Vegas Golden Knightsin tähtivahti Marc-Andre Fleury on ollut yksi NHL:n pudotuspelien suurimpia sensaatioita.

Läpi kevään ilmiömäisiä torjuntoja esittänyt kanadalaisvahti on eittämättä merkittävin syy siihen, miksi Vegas ylipäätään pelaa Stanley Cupin finaaleissa.

Ensimmäisellä kierroksella Los Angeles Kingsiä vastaan Fleury päästi selkänsä taakse ainoastaan kolme (!) kiekkoa ja torjui Golden Knightsin jatkoon huimalla 97,7 prosentin varmuudella.

Läntisen konferenssin semifinaaleissa vastaan luisteli San Jose Sharks, jonka Vegas pesi voitoin 4-2. 33-vuotias Fleury päästi sarjassa 14 maalia, mutta torjui kaksi nollapeliä. Torjuntaprosentti kuudessa ottelussa oli edelleen kiitettävä 93,5.

Konferenssifinaaleissa Vegas jätti Winnipeg Jetsin vaille mahdollisuuksia ja selätti manitobalaiset voitoin 4-1. Ensimmäisessä pelissä Fleury päästi neljä maalia, mutta tämän jälkeen mies koppasi valtavan määrän torjuntoja, eikä päästänyt enää kuin yhteensä kuusi osumaa taakseen. Torjuntaprosentti sarjan aikana oli 93,8.

Stanley Cupin finaaleissa Fleuryn ”suojakilpi” on kuitenkin romahtanut totaalisesti, sillä ensimmäisessä neljässä kamppailussa veräjänvahti on joutunut kaivamaan kiekon maalistaan peräti 16 kertaa. Kiekot ovat pysähtyneet Fleuryn suojuksiin vain 84,5 prosentin varmuudella.

Kanadalaisen laariin osumia on kuitenkaan turha laittaa. Vegas on ollut Washington Capitalsia vastaan pahasti jäljessä, eikä joukkue ole kyennyt antamaan Fleurylle tämän kaipaamaa tukea.

Capitals johtaa nyt finaalisarjaa voitoin 3-1 ja on enää yhden napsun päässä seurahistoriansa ensimmäisestä mestaruudesta.

Mikäli Vegas mielii vielä kääntää sarjan itselleen, se tarvitsee koko joukkueelta valtavan panostuksen. Ennen kaikkea Fleuryn on saatava jälleen suojakilpensä takaisin.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko

Sportsnet Stats

@SNstats
Has the bubble burst on Marc-Andre Fleury?

His save percentage has taken a nosedive in the #StanleyCup Fina