Mats Sundin on yksi Toronto Maple Leafsin kaikkien aikojen suurimmista ikoneista. Ruotsalainen pelasi organisaatiossa komeat 13 kautta, joista 10 joukkueensa kapteenina.

Torontossa on viime aikoina keskusteltu paljon siitä, kenen rintaan natsat tulevaisuudessa kiinnitetään. Joukkue on pelannut edelliset kaksi kautta ilman kapteenia, ja nyt kiekkokaupunki haluaa jälleen uuden johtohahmon.

Peliuransa vuonna 2009 päättänyt Sundin toimi Leafsin kapteenina vuosina 1997-2008. Häntä seurasi Dion Phaneuf, jonka rintaa natsat koristivat vuosina 2010-16.

Sundin itse rakasti kapteenina toimimista, vaikka ”C:n” kantaminen tuntuikin välillä isolta taakalta.

– Nautin siitä, mutta se oli iso taakka. Toronto on tehnyt nyt hyvää työtä joukkueen rakentamisen suhteen, mutta kaupunki ei itsessään ole mikään helppo pala nuorelle joukkueelle. Torontossa seuraan kohdistuu valtava kiinnostus ja kaikki ovat uteliaita joukkueen kuulumisista. Samaan aikaan median luoma paine on valtava. Tilanne on huomattavasti erilainen kuin toisissa NHL-kaupungeissa, Sundin totesi Toronto Star -lehdelle.

Suurimmat spekulaatiot tulevan kapteenin osalta ovat kohdistuneet Leafs-tähti Auston Matthewsiin. Sundinin mukaan C-kirjain ei ole kuitenkaan yhtä tärkeää kuin itse johtajuus.

– Kirjain on vain pelkkä kirjain. Mahtavat joukkueet, jotka voittavat mestaruuksia – oli kyseessä mikä urheilulaji tahansa – tarvitsevat hyvää johtajuutta joukkueen johdolta, valmentajilta ja myös pukukopista. Menestyminen on monen asian yhteenlaskettu summa, mutta en usko, että mestaruuksia pystyy voittamaan ilman hyviä johtajia, Sundin kiteytti.