

– Coyotesin toimistolla ollaan toiveikkaita ja jopa hieman optimistisia, että Ekman-Larsson kirjoittaisi jatkosopimuksen. Hänellä on kuulemma 8,25 miljoonaa dollaria vuodessa takaava sopimus pöydällä. Kysymys kuuluu, miten kauan Coyotes odottaa hänen allekirjoitustaan. Lähteeni mukaan Coyotes on myös valmis muokkaamaan sopimuksen ehtoja, sillä he eivät voi päästää Ekman-Larssonia lähtemään ilmaiseksi, Custance kirjoittaa.

Custancen lähteellä on selkeä näkemys ruotsalaispuolustajien tilanteesta.

– Ekman-Larsson saattaa jäädä, mutta Karlsson on mennyttä, Custance kirjoittaa lähteensä sanoneen.