Ruotsalainen NHL-konkari Johan Franzén, 38, on ollut sivussa tositoimista käytännössä kokonaan kauden 2014-15 jälkeen. Seuraavalla sesongilla mies pelasi ainoastaan kaksi ottelua Detroit Red Wingsin riveissä, jonka jälkeen hän ei ole astunut kaukaloon.

Syynä tähän ovat useat aivotärähdykset ja niiden aiheuttamat sivuoireet. Siitä huolimatta Franzénin, cap hitiltään lähes neljän miljoonan dollarin arvoinen sopimus on voimassa aina vuoteen 2020 asti.

Ruotsalaishyökkääjä kärsi viimeisimmän (järjestyksessään viides) aivotärähdyksensä tammikuussa 2015, kun Edmonton Oilersin Rob Klinkhammer taklasi Franzénia.

Aivotärähdysten aiheuttamat sivuoireet ovat osa hänen päivittäistä elämäänsä. Franzén kärsii muun muassa toistuvista migreeneistä ja väsymysoireista. Lisäksi hänen näkökykynsä on heikentynyt.

Franzén on kertonut useaan otteeseen, kuinka eri vaikeudet seuraavat häntä arjessa.

– Joinakin päivinä ajaessani autolla, saatan jopa pyörähtää hieman, mutta pidän nämä asiat yleensä omana tietona, Franzén kertoi SportExpressenille alkuvuodesta 2015.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Franzén kertoi ensimmäisestä kovasta ajastaan.

– Se oli jotain uutta. Ihan kuin koko kroppani olisi sammunut: en voinut tehdä mitään enkä liikkua, vain mennä nukkumaan. Saatoin nukkua kolmekin päivää. En juuri tiennyt mitä tehdä, Franzén sanoi SVT:lle.

Viime vuonna mies kertoi Aftonbladetille, että hän kärsii paniikkikohtauksista, eikä kykene aina touhuamaan lastensa Eddie Bo’n ja Oliverin kanssa.

– Se on ehkä kaikkein pahinta. He tekevät mitä isä tekee. Näkevät vain, kun makaan sohvalla, eivätkä he tiedä miksi.

Viimeisen kuukauden aikana Franzén on käynyt läpi erityisen kovaa aikaa. Hänen vaimonsa, Cecilian mukaan Johan on tehohoidossa Marcus Brain Health -instituutissa, jossa hoidetaan muun muassa sotaveteraaneja ja aivovammoista kärsineitä urheilijoita.

– Olemme ensimmäistä kertaa toiveikkaita tulevaisuudesta, ja Johan voi paljon paremmin aloitettuaan hoitojakson. Se ei tule olemaan helppoa, mutta nyt meillä on suunnitelma, kuinka päästä eteenpäin, Cecilia kirjoitti Expressenin mukaan blogissaan.

– Ei ole helppoa elää miehen kanssa, jolla on aivovamma. Se on yhtä vuoristorataa. Mutta teen parhaani saadakseni asiat jälleen raiteilleen. Etenkin lastemme takia, jotka ansaitsevat parasta.

Vain aika näyttää, mikä on Franzénin kohtalo uran jatkon suhteen. Tällä hetkellä jääkiekko on kuitenkin toissijainen asia.